Sprayflasker og strømpebukser: Kaster du disse feil?

SPESIALAVFALL: Hårsprayen skal ikke kastes i søppelet. Foto: Getty Images.

Ødelagte strømpebukser og gamle truser skal leveres til gjenvinning, mens  kosmetiske sprayer kan måtte sorteres som spesialavfall.

Maiken Svendsen
Publisert:

I de fleste badehyller finnes både tørrsjampo, hårspray og andre sprayflasker. Men når disse er tomme er det ikke bare og kaste dem i restavfall eller metallsøppel, ifølge Bim Cornelia Kase, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Gjenvinning.

– Alle spraybokser som inneholder miljøgifter eller drivgasser skal være merket med faresymbol. For å være på den sikre siden skal likevel alle spraybokser, med eller uten faremerker, leveres som farlig avfall, sier Kase.

Hun forteller at det finnes en del åpne miljøstasjoner, og på bensinstasjoner har de ofte beholdere til farlig avfall. Det bør man sjekke med sin kommune, anbefaler hun.

Emilie høsttrender
SMINKE

HØSTENS STORE SKJØNNHETSTRENDER

Grunnen til at kosmetiske sprayer ikke bør kastes i restavfall er at de ofte inneholder svært brannfarlige stoffer, som butan og propan, forklarer Kase.

– Det er derfor viktig at dette ikke blandes med ordinært avfall da de farlige, miljøfiendtlige stoffene kan gjøre skader på mennesker, dyr og miljø.

Men det er ikke bare gammel kosmetikk som ikke bør gå i søppelet.

KLÆR

Sesongens beste vintersko

Tøy skal resirkuleres

Trine Gjermundbo, kommunikasjonssjef i Fretex, sier at du kan gi bort alle tekstiler i deres innsamlingsbokser.

– Men om du har mulighet til å levere det som er ødelagt og ikke kan selges igjen i en pose og det som er helt i en annen gjør det sorterings jobben mye lettere for oss, sier hun.

Dermed er det ingen grunn til at den hullete strømpebuksen eller slitte trusen skal havne i restavfallet.

– Vi tar imot alt, slår hun fast.

– Men vi setter pris på at man ikke leverer våte tekstiler, legger hun til.

TILBEHØR

MISS MATHIESEN LAGER ØREDOBBENE KJENDISENE DIGGER

Bim Cornelia Kase, kommunikasjonsrådgiver i Norsk Gjenvinning, understreker at tekstiler absolutt ikke bør havne i restavfall.

– Da vil det gå med restavfall til forbrenning. Dette er råvarer som kan brukes på nytt. Og i restavfallet blir det i prinsippet ressurser på avveie, forklarer hun.

KAN SELGES VIDERE: Tøy som blir levert i Fretex-containere sorteres før noe av det havner i butikk. Foto: Frode Hansen
Jenny brukt-kupp
KLÆR

Slik gjør du et brukt-kupp

Alt gjenvinnes

I Fretex jobber de ut fra et avfallshierarki hvor tekstiler gjenbrukes i den formen det er, altså selges i butikkene i inn- og utland, eller gis bort, forklarer Gjermundbo.

– Det som er ødelagt vil da enten gå til redesign-teamet vårt som lager nye plagg, gjenvinnes og brukes til for eksempel pussekluter eller isolasjon. Er plaggene veldig tilsølt og ikke kan brukes til noe så sendes det til forbrenning, forteller hun.

– Det meste av gjenvinningen skjer i Norge, men produksjonen av isolasjon og det lille som sendes til forbrenning skjer i utlandet, legger hun til.

KJENDIS

Slik lager du trendtoppen

Bim Cornelia Kase forteller at hver kommune har egne opplegg for mottak og innsamlingsaksjoner av tekstiler.

– Er det ødelagte tekstiler vil det kunne brukes i produkter som nødhjelpsdyner. Da rives tekstilene og blir gjort om til shoddy, et vattlignende produkt. Det forskes en del på dette om dagen for å komme opp med gode løsninger på hvordan tekstiler kan brukes på nytt for å sikre at vi utnytter ressursene og råvarene vi har tilgjengelig, uten og måtte produsere nytt hele tiden, forklarer hun.

OBS: Her kan du til enhver tid se hva Fretex tar i mot til gjenvinning.

Publisert: