Historien bak høstens mest ikoniske frakk

REDESIGNET KLASSIKER: Designere har i tiår tatt trenchcoaten og gjort den til sin egen, som Bottega Veneta i høst med ballongarmer, men også klassiske elementer. FOTO: AP

Fra verdenskriger via Hollywood og catwalken, til klassisk basisplagg for kvinner og menn i generasjoner – dette er trenchcoatens historie. 

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Trenchcoaten er en tidløs garderobefavoritt, et basisplagg som år etter år gjør seg gjeldene når høsten kommer snikende – uavhengig av kjønn, kroppsfasong og årstall. Med sitt funksjonelle og klassiske design beskytter den fra dårlig vær med stil. Trenchcoatens evigaktuelle status gjør den til høstens kanskje sikreste investering, men hva er det som gjør trenchcoaten så evig aktuell, og hvordan ble den til?

1960-TALLET: Skuespiller Jean Paul Belmondo i klassisk Burberry trenchcoat i 1968. Her sammen med Ursula Andress og Catherine Deneuve Foto: AP

Fra verdenskriger til moteyndling

Også i høst, rundt 200 år etter at opphavet til det vi i dag kjenner som trenchcoat ble tatt i bruk for første gang, er frakken hyperaktuell. Designere fra Burberry til Bottega Veneta og Celine inkluderer sine tolkninger av den ikoniske frakken i høstens kolleksjon. Trenchcoaten blir stadig rekonstruert og denne sesongens trenchcoat-trender strekker seg fra klassisk beige til skinn, ruter og gøyale farger. Man er altså «on trend» uansett hvilken trenchcoat man velger.

KLÆR

Fire fine høsttrender inspirert av 1970-tallet

IKONISK: Burberry er kjent for sine ikoniske trenchcoats. Her fra høstkolleksjonen. Foto: AP

Men selv om frakken sesong etter sesong returnerer i modernisert vri, ligger fundamentet av de originale trenchcoatene alltid til grunne. Trenchcoatens allmenkjente «opprinnelse» var frakker soldater i skyttergravene (på engelsk kalt «trenches», derav navnet trenchcoat) brukte under første verdenskrig. Men den orginale forgjengeren til det vi i dag kjenner som trenchcoat, var et vannavstøtende materiale, som den skotske kjemikeren og oppfinneren Charles Macintosh og den britiske oppfinneren Thomas Hancock, utviklet allerede tidlig på 1820-tallet, skriver Vogue. Materialet, kalt «mack», besto av bomull med et slags gummilag på, og ble utviklet med funksjonelt yttertøy i tankene.

CHIC: Jackie Kennedy Onassis var kjent for stilsans, og ble ofte sett i trenchcoat, her i 1970. Foto: Scanpix

Det er derimot ikke feil at frakkene ble brukt under første verdenskrig, som varte fra 1914 til 1918, men det forgjengeren til frakkene fantes lenge før. De som brukte frakkene under krigen skal for det meste ha vært soldater og offiserer av høyere rang enn dem som kjempet i skyttergravene, altså trenches. Trenchcoatene var dyre, og markerte på mange måter klasseskillet i militæret.

REKONSTRUERT: Kate Moss og Liberty Ross i kjole av rekonstruert trench coat og lakk trenchcoat i en Burberry-kampanje i 2001. Foto: AP

Burberry eller Aquascutum?

Frakker i Macintosh og Hancocks vannavstøtende stoff ble fra starten på 1820-tallet brukt av velkledde menn i regntunge Skottland, både i arbeid, på hesteryggen og til finere bruk. Etter hvert utviklet teknologien seg, og stoffet brukt på frakkene pustet bedre, tålte mer vann og ble dermed mer funksjonelle.

I 1853 begynte den Londonbaserte skredderen John Emary å lage en videreutviklet regnfrakk, som han etterhvert produserte under merkenavnet sitt Aquascutum, i et vannavstøtende ullstoff. Aquascutum oversettes forøvrig til «vann» og «skjold» på latin.

Mange forbinder i dag trenchcoat med beige og Burberry. Thomas Burberry, bak det erkebritiske merket, startet nemlig å utvikle sin variant av den multifunksjonelle regnfrakken i 1856. Noen år senere, i 1879, tok Burberry i bruk en egenutviklet vannavstøtende materialekombinasjon, kalt «gabardine», i sine frakker, bestående av bomull og ull. Stoffet pustet bedre enn det som ble brukt på mange frakker den gangen, og Burberrys frakker ble raskt populære blant alt fra piloter og oppdagelsesreisende til mannen og etter hvert kvinnen i gaten.

Norske Fridtjof Nansen var blant de første oppdagelsesreisende som tok i bruk Burberrys «gabardine»-stoff på en oppdagelsesferd i 1893, ifølge Burberry.

OPPDATERT TVIST: Trench coat fra Bottega Venetas høst- og vinterkolleksjon. Foto: AP
NYE DETALJER: Burberry beholder den ikoniske frakken sesong etter sesong, men oppdaterer den alltid. Her er Kendall Jenner i trenchcoat fra fjorårets høst- og vinterkolleksjon.

Aquascutum og Burberry får begge ære for å ha oppfunnet trenchcoaten, men fakta er at de britiske merkevarene populariserte og satt sitt personlige, videreutviklede preg på en type frakk som allerede eksisterte. Aquascutums første trenchcoat ble laget i 1914, mens Burberry hevder deres første ble laget i 1912.

Frakkene fra Burberry og Aquascutum er dyre nå, og var dyre da. I likhet med dagens trender og tendenser, tok billigere aktører raskt trenchcoaten og laget sin variant, slik fikk flere tak i frakken.

Funksjonelt design som tåler tidens tann

Trenchcoaten som ble brukt under krigen, var som regel dobbelspent, skreddersydd til midjen, med dype lommer, ermer som kunne strammes inn, og lengde til like under kneet. Beltet i livet hadde en liten ring formet som en «D», for å henge tilbehør, som nøkler, i. Burberrys nyere frakker har ofte denne lille ringen den dag i dag. Tanken bak den cape-formede fasongen som ofte finnes på trenchcoatens rygg er at regnet kan dryppe av lettere.

Skuespiller Humphrey Bogart i filmen «Casablanca» i 1941. Bogart fikk mye ære for å popularisere trenchcoaten. Foto: AP

Utover 1940-tallet inntok trenchcoaten også glamorøse Hollywood. Den var ikke lenger forbeholdt offiserer, men ble assosiert med filmenes kjekkaser, detektiver og spioner. Hollywood bidro til å gjøre trenchen fasjonabel. Den ble brukt i noen av tidenes mest ikoniske filmscener – som i «Casablanca» og «Breakfast at Tiffany's». Resten er historie. Siden den gang, sesong etter sesong, år etter år, kommer trenchcoaten i nye, rekonstruerte former. Det er altså et plagg du med sikkerhet kan investere i nå og ha for alltid – og som etter flere tiår i motebildet du garantert kan finne brukt.

SETT: Skuespiller Marlene Dietrich i trench og matchende hatt i 1965. Foto: AP

Følg @MINMOTE PÅ INSTAGRAM for hyppige oppdateringer og inspirasjon.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge