Mote

Strikkeoppskrift på myk og varm balaklava

Slik strikker du sesongens mest praktiske og deiligste lue. 

  • Thea Roll Rakeng
Publisert:

For en liten stund siden utropte vi hetteluen, eller balaklavaen, til sesongens mest praktiske trend. Ulluen har fått en piff i motebildet de siste sesongene, og stilikonet Leandra Medine har kastet seg på trenden for lenge siden.

FRESH: Influencer Sofie Årnes med sin Tromsø-hoodie. Her er den brukt på vrangen - du velger selv hva du liker best! Foto: @sofieaarnes

Strikkeentusiast Christina Gjertsen (29) driver stikkesiden- og kontoen @slowknitwear ved siden av sin daglige jobb som grafisk designer og fotograf. Hun har strikket en balaklava i mykt alpakkagarn som hun mener absolutt alle klarer.

– Jeg spurte følgerne mine helt ærlig om hva de synes om balaklava – for det er jo en litt spesiell lue. Men de aller fleste mente den var helt genial og perfekt for norsk klima. Den er superpraktisk når det er kaldt, spesiell toppe i Nord der jeg er fra, sier Gjertsen til MinMote.

Hun har kalt luen for Tromsø-hoodie og her får du oppskriften:

Størrelse: One Size
Lengde: 40 cm
Strikkefasthet: 15 m på pinne 6 mm = 10 cm
Pinner: Rundpinne 6 mm (40 cm)
Garn: 100 g Iris Alpakka fra Rauma Garn + 50 Inca Alpakka fra Rauma Garn
Tromsø-hoodie er en chunky og varm balaklava. Vrangborden strikkes rundt på rundpinne, og så frem og tilbake etter at du har felt av masker til åpningen. Den sys sammen på toppen, før du lager en i-cord kant.

Foto: Christina Gjertsen @slowknitwear

Slik gjør du:

Legg opp 78 masker på rundpinne 6 mm, med en tråd Iris Alpakka og en tråd Inca Alpakka. Strikk vrangbord (1 vridd rett, 1 vrang) til arbeidet måler 13 cm. Sett en markør i starten av omgangen, strikk rett til det er åtte masker igjen på pinnen og fell disse løst av.
Herfra strikker du glattstrikk frem og tilbake (rett på rettsiden, vrang på vrangsiden) på rundpinnen. Sett en markør midt bak (etter 35 masker). Nå skal du øke én maske på hver side av markøren på hver 2. omgang (rettsiden) totalt fire ganger. Du øker ved å strikke tråden mellom to masker vridd rett.
Når arbeidet måler 34 cm, skal du felle én maske på hver side av markøren på hver 2. omgang (rettsiden) totalt fire ganger.

Strikk til arbeidet måler 40 cm. Fell alle maskene løst av, og sy sammen i toppen med «attersting». Nå skal du lage en pen avsluttende i-cord kant rundt åpningen.

Du lager den slik:
Plukk opp masker rundt åpningen (hopp over hver 5. maske), og kutt tråden. Start ved den første masken på pinnen. Strikk to masker rett, strikk to masker vridd rett sammen. Flytt tre masker fra høyre pinne til venstre pinne. Gjenta fra og til til alle maskene på venstre pinne er strikket, og du har tre masker igjen på høyre pinne. Flytt dem over til venstre pinne og fell tre masker løst av.
Med tråden du kuttet av tidligere, syr du i-cord kantens start og slutt pent sammen. Vask forsiktig på 30 grader, og tørk flatt.

Nå slipper du å fryse i vinter!

Fremdeles ikke overbevist? Her er balaklava-inspirasjonen du trenger.

Strikkeentusiast Christina Gjertsen. Foto: Privat
Publisert:

Les også

  1. KLÆR

    Balaclava er det mest praktiske plagget akkurat nå

  2. TILBEHØR

    Fremdeles ikke overbevist av balaklava? Her er inspirasjonen du trenger

  3. KLÆR

    Strikkeoppskrift: MinMote-vesten

Relaterte artikler

KLÆR

Strikke­oppskrift: MinMote-cardigan

KLÆR

Strikkeoppskrift: MinMote-vesten

KLÆR

Strikkeoppskrift: MinMote-genseren

TILBEHØR

Strikkeoppskrift: Bernie-votten

MOTE

PetiteKnit: Et dansk strikkefenomen

KLÆR

Klassiske vintersko som holder deg varm

KLÆR

På ski med stil: Fine og funksjonelle vinterplagg