Kommentar: Klær uten vy og mening

KVINNEUNIFORM: Slik skal kvinnene som jobber i selskapet Vy gå kledd. Foto: Frode Hansen, VG
KVINNEUNIFORM: Slik skal kvinnene som jobber i selskapet Vy gå kledd. Foto: Frode Hansen, VG

Vy vil være fremtidsrettet, men når det kommer til uniformene ser det ut til at de sitter fast i fortiden.

Med navnebyttet fra NSB og Nettbuss til Vy har det statlige kollektivselskapet fortalt at de ønsker å se fremover med store ambisjoner. Navnet, som blir slaktet etter dagens pressekonferanse, betyr utsikt, utsyn, store planer eller mål.
Men et sted på veien har de faktisk sett bakover.
Det er og blir mer praktisk å jobbe i bukse enn i skjørt.
Da de nye uniformene ble lansert kunne konsernsjef Geir Isaksen stolt, og litt flaut, fortelle at dette er første gang de har designet egne uniformer for kvinner.
– Men de er til gjengjeld blitt veldig stilige, sa Isaksen som videre fortalte at selskapet har samarbeidet med sine ansatte om å utvikle uniformene og at det er stor begeistring for å fremstå i dem.
Men et sted på veien lot selskapet de tradisjonelle forventningene til et kvinneantrekk overskygge muligheten til å lage både fine OG praktiske antrekk som funker på en jobb i farta.

HERREUNIFORM: Slik skal mennene som jobber i selskapet Vy gå kledd. Foto: Frode Hansen, VG
HERREUNIFORM: Slik skal mennene som jobber i selskapet Vy gå kledd. Foto: Frode Hansen, VG

Da konsernsjef Isaksen fortalte om herreuniformene trakk han frem de ledige snittene og autoriteten i klærne. Ut fra tegningene å dømme er kvinneantrekkene innsvingt i livet og figursydd. Skjørtet har til og med fått en leken splitt i fronten, og figurene på tegningene er pyntet i høye hæler. Skjørtet, kjolen og trenchcoaten strekker seg til rett over knærne.
Men vil man egentlig løfte kofferter, kjøre buss, gå ut i kulden eller kontrollere billett i skjørt? Eller hadde et par ledige, klassiske dressbukser med vide ben vært med praktisk?

Jeg tror mange kvinners hverdagsantrekk på jobb ville gitt svaret. Det hele føles rett og slett litt gammeldags uten utsikt til fremtiden.

Jeg håper også virkelig at kvinnelige togkonduktører skal slippe å balansere på stiletter og at bussjåfører må kjøre med pumps. Jeg håper også at strømpebuksene er en del av uniformen, slik at det ikke blir en ekstra utgift for kvinner å gå på jobb. Det kan fort bli en dyr affære da det er et plagg som slett ikke tåler all verden.

Det er ikke det at det ikke er fint med et mer feminint alternativ enn hva dagens uniformer byr på. De nye uniformene er klart mer moderne enn de selskapene har per dags dato, uten at de har falt i trend-fellen med et antrekk som raskt vil føles utdatert.
NSB fortalte at de foreløpig ikke hadde anledning til å komme med mer informasjon om klærne, men her må man bare regne med at det er brukt holdbare materialer som tåler en støyt, og at det er en stor variasjon i størrelser.
Så får vi håpe at reisen fremover har både utsikt, mål og mening.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?