Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Halterneckens comeback

GJØR COMEBACK: Er du klar for å ta i bruk halternecken igjen? Her fra visningen til Jacquemus.
GJØR COMEBACK: Er du klar for å ta i bruk halternecken igjen? Her fra visningen til Jacquemus.IAN LANGSDON / EPA

Trenden vi husker så godt fra sent 90- og 2000-tallet er tilbake!

Selv om halterneck-plagg virkelig var i vinden på 60- og 70-tallet, så ble det hele kickstartet av ingen ringere enn Marilyn Monroe i 1954. Du vet selvfølgelig hvilket antrekk vi snakker om.

Den flagrende, hvite halterneck-kjolen som ble foreviget i filmen «The Seven Year Itch». William Travilla står bak designet på kjolen som fremdeles snakkes om den dag i dag.

Matty Zimmerman / AP

Siden den gang har plagg – da gjerne topper og kjoler – med halterneck vært mye å se i det dagligdagse, men spesielt mye på den røde løperen. På slutten av 90-tallet og i de tidlige 2000-årene så vi stjerner som Naomi Campbell (51), Victoria Beckham (47) og Christina Aguilera (40) bære halterneck-topper i ulike materialer og utførelser.

Men likt for alle var jo nettopp hvordan selve halsen på disse overdelene var utformet. Ermeløs og med stropper som møttes midt på nakken.

POPULÆRT PLAGG: Victoria Beckham var så mye å se i halterneck-overdeler at til og med hennes Madam Tussauds-dukke fikk en på seg i 1999.
POPULÆRT PLAGG: Victoria Beckham var så mye å se i halterneck-overdeler at til og med hennes Madam Tussauds-dukke fikk en på seg i 1999.DYLAN MARTINEZ /REUTERS
IKONISK: Hvem husker vel ikke denne Christina Aguilera-stilperioden?
IKONISK: Hvem husker vel ikke denne Christina Aguilera-stilperioden?TINA FINEBERG / AP
ÅR 2000: Naomi Campbell på BAFTA Awards.
ÅR 2000: Naomi Campbell på BAFTA Awards.ALASTAIR GRANT / AP

Men hva betyr egentlig «halterneck»? Vel, etter en liten tur innom Wikipedia, så kan det se ut til at ordet kan delvis komme fra det tyske språket. For dersom man oversetter det tyske ordet «halter» til norsk, så betyr det å holde. Oversetter man deretter det engelske ordet «neck» til norsk, så får man selvfølgelig nakke.

Plagget som altså skal «holde nakken» skal visstnok ha gjort sitt inntog på 30-tallet, men ble virkelig populært da Marilyn Monroe tok det i bruk.

Siden den gang har nok halterneck-plaggene alltid vært i motebildet. Selv om det ikke alltid har vært like populært, har det på mange måter holdt seg relevant – blant annet gjennom badetøy.

POPULÆRT: Flere merker går gjerne for halterneck på sitt badetøy.
POPULÆRT: Flere merker går gjerne for halterneck på sitt badetøy.COS

Men den siste tiden er det ikke på stranden plaggene har herjet. For kort tid siden så vi selveste Bella Hadid (24) bære en kreasjon på den røde løperen under filmfestivalen i Cannes, hvor halternecken absolutt var i fokus.

SEBASTIEN NOGIER / POOL / EPA POOL

Kjendisene er nemlig ikke fremmed for å velge kjoler med en halterneck-løsning. Blant dem finner vi Penélope Cruz (47), Gina Rodriguez (36) og Sandra Bullock (56) – for å nevne noen.

2019: Penélope Cruz på Met-gallaen i New York.
2019: Penélope Cruz på Met-gallaen i New York. Jennifer Graylock / PA Wire
GOLDEN GLOBES: Jane The Virgin-skuespiller Gina Rodriguez viser stolt frem sin halterneck-kjole på Golden Globes-løperen i 2019.
GOLDEN GLOBES: Jane The Virgin-skuespiller Gina Rodriguez viser stolt frem sin halterneck-kjole på Golden Globes-løperen i 2019.Tammie Arroyo-GG19 / AFF-USA.COM / AFF
PÅ PREMIERE: Sandra Bullock valgte en kjole med halterneck til premieren av Bird Box i New York.
PÅ PREMIERE: Sandra Bullock valgte en kjole med halterneck til premieren av Bird Box i New York. PBG / EMPICS Entertainment

Mange av disse rød løper-kjolene blir hentet rett fra catwalken, og det siste året har en rekke designere vist frem nye halterneck-kreasjoner.

Jacquemus har ved flere anledninger vist alt fra enkle halterneck-stropper til en mer ekstravagant og strikket variant. Også Chanel har vist flere halternecker i sine kolleksjoner. Det samme gjelder det veldig populære merket Bottega Veneta.

Bella Hadid har også vært å se i halterneck på catwalken i tillegg til den røde løperen og på privaten. Hun bar nemlig en kjole under Fendis SS21-visning som ga oss skikkelig vibber til 90- og 2000-tallet.

JACQUEMUS: Legg merke til at halternecken er strikket.
JACQUEMUS: Legg merke til at halternecken er strikket.IAN LANGSDON / EPA
CHANEL: Blant de mange Chanel-modellene ser du flere halterneck-varianter.
CHANEL: Blant de mange Chanel-modellene ser du flere halterneck-varianter.IAN LANGSDON / EPA
BOTTEGA VENETA: Enkelt og kult i oransje.
BOTTEGA VENETA: Enkelt og kult i oransje.ALESSANDRO GAROFALO / X02242
FENDI: Bella Hadid viser frem det italienske merkets vår- og sommerkolleksjon for 2021.
FENDI: Bella Hadid viser frem det italienske merkets vår- og sommerkolleksjon for 2021.STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Og en trend er selvfølgelig ikke en trend uten at det kryr av bilder av det på Instagram. Det er nemlig mange influencere som har forelsket seg i halternecken.

2021-versjonen kommer gjerne i sterke farger og mønster, og vi har også sett noen nye varianter med ermer til. Her er det rett og slett bare fantasien som kan stoppe deg dersom du begir deg ut på halterneck-eventyret.

Psst: Du finner shoppingtips nederst i saken!

Gul, skinnende kjole

Gul, skinnende kjole

Kjole fra 16Arlington.

Strikket topp i beige

Strikket topp i beige

Topp fra & Other Stories.

Badedrakt i resirkulert materiale

Badedrakt i resirkulert materiale

Badedrakt fra Ganni.

Hvit treningstopp

Hvit treningstopp

Topp fra H&M.

Feststemt overdel i svart

Feststemt overdel i svart

Topp fra Arket.

Halterneck-kjole

Halterneck-kjole

Kjole fra H&M.

Med knyting i nakken

Med knyting i nakken

Topp fra Gina Tricot.

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?