Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Halterneckens comeback

GJØR COMEBACK: Er du klar for å ta i bruk halternecken igjen? Her fra visningen til Jacquemus.

Trenden vi husker så godt fra sent 90- og 2000-tallet er tilbake!

Malin Gaden
Publisert:

Selv om halterneck-plagg virkelig var i vinden på 60- og 70-tallet, så ble det hele kickstartet av ingen ringere enn Marilyn Monroe i 1954. Du vet selvfølgelig hvilket antrekk vi snakker om.

Den flagrende, hvite halterneck-kjolen som ble foreviget i filmen «The Seven Year Itch». William Travilla står bak designet på kjolen som fremdeles snakkes om den dag i dag.

KJENDIS

Episke Y2K-antrekk som ville sklidd rett inn i 2021

Siden den gang har plagg – da gjerne topper og kjoler – med halterneck vært mye å se i det dagligdagse, men spesielt mye på den røde løperen. På slutten av 90-tallet og i de tidlige 2000-årene så vi stjerner som Naomi Campbell (51), Victoria Beckham (47) og Christina Aguilera (40) bære halterneck-topper i ulike materialer og utførelser.

Men likt for alle var jo nettopp hvordan selve halsen på disse overdelene var utformet. Ermeløs og med stropper som møttes midt på nakken.

POPULÆRT PLAGG: Victoria Beckham var så mye å se i halterneck-overdeler at til og med hennes Madam Tussauds-dukke fikk en på seg i 1999.
IKONISK: Hvem husker vel ikke denne Christina Aguilera-stilperioden?
ÅR 2000: Naomi Campbell på BAFTA Awards.

Men hva betyr egentlig «halterneck»? Vel, etter en liten tur innom Wikipedia, så kan det se ut til at ordet kan delvis komme fra det tyske språket. For dersom man oversetter det tyske ordet «halter» til norsk, så betyr det å holde. Oversetter man deretter det engelske ordet «neck» til norsk, så får man selvfølgelig nakke.

Plagget som altså skal «holde nakken» skal visstnok ha gjort sitt inntog på 30-tallet, men ble virkelig populært da Marilyn Monroe tok det i bruk.

Siden den gang har nok halterneck-plaggene alltid vært i motebildet. Selv om det ikke alltid har vært like populært, har det på mange måter holdt seg relevant – blant annet gjennom badetøy.

POPULÆRT: Flere merker går gjerne for halterneck på sitt badetøy.

Men den siste tiden er det ikke på stranden plaggene har herjet. For kort tid siden så vi selveste Bella Hadid (24) bære en kreasjon på den røde løperen under filmfestivalen i Cannes, hvor halternecken absolutt var i fokus.

NYHETER

Nordmennene glitret om kapp i Cannes

Kjendisene er nemlig ikke fremmed for å velge kjoler med en halterneck-løsning. Blant dem finner vi Penélope Cruz (47), Gina Rodriguez (36) og Sandra Bullock (56) – for å nevne noen.

2019: Penélope Cruz på Met-gallaen i New York.
GOLDEN GLOBES: Jane The Virgin-skuespiller Gina Rodriguez viser stolt frem sin halterneck-kjole på Golden Globes-løperen i 2019.
PÅ PREMIERE: Sandra Bullock valgte en kjole med halterneck til premieren av Bird Box i New York.

Mange av disse rød løper-kjolene blir hentet rett fra catwalken, og det siste året har en rekke designere vist frem nye halterneck-kreasjoner.

Jacquemus har ved flere anledninger vist alt fra enkle halterneck-stropper til en mer ekstravagant og strikket variant. Også Chanel har vist flere halternecker i sine kolleksjoner. Det samme gjelder det veldig populære merket Bottega Veneta.

Bella Hadid har også vært å se i halterneck på catwalken i tillegg til den røde løperen og på privaten. Hun bar nemlig en kjole under Fendis SS21-visning som ga oss skikkelig vibber til 90- og 2000-tallet.

NYHETER

Jacquemus satte fyr på Instagram igjen

JACQUEMUS: Legg merke til at halternecken er strikket.
CHANEL: Blant de mange Chanel-modellene ser du flere halterneck-varianter.
BOTTEGA VENETA: Enkelt og kult i oransje.
FENDI: Bella Hadid viser frem det italienske merkets vår- og sommerkolleksjon for 2021.

Og en trend er selvfølgelig ikke en trend uten at det kryr av bilder av det på Instagram. Det er nemlig mange influencere som har forelsket seg i halternecken.

2021-versjonen kommer gjerne i sterke farger og mønster, og vi har også sett noen nye varianter med ermer til. Her er det rett og slett bare fantasien som kan stoppe deg dersom du begir deg ut på halterneck-eventyret.

Psst: Du finner shoppingtips nederst i saken!

Gul, skinnende kjole

Gul, skinnende kjole

Kjole fra 16Arlington.

3000,-
Gå til butikk
Strikket topp i beige

Strikket topp i beige

Topp fra & Other Stories.

390,-
Gå til butikk
Badedrakt i resirkulert materiale

Badedrakt i resirkulert materiale

Badedrakt fra Ganni.

1795,-
Gå til butikk
Hvit treningstopp

Hvit treningstopp

Topp fra H&M.

199,-
Gå til butikk
Feststemt overdel i svart

Feststemt overdel i svart

Topp fra Arket.

590,-
Gå til butikk
Halterneck-kjole

Halterneck-kjole

Kjole fra H&M.

399,-
Gå til butikk
Med knyting i nakken

Med knyting i nakken

Topp fra Gina Tricot.

299,-
Gå til butikk
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: