Historien om Emas unike strikkejakke

ARV: Da Ema Bihor (28) fant morens gamle strikkejakke ble det starten på et spennende prosjekt. Foto: Åsa H. Aaberge

De fleste har et favorittplagg eller to i klesskapet. De færreste har et plagg med like mye historie som Ema Bihor (28) sin strikkejakke. 

Åsa H. Aaberge
Publisert:

MinMote møter Ema hjemme i leiligheten hennes på St. Hanshaugen i Oslo en formiddag i mai. På seg har hun en hvit genser med dekorativt flettemønster, som hennes mor har strikket. Det er genseren, og historien om hvordan den ble til, vi er her for å snakke om.

Et gammelt bilde av en strikkejakke ble nemlig starten på genseren, og et lite eventyr for Ema og mamma Svijetlana.

To svangerskap, krig og flukt

FAVORITT: Strikkejakken er et av Emas favorittplagg. Foto: Åsa H. Aaberge

Sommeren for tre år siden var Ema på besøk hos foreldrene sine hjemme i Stavanger. Hun bladde i noen gamle bilder da hun oppdaget et helt spesielt plagg.
– Jeg så en strikkejakke på et bilde, og sa med en gang til mamma: «Har du den enda, kan jeg bruke den!?» forteller Ema og smiler.

Mamma Svijetlana er ifølge Ema en kreativ sjel, som er opptatt av å ta vare på sine fine eiendeler. Strikkejakken lå godt gjemt i en bod under trappen, og Ema fikk overta den.

Men før den havnet i boden i Stavanger, har strikkejakken vært med på en lang reise: gjennom to svangerskap, krig og flukt til Norge.

I 1993, da Ema var to år, dro hun og familien fra det som den gang var Jugoslavia, nå Bosnia-Hercegovina, og krigen som utspilte seg der. Strikkejakken ble med på flukten til Norge.
– Mamma strikket den i 1984, med hjelp fra sin mormor, forteller Ema om den kremfargede strikkejakken som er prydet med mønster og blomster.
Svijetlana, da gravid med Emas storebror, ville ha noe nytt å ha på seg, og hadde sett på bilder av ulike strikkegensere, forteller Ema. Med det som inspirasjon, og kreative teknikker fant hun på sitt eget design, og slik ble strikkejakken til.

DETALJER: Strikkejakken fra 1984 er inspirasjonen bak genseren Ema har på seg. Foto: Åsa H. Aaberge
KJENDIS

Designer Tine Mollatt om fremtiden

– Blir stoppet på gaten

– Mamma lo av meg og skjønte ikke at jeg ville gå med den da hun fant den frem igjen, men den er jo så fin, forteller Ema om jakken, som raskt ble en favoritt i garderoben hennes.

Strikkejakken er spesiell, med helt unike detaljer. Som et lite kunstverk. Hver gang Ema bruker den får hun kommentarer – både fra tilfeldige på gaten, fra venner og følgere på sosiale medier.

– Jeg har blant annet brukt den i Paris og New York, og blitt stoppet på gaten med komplement og spørsmål om hvor den er kjøpt, sier Ema og fortsetter:

– Så kom det forespørsler på Instagram fra folk som lurte på om mamma kunne strikke til dem. Etter å ha tatt noen runder med mamma, som først var skeptisk, bestemte vi oss for å starte et strikkeprosjekt.

– Bestillingene tikker inn

I fjor høst designet mor og datter den første genseren sammen, med den 35 år gamle strikkejakken som inspirasjon. Nå har de skapt tre unike strikkedesign.

Sammen har de nøye valgt ut farger og satt sammen garn i ulike kvaliteter. De har testet, vasket og perfeksjonert de hjemmestrikkede plaggene, plukket ut knapper fra Kroatia og perler fra Paris, og utviklet egne teknikker og personlig design.

Mamma Svijetlana strikker på bestillinger som kommer inn via Emas Instagram-profil.

– Etterspørselen har vært overveldende, og bestillingene tikker inn. Mamma strikker fort – hun kan strikke flere jakker i uken, men nå har vi ventelister til over sommeren, sier Ema og ler.

Strikkeprosjektet har de kalt «Bubamara» som betyr marihøne på serbokroatisk.

– Vi kalte oldemor for Bubamara, forteller Ema.

Hvert plagg mor og datter lager, er oppkalt etter kvinner i familien, som mormor Jelena og oldemor Marija. Med oldemors teknikker, mors kreativitet og Emas sans for markedsføring og design, er fire generasjoner involvert i prosjektet.

– I Norge er strikketradisjonene sterke. Det er gøy å blande det med våre egne tradisjoner, sier Ema.

28-åringen strikker ikke selv, men deltar i designprosessen, lager små, håndskrevne kort og sender personlig jakker og gensere til kunder i flere land.

– Til nå har vi sendt plagg til Norge, Danmark, Sverige og Nederland, forteller Ema.

PERSONLIGHET: Emas hjem er fylt med personlige objekter. Tefatene krystallene ligger på har hun arvet av mormor som bor i Mostar. Foto: Åsa H. Aaberge

Familiebusiness

En tilfeldig oppdaget strikkejakke har blitt til en liten familiebusiness. Også Emas far er med.

– Han hjelper oss for eksempel med å få tak i knapper og diverse fra Kroatia, forteller Ema.

Kreativitet og personlig stilsans ligger i familien. Både mor og datter er glad i klær og design. De har begge fulltidsjobber ved siden av, men legger mye tid og tanke i strikkeprosjektet.

– Det kjekkeste med dette er at mamma får den anerkjennelsen hun fortjener. Hun har alltid vært en kreativ sjel, og gått sin egen vei. At vi kan gjøre dette sammen er gøy, sier Ema.

Selv om mamma Svijetlana er kjapp med strikkepinnene, har Ema innsett at hun må lære å strikke selv om etterspørselen fortsetter i lyntempo.

– Vi hadde ikke sett for oss denne oppmerksomheten, men det er jo veldig gøy. Vi fortsetter så lenge vi syns det er gøy!
Ema og mamma designer og strikker plagg med glede, sjel og personlig preg til dem som ønsker det. De deler gjerne familiens historie og tradisjoner, men det er én ting som forblir mellom dem:

– Oppskriftene deler vi ikke, fastslår Ema med et smil.

Publisert: