Fargeanalyse: Slik finner du fargene du kler

PÅ JOBB: Wenche Veiersted har jobbet med form og farge i over 30 år.

Kan en grundig og personlig fargeanalyse endre måten jeg bruker farger?

Publisert:

– Farger er energi. Det er humør. Det påvirker oss mentalt, og vi trenger farger, Wenche Veiersted.

Veiersted fra Oslo har jobbet med form, estetikk og farge siden hun flyttet til New York tidlig på 70-tallet. Der tok hun utdannelse innen interiør, og senere farge.

Hele sitt voksne liv har hun bodd i USA og senere Tyskland, før hun flyttet tilbake til Norge i 2012. Med seg i kofferten hadde hun et intrikat fargesystem og over 3500 farger i utallige små stofflapper.

– Det er ikke så mange, det finnes millioner av farger, sier Veiersted og forteller at bare synet begrenser hvor mange vi ser.

– Det hadde skylt en grå bølge over Norge, og jeg kom hjem til en grå, beige og sort verden. Jeg synes det var så trist, sier Veiersted om returen til moderlandet.

Tusenvis av farge-lapper er nå sirlig plassert etter fargekoder på rekke og rad på kontoret hennes i Bærum.

– Når det er grått rundt oss trenger vi farger. Vi blir i bedre humør av farger. Når du ser folk i grå kåpe og grått skjerf, blir du glad da? Nei. Hva om skjerfet har en farge? Du blir gladere.

Nå vil hun sette farge på oss igjen. Men ikke hvilke som helst farger, det skal være de rette, helt spesialtilpasset hver enkelt av oss. Og det blir vi jo bare helt nødt til å teste. Kan vi få en åpenbaring?

EKSPERTEN OG AMATØREN: Wenche Veiersted har jobbet med farger hele sitt voksne liv. Hva syns hun egentlig om journalist Elise Alexandra Gulbrandsens stripete skjorte?

MinMote besøker Veiersted i studioet hennes på Filmparken på Jar i Bærum, en onsdag i juli, for å lære mer om fargeteorien, og plukke opp ett triks eller to. Selv er hun stilig antrukket i vide olivengrønne bukser, med en matchende strikketn jakke. Under har hun en hvit topp, og er pyntet med smykker i gull.

Gjennomført og kledelig, og vi kan ikke la være å tenke over om vi synes fargene passer henne. Det gjør de.

Vel plassert i Veiersteds studio skal fargene analyseres, og jeg skal skulle få min egen palett. Jeg er kledd i en stripete lyseblå og hvit skjorte. Den skjorten må vi nesten komme tilbake til senere i artikkelen... For noe skurret med det valget.

– Er det sånn at du ser med en gang hvilke farger jeg bør ha?

– Ja. Men jeg er en hjelper, og ikke en kritiker, utenfor jobb skrur jeg av.

LETER ETTER GLØDEN: Med de rette fargene mener Wenche at ansiktet får mer liv.

Kjenn på dagsformen

Veiersted forteller engasjert om farger og hva det gjør med oss. Om at det er en sammenheng at farge påvirker psyken, fordi naturen bruker farger på samme måten. Blomster, planter og dyr. Fargene endrer seg med årstider og lys, og fargene vi bruker gir oss støtte og energi.

Også paletten vi kler, og personlighetstrekk, kan forbindes med en årstid. Plaggene og fargene vi kler oss i er med på å signalisere og avgjøre hva som er viktig for oss den dagen.

I egen garderobe har Veiersted tidløse plagg som gjerne er over 20 år gamle. Med rett kvalitet, snitt og ikke minst farger varer plaggene lenge. Dessuten har hun en god bunke sjal i ulike farger og kvaliteter, som spriter opp antrekkene.

– Jeg kjøper sjeldent klær. Når du handler skal du finne, ikke lete. Leter man ender man opp med feil plagg, og det er bortkastede penger. En god grunngarderobe holder i mange år.

For en som lever av å analysere farger og stil er ikke det å pakke en koffert til reise eller planlegge antrekk dager i forveien en ønsket situasjon, forteller Veiersted.

– Jeg vil kjenne på dagsformen. Hva trenger jeg i dag? Hva skal klærne mine signalisere? Med klærne våre uttrykker vi vårt verdisystem, med farger, snitt, kvaliteter også videre.

– Russetiden var utfordrende, sier hun og tenker tilbake på den røde drakten som måtte brukes uker i strekk. Hun peker på en klar rødfarge på et fargekart. Det er nemlig ikke hennes farge.

CHINESE BRONZE: Ifølge Wenche kan øyenfargen min kalles Chinese bronze. Hun har plukket ut disse fargene som derfor vil kle meg og min hudtone.

Nøytral er ikke svart, hvitt og beige

Vi har ofte hørt ting som at gode baseplagg i nøytrale farger er viktig i enhver garderobe. Men hva er nøytrale farger? Ikke nødvendigvis hvitt, svart, grått og beige, ifølge Veiersted.

– Nøytralisert betyr dempet. En grønn, blå eller brun kan være like nøytral. Det handler om å finne den rette fargen til deg, sier hun.

Teorien Veiersted bruker, som hun lærte om i New York, ble gjort kjent av Suzanne Caygill i 1942, og hadde sin forrige storhetstid på 1980-tallet. Veiersted har videreført den i sitt arbeid i Tyskland, og senere Norge.

Hos Veiersted er kundene gjerne kvinner over 35 år, som ønsker å skape en varig garderobe, forteller hun. Den eldste kunden hun har hatt var 82 år.

Slik jobber eksperten

Men tilbake til analysen. Kler jeg fargene jeg tror jeg kler?

En frisørkappe-lignende kappe i hvit blir slengt over skuldrene. Ingenting skal konkurrere med fargene, sier Veiersted. Jeg blir plassert foran vinduet, i godt dagslys.

Først blir det viktigste pekt ut, nemlig undertonen i huden. Blekrosa lapper testes og plukkes frem, og jeg ender med fargen som kalles «lys laks». Deretter matches leppefargen. Så kommer vi til øyenfargen, og Veiersted blir enda mer entusiastisk.

– Chinese bronze! Dette kan bli en spennende palett.

Hårfargene er det neste som plukkes ut.

– Har du bleket håret?

– Ja, svarer jeg.

– Det kan du slutte med. Du skal være mørk, du, sier hun med en overbevisende trygghet.

Deretter plukkes grunnfargene ut. Mørkeblått, men ikke marine, flaskegrønt og kastanjebrunt er mine nøytrale farger. Disse bør jeg ifølge fargesystemet bygge grunngarderoben min rundt.

Rødfargene er dempet og pudrete, og kombinasjonsfargen oliven. Aksentfargene er blågrønne og blå-lilla.

Og så var det den stripete lyseblå og hvite skjorten, da.

– Det er ikke feil, men det gjør ikke så mye for deg heller. Ansiktet ditt får mer farge av mørkere farger, og de må ikke bli for sterke. Pasteller er heller ikke noe for deg, sier hun spørrende.

Og ja, det er veldig rett, jeg er ikke en pastell-type. Men ifølge Veiersted er jeg heller ingen stripe-type. Ansiktet mitt har runde former, og de rette linjene blir ikke tatt opp igjen.

Det man kler har med harmoni å gjøre, ifølge Veiersted. Gjentagelse i farge og strukturer. Alt dette har med både psykologi og kunstprinsipper å gjøre som Veiersted entusiastisk forklarer.

Til metaller kler jeg ifølge Veiersted både sølv og gull, men hun påpeker at øyenfargen vil «poppe» med gulltilbehør- og smykker.

IKKE MINE FARGER: Disse fargene er for sterke for meg, ifølge Wenche.

Jeg kan godt se at fargene hun har plukket ut kler meg, og at jeg får en fin farge i huden av dem. Det er en harmonisk palett som jeg gjerne kler meg opp i, og flere av mine favorittplagg fra tidligere er nettopp i disse fargene. Noen av fargene er ikke så kjent for meg fra tidligere. Blålilla og blågrønne toner er ikke det du finner mest av i mitt klesskap, men jeg for utvilsomt lyst til å utforske det.

Innerst inne er jeg nok litt skuffet over at jeg ikke åpenbart kler svart.

– Det er egentlig veldig få som kler svart opp mot ansiktet. Det samme gjelder lysegrått, sier Veiersted.

Jeg bruker også litt knallfarger en gang i mellom. Men hvorfor er det ingen knallfarger i paletten min? Kan jeg ikke en gang få lure inn litt knallgrønt? Det er ikke alle som kler for knall, forteller Veiersted.

– Når fargen er for sterk kan det ta over og svekke utstrålingen i huden, sier hun.

Jeg liker å utforske og eksperimentere med klær og mote, selv om jeg også føler meg trygg i egen stil og farger fra tidligere får jeg kanskje en aha-opplevelse eller to. Men betyr det at jeg ikke kler svart, beige og knallfarger at jeg kommer til å slutte å bruke det? Nei, definitivt ikke. Det å begrense seg til bare det som er «riktig» er sprøtt i min bok, man må ha det litt gøy også.

Publisert: