Slik fjerner du flekker og redder bunaden

MÅ VASKES ETTER BRUK: Bunadsskjorten har det best om den vaskes etter at du har brukt den.
MÅ VASKES ETTER BRUK: Bunadsskjorten har det best om den vaskes etter at du har brukt den. Foto: Gisle Oddstad/VG.

Dette bør du gjøre med bunaden rett etter bruk.

For mange kan en lang dag i bunad og uvante sko føre til at man helst legger den kjapt fra seg uten å sjekke om man har fått flekker på nasjonaldrakten.

Men et viktig triks for å få bort flekker er å fjerne det så tidlig som mulig.

Etter en lang dag med is, pølser, champagne og moro kan det ha kommet uheldige flekker på både skjorte og stakk. Nå er tiden inne for å få dem vekk.

Det finnes flere råd for behandlingen av bunadskjorte, vanlige skjorter og selve bunaden slik at de skal vare lengst mulig. Her har MinMote samlet ekspertrådene.

Vask skjorten med en gang

Om du har bunad er det lurt å vaske skjorten rett etter bruk, og så stryke den rett før du skal bruke den, sier bunadsbokforfatter Unni Irmelin Kvam til MinMote.

Hun får støtte av Ane Marte Wold, produksjonsmedarbeider med ansvar for broderte skjorter på systua hos Heimen Husfliden.

– Skjorten kan lett bli gul om du henger den bort uten å vaske den, eller om den er strøket når du legger den bort, forklarer Wold.

Kvam forklarer at bunadsskjorter er vanligvis laget av enten bomull, lin eller silke, og at stoffet avgjør hvordan du bør vaske den. En skjorte av lin bør ikke vaskes på mer enn 40 grader, da kan fibrene gå i oppløsning, forteller Kvam.

– Om du har barn som har kastet opp, spist is eller blødd neseblod, og det har satt spor på skjorten kan du ta bort flekkene med oksegallesåpe, tipser hun.

Slik fjerner du gulskjær

Gulskjær kan du få bort med å legge skjorten i bløt i kaldt vann, i flere omganger.

– Er du redd for at farget broderi på skjorten skal smitte av, det vil sannsynligvis ikke gjøre det, men om du skal være helt sikker bør du vaske den for hånd, anbefaler Kvam.

– Har du silkeskjorte ville jeg sendt den på rens, legger hun til.

Wold anbefaler at man håndvasker skjortene som utgangspunkt.

– Men de nye maskinene har blitt veldig gode, og en brodert skjorte ville jeg hatt i en vaskepose og vasket på 30 grader med mildt vaskemiddel og på finvask, ullprogram eller lignende, sier hun.

Wold legger til at en vanlig bomullsskjorte vil tåle både sterkere såpe og varme.

– Likevel vil jeg ikke vasket på høyere enn 40 grader, da man kan risikere at skjorten krymper understreker hun.

Slik tørker du skjorten best

Kvam anbefaler å tørke skjorten ved å henge den i en buskehenger i bolen på skjorten, og la den henge opp ned. Noen foretrekker å la skjorten tørke flatt på et tørkestativ på et håndkle, legger hun til.

Når skjorten er tørr kan du legge den bort i en lerretspose i en liten eske så møll ikke kommer til, råder Kvam.

Om du merket at bunadens passform ikke var helt optimal i går, kan det være lurt å levere den til justering allerede nå. Når du først legger den bort, er det fort å glemme at den var litt stram i strikken før du skal prøve den igjen neste 16. mai.

Slik vasker du selve bunaden

Om du har fått flekker på selve bunaden bør du prøve å vaske det vekk med en fuktet klut. Pass på så du ikke gnir for mye på stoffet, for på den måten kan flekken trekke lenger inn i fibrene.

Kan plagget vaskes og tåler vann så kan du med fordel skylle flekken under rennende vann.

Om flekken ikke lar seg fjerne med disse enkle triksene er renseri utveien.

Hvordan var din opplevelse i dag?