Så enkelt kan du redesigne din egen blazer

DUO: Erica Mathiesen (t.v.) og Anette Ousdal står bak vintage- og gjenbruksmerket Pas Passé.
DUO: Erica Mathiesen (t.v.) og Anette Ousdal står bak vintage- og gjenbruksmerket Pas Passé. Yan Sun/MinMote

Gi en gammel jakke nytt liv med glamorøse detaljer.

Blazeren er en favoritt i mange klesskap, men det er også et plagg det bugner av i gjenbruksbutikker og som ligger ubrukt i rekke garderober. Erica Mathiesen og Anette Ousdal driver redesign-merket Pas Passé, og nå vil de gjøre noe for å ta de gamle blazerne frem fra glemselen.

Med sitt eget merke har de sluppet flere kolleksjoner med redesignede plagg. Deres siste kolleksjon var inspirert av LGBTQ-scenen i New York på 1980- og 1990-tallet, og besto av gamle jakker, dresser, skjorter og blazere, som de har sydd om og gitt ett nytt liv.

ROOOSA: Her er Pas Passé sitt rosa studio. Legg merke til lampen i taket – den har de selvfølgelig redesignet med rosa frynser.
ROOOSA: Her er Pas Passé sitt rosa studio. Legg merke til lampen i taket – den har de selvfølgelig redesignet med rosa frynser. Yan Sun/MinMote

Nå utvider de konseptet, og selger blazere fra Fretex’ overskuddslager som man selv kan redesigne og med det skape sin unike jakke, laget av Pas Passé.

– Vi vil gi blazere som ingen vil ha lenger et helt nytt og magisk liv, sier Erica Mathiesen.

DETALJER: Erica Mathiesen inspiserer tidligere design.
DETALJER: Erica Mathiesen inspiserer tidligere design. Yan Sun/MinMote
GODIS: Bare fantasien kan sette grenser for hvordan du kan oppdatere plagg du har i skapet. Nå vil Pas Passé hjelpe deg i prosessen.
GODIS: Bare fantasien kan sette grenser for hvordan du kan oppdatere plagg du har i skapet. Nå vil Pas Passé hjelpe deg i prosessen. Yan Sun/MinMote

Deres råd når du vil lage din egen blazer er å leke seg, og prøve seg frem til du finner et uttrykk du liker. MinMote møtte designerne for å bli med på en full redesign-prosess. Vi troppet opp med en blazer kjøpt på loppemarked for å se om redesignprosessen var så enkel og effektfull som vi ble forklart.

– Strass, frynser og fjær kan du finne på nett eller din lokale sybutikk. Husk også at du kan bruke ødelagte smykker, brosjer eller andre ting du har liggende, sier Anette Ousdal.

I denne videoen kan du få nyttige tips og triks, og se hvordan blazeren MinMote redesignet ble:

Utover bordet i deres knallrosa studio på Grünerløkka i Oslo ligger det strødd med perler, strass, brosjer, fjær og andre glitrende godsaker som kan være med på å gjøre den gamle ullblazeren mer glamorøs.

– Det første jeg ville ha gjort er å fjerne knappene, og erstatte dem med noe annet. Knappene på ermene gjør at jakken kan se utdatert ut, sier Anette Ousdal.

– Perler? Ja! Perler blir bra. Her kan du også bruke for eksempel et ødelagt perlekjede, tipser hun før knapper på ermene og i fronten av jakken kjapt klippes av.

ELSKER GJENBRUK: Anette Ousdal har jobbet lenge i PR-bransjen, og har en forkjærlighet for bærekraftig mote.
ELSKER GJENBRUK: Anette Ousdal har jobbet lenge i PR-bransjen, og har en forkjærlighet for bærekraftig mote. Yan Sun/MinMote

Når du skal finne en vintageblazer er duoens første anbefaling å se på materialsammensetningen. Den finner du oftest på innsiden av jakkens høyre forside.

– Velg plagg som er i ull, silke, bomull, lin eller kasjmir, råder Mathiesen, som selv har håndplukket blazere til den nye kolleksjonen.

DESIGNER: Erica Mathiesen er en del av Pas Passé og driver sitt eget smykkemerke.
DESIGNER: Erica Mathiesen er en del av Pas Passé og driver sitt eget smykkemerke. Yan Sun/MinMote

Detaljer som lekre knapper, en spennende passform eller farge kan også være avgjørende. Kanskje har du allerede en blazer i skapet som kunne trengt litt nytt liv?

For å gi blazeren en glamfaktor og gjøre den klar til fest, velger vi å sy på en rad med glitrende strass. Det måles til, klippes av og sys enkelt på langs jakkens lommer.

– Sørg for å feste det godt, og legg tråden slik at den havner mellom radene med strass, forklarer Ousdal.

HVA MED PERLER? En blazer er oppdatert med perler fra et gammelt smykke.
HVA MED PERLER? En blazer er oppdatert med perler fra et gammelt smykke. Yan Sun/MinMote

Etter en snau halvtime har blazeren fått helt nytt liv. Hva du vil gjøre med din blazer eller jakke, er helt opp til deg, enten du vil prøve deg selv eller bestille ditt eget design.

– Her er det viktigste å finne noe som passer din personlige stil, slik at du vet du vil få brukt jakken mye, sier Mathiesen.

STUDIO: Pas Passé har sitt eget designstudio på Grünerløkka i Oslo.
STUDIO: Pas Passé har sitt eget designstudio på Grünerløkka i Oslo. Yan Sun/MinMote

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?