OpéraSport-designerne: – Vi skal på verdenskartet

MOTEUKEN I KØBENHAVN: Denne uken viste OpéraSPORT frem sin nye kolleksjon. Denne gangen har de latt seg inspirere av kunstneren Tom Anholt.

KØBENHAVN (MinMote): Da Stephanie Gundelach og Awa Malina Stelter skulle startet sitt eget merke, var det blant annet én ting som var spesielt viktig for dem: – Bærekraftige klær kan være sexy.

Malin Gaden
Publisert:

KØBENHAVN (MinMote): Det er tirsdag kveld i København. Regnet pøser og folk skal hjem fra jobb – selvsagt på sykkel. Men like ved sykkelveien her, inne i Den Frie Udstillingsbygning, er Awa Malina Stelter og Stephanie Gundelach i full sving med å stelle i stand til sin andre motevisning noen gang.

Stephanie har så å si kommet rett fra Stockholm hvor hun har feiret sammen med det danske håndballandslaget. Mannen hennes Mikkel Hansen har nemlig nettopp vunnet verdensmesterskapet.

– Vi er ikke så gode på å planlegge, sier hun og ler.

Men hvem kunne vel vite at både Skandinavias største moteuke og VM i håndball skulle havne på samme tid?

Man kan trygt si det har gått i ett for Stephanie og Awa de siste årene. I 2019 bestemte de seg for å gå bort fra stylingjobb, design og produksjon og starte sitt eget brand: OpéraSPORT.

Merket så dagens lys like før pandemien, men de har likevel klart å holde det hele i gang. For bare drøye seks måneder siden hadde de sin første motevisningen under Copenhagen Fashion Week.

DESIGNERNE: Awa Malina Stelter (t.v.) og Stephanie Gundelach (t.h.).

Merket har til tross for sin «unge alder» allerede fått mye oppmerksomhet. Vogue har utpekt OpéraSport som et av merkene som «frisker opp Copenhagen Fashion Week», mens The Zoe Report mener de er et av navnene du må følge med på under moteukene.

– Vi startet OpéraSPORT med et ønske om å vise et alternativ til de tradisjonelle forretningsmodellene som mesteparten av industrien operer med i dag. På samme tid ville vi vise at bærekraftige klær kan være sexy.

PARIS MØTER KØBENHAVN: Klærne til OpéraSPORT henter inspirasjon fra det klassiske Paris og sporty København. Dette antrekket er fra merkets SS23-kolleksjon.

Da de startet merket i 2019 hadde de hver sin base i København og Paris. De ble tiltrukket av likhetene og kontrastene mellom de to byene.

– Det er noe som ligger dypt i OpéraSPORTs DNA – kjærligheten til det klassiske Paris og sporty København.

De ønsket å skape et merke som la vekt på eleganse og anvendelighet, men også vise at de har et ansvar som klesprodusent.

– Det gjenspeiles i produksjonen. Vi benytter oss utelukkende av gjenbrukte og økologiske materialer, og etterspørselen gjenspeiler hvor mye som blir produsert.

KLAR FOR SHOW: Her skal jentene vise frem sin nye kolleksjon.

– Superpositiv utvikling

Stephanie og Awa mener fokuset på bærekraft er større i dag enn det var da de startet i 2019.

– Det er en superpositiv utvikling. Det er bare deilig å kunne inspirere andre merker til å gå en mer bærekraftig vei. Når man befinner seg i en av bransjene som forurenser mest, ser vi på det som en felles oppgave og et felles ansvar, og alle må ta i et tak sammen.

Motebransjen er heller ikke kjent for å være den mest inkluderende. Dette har vært i tankene til designerne helt fra start.

– Når velger modeller til kampanjer og lignende, skal det være inkluderende og vise mangfold. Vi jobber også med unisex-plagg, slik at det kan bæres av alle kjønn, sier designduoen og forsetter:

– Nylig hadde vi også et samarbeid med den britiske modellen Alva Claire, hvor vi lagde enn «size inclusive»-kolleksjon med størrelser fra XS til 2XL.

– Vi skal på verdenskartet

Nå har de nettopp vist frem en ny kolleksjon – nemlig klærne for høsten og vinteren 2023. De har latt seg inspirere av kunstneren Tom Anholts malerier.

– Vi elsket tanken om å bruke hans malerier som trykk og endte opp med å samarbeide med ham. Vi elsker hans valg av farger og hele stemningen i kunstverkene hans. Den stjerneklare natthimmel i mørkeblå og lilla har satt tonen for fargene brukt i kolleksjonen. Det har også inspirert oss til å lage «upcycled showpieces» med glitrende stener.

Stephanie og Awa forteller til MinMote at kolleksjonen er mørkere enn den pleier og at de har valgt å få inn noen western-detaljer for å skape trekke en tråd til Anholts maleri med en hvit hest.

– Folk skal føle seg oppløftet og «feel hungry for more», sier de om den splitter nye kolleksjonen.

Det er ingen tvil om at OpéraSPORT-designerne er sultne på noe mer. Nå ønsker de å innta den internasjonale scenen.

– Vi skal på verdenskartet. Drømmen er å ha et show i utlandet en dag.

DRØMMER OM UTLANDET: Designerne ønsker å vise frem klærne sine i utlandet en dag.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: