Derfor er jakken sydd sammen her

Dette sammensydde krysset gjør at jakken ikke sitter som den skal, ifølge ekspertene.

Ny jakke? Sjekk dette før du bruker den!

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Om du har kjøpt en ny jakke, har du kanskje lagt merke til at den er sydd sammen med et stort kryss i splitten på baksiden.

Dette skal alltid fjernes før du tar plagget i bruk.

– Det er utrolig at så mange ikke vet om dette enda, sier Andreas Feet da MinMote spør hva som er greia med disse sømmene.

– Det gjør litt vondt å se på, legger han til.

EKSPERT PÅ SKREDDERSØM: Andreas Feet er utdannet i skreddersøm fra London College of Fashion. Han har jobbet på anerkjente Savile Row, og driver nå sitt eget selvtitulerte merke. Han er spesialisert på made-to-measure (målsøm) og Bespoke Tailoring.

Det at mange glemmer å fjerne dette er er også noe stylist Marte Dahlgren legger merke til.

– Det er synd, fordi det ødelegger formen på jakken, splitten skal jo ikke være lukket og plagget får en helt annen form når man ikke åpner den opp til sitt fulle potensial, sier Dahlgren.

En sammensydd splitt kan ødelegge formen på jakken når den er i bruk.

Men det er ikke bare krysset på ryggen man bør se etter. Mange dresser og blazere kommer også med et påsydd merke på en arm, selv om dette er noe som viser frem merket på jakken, skal det alltid fjernes før bruk.

– For meg kan dette også sammenlignes litt med folk som ikke tar av klistremerker eller prislapper under skoene sine som synes når man går, trekker Dahlgren frem.

STYLIST: Marte Dahlgren jobber med både kjendiser, merker og magasiner.

Kanskje er også lommene på jakken sydd igjen. Disse kan (forsiktig!) sprettes opp. Andreas Feet sier at grunnen til at alle disse sømmene finnes på plaggene har praktiske årsaker.

– Splitter og lommer er sydd igjen for å bedre holde på fasongen under transport. Det kan også være andre synlige tråder for å gi følelsen av håndarbeid. Uansett funksjon, skal de alle fjernes i det man tar plagget i bruk, sier Feet.

Dahlgren anbefaler å bruke en liten oppspretter eller saks for å åpne sømmene, og minner også på å være nøye slik at man får med seg alle trådene.

Om lommen på jakken er lukket, kan den forsiktig åpnes.

Om dette ringer noen bjeller, oppfordrer Feet nå til å ta en ekstra kikk på egne plagg.

– Jeg vil oppfordre alle til å ta en dugnad i eget skap og åpne alle lukkede splitter, lommer og fjerne alle synlige merkelapper. Enda mer ønsker jeg at butikkansatte tar ansvar og hjelper sine kunder med dette.

Det sier Dahlgren seg enig i.

– Et generelt tips jeg har er å ta godt vare på klærne og skoene man kjøper så varer det så mye lenger. Bruk skredder og skomaker for alt det er verdt.

KLÆR

Plaggene du (kanskje) vasker feil

KLÆR

9 enkle tips for en grønnere garderobe

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: