Hun finner ditt neste luksuskjøp på Fretex
Det hører ikke til sjeldenhetene at varer fra verdens mest eksklusive motehus dukker opp på samlebåndet på Fretex' hovedlager. MinMote ble med på skattejakt før det store designsalget på Grünerløkka.
En gang i året arrangerer Fretex på Grünerløkka i Oslo designsalg hvor de har samlet opp varer fra kjente motehus og spesielle vintageplagg. I fjor høst var køen utenfor butikken flere hundre meter lang og merkebevisste kvinner og menn hadde brettet opp ermene for å prøve å få kloa i et designerplagg eller to.
Få også med deg siste episode av Trendguiden:
19. april er det klart for enda et arrangement. MinMote møter butikksjef Line Jorddal på Fretex' hovedlager Alnabru for å være med på designjakt.
– Vi arrangerer denne kvelden én gang i året for å vise folk at man kan finne designervarer på Fretex. Til vanlig spres jo klærne over alt til alle butikkene, men akkurat denne kvelden har vi fått litt ekstra. Vi vil inspirere folk til å ta seg tid til å lete, for hvis man leter så finner man som regel no' gull, sier Jorddal.
Gucci-samlingen til Celina Midelfart
Et stort, blått samlebånd tar mesteparten av fabrikklokalet. Det er her de donerte klærne fra Østlandet samles opp og sorteres av rundt 20 medarbeidere som står og sitter langt båndet.
– De gjør en fantastisk jobb her hver dag. Til designersalget nå i april er det en egen medarbeider som har hjulpet oss med å plukke ut og finne de ekstra fine plaggene. Han har jobbet her i mange år og har spesialisert seg på å plukke vintage og design til butikken på Grünerløkka. Det krever erfaring å kjenne seg frem til plagg som ofte viser seg å være fra et kjent motehus, sier Jorddal som også pleier å plukke ut designervarer.
De beste second hand- og vintagebutikkene i Oslo
Jorddal har selv jobbet i bedriften i seks år og har etterhvert lært seg å spotte ut kvalitetsvarer. Det fineste hun har funnet på samlebåndet noen gang var en cardigan laget av kasjmir og silke fra det franske motehuset Céline.
Hun viser oss noen av stativene som står klare for designkvelden. Plagg fra blant andre Diane Von Furtsenberg, Louis Vuitton, Tommy Hilfiger, Lacoste og Dior henger på rad og rekke. Det er også samlet inn et klassisk silkeskjerf fra Hermès tidligere i uken.
– Hva sier dette om nordmenns shoppingvaner?
– Folk har vel kanskje shoppet litt over styr de siste årene, og nordmenn er jo veldig opptatt av merkeklær. Vi merker tendensene veldig godt. For eksempel har nordmenn begynt å shoppe mer i utlandet, så vi får inn en del utenlandske varer - både rimelige og mer eksklusive. Jeg liker å si at vi er den eneste butikken i Norge som fører Topshop, sier Jorddal og ler.
– Her er litt av Gucci-samlingen til Celina Midelfart, sier Jordal og tar frem to svarte kjoler og en silkeskjorte fra stativet.
– Hun donerte flere plagg fra samlingen sin til oss for ikke så lenge siden. Vi fordelte plaggene på flere butikker rundt og på Østlandet, sier hun videre.
Fem gode grunner til å handle brukt
– Nok til alle
Vi blir med Jorddal en etasje ned på «det aller helligste rommet» på Alnabru. Her lagres de plaggene som er så spesielle at det er vanskelig å vite hvor man skal gjøre av. Her henger brudekjoler i silke på rad og rekke, gamle håndsydde kostymer fra Nationaltheatret, designervesker, drakter og sko.
– Kronprinsesse Mette-Marit har lånt klær fra dette rommet flere ganger. Det er viktig at vi har dette rommet hvis vi for eksempel skal vise oss frem på et arrangement eller noe lignende. Det er viktig å ha noe å ta av.
– Dere har fått litt kritikk i kommentarfeltene på sosial medier for at dere gjør designvarene utilgjengelige for folk som ikke kan delta på designkvelden. Hva tenker du om det?
– Det er bare en gang i året vi gjør dette. Vi har spart utenom det vi har fått til butikken, der er det jo vanlig leveranse. Det kommer inn 19 tonn klær hver dag bare i Oslo, så det er nok til alle. Det som er gull for én, er ikke nødvendigvis det for en annen. Sist kundekveld var det fullt av mennesker fra klokken 18 til 23 og det var fortsatt masse fint igjen dagen og faktisk uken etter. Folk har forskjellig smak, så det er noe for alle der. Alltid, sier Jorddal.
Fransk design
Tilbake på samlebåndet står ikke tiden stille. Den ene sekken med klær etter den andre blir sortert i et imponerende tempo. Nordmenn eier i gjennomsnitt 357 plagg hver, viser en studie fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO i 2016. Jorddal følger ivrig med.
– Jeg pleide å stå her masse før og plukke, og jeg gjør det innimellom fortsatt. Det er så fantastisk gøy hvis du er glad i klær og design, sier Jorddal før hun utbryter:
– Nei shit, se her! En ullblazer fra Rodier (fransk merke kjent for god kvalitet, red.anm.) Herregud, så gøy. Der borte kommer skjørtet som hører til og!