Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
Mote

Gode ulltips: Slik tar du vare på ullplaggene dine

UNNGÅ VASKEBLEMME: Ved å følge ekspertenes råd for vasking av ull får du plagg som varer i sesong etter sesong.

Det er mange feller å gå i når man skal vaske ull. MinMote har samlet vasketipsene du trenger for å få ullgenserne til å vare lengst mulig.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Selv om vi ikke alltid er like glade i kulden er noe av det aller deiligste med vinteren å pakke seg inn i store ullgensere, kåper og skjerf. Nå som kulden har vendt tilbake er det ingen grunn til å holde igjen på lag-på-lag-trenden når det gjelder ull.

KRYMPER: Hvis du ikke vasker ullgenseren din riktig kan den i verste fall krympe til barnestørrelse og ullen blir ødelagt. Foto: Produsenten

Klassiske ullgensere i sort henter vi gjerne frem år etter år, men hvordan får du den til å holde seg så god som ny?

MinMote har samlet ekspertenes beste tips til hvordan du best kan ta vare på ullplaggene.

NYHETER

Hjemmestrikk av populær genser tar av

Fjern nupper

Klær i ull krever mer pleie og varsomhet enn mange andre stoffer. De delikate ullfibrene utsettes for slitasje ved bruk, og dette kan føre til nupper. For å bli kvitt nuppene er et enkelt triks å bruke et hendig verktøy, nemlig en nuppefjerner.

Men ullplagg er ikke alltid like glade i den lille maskinen som kan lett spise hull i plaggene dersom den får tak i en liten tråd.

Hullete ullplagg er enda kjedeligere enn nuppete ullplagg, så derfor er et godt tips å varsomt fjerne nuppene med en barberhøvel. Med denne fremgangsmåten unngår du å få med tråder i nuppefjerningen. Bruk en enkel barberhøvel med skarpe blader, og pass på så du ikke presser barberhøvelen hardt mot plagget, men bare drar den forsiktig over området med nupper.

KLÆR

Vinterens kuleste genser

GODT TIPS: Bruk en barberhøvel for å fjerne de verste nuppene på genseren din. Foto: Produsenten

Ekspertene: Vi vasker for ofte

Er kritisk punkt da det kommer til ull er vask. Mange ullplagg blir flittig brukt gjennom høsten og vinteren, men det er ikke sikkert de trenger å vaskes like hardt eller hyppig som klær av andre materialer. En av ullens geniale egenskaper er at den er selvrensende.

– Den vanligste feilen vi gjør er at vi vasker ullplagg for ofte, sier tekstilekspert og forskningsleder ved SIFO, Ingun Grimstad Klepp, til MinMote.

En god ullgenser med for eksempel mohairblanding beholder spensten lenger ved at du bare lufter den godt i stedet for å vaske den. Om du søler eller får flekker er saken en annen, men kanskje det holder med lufting eller en lett håndvask i stedet for en tur i vaskemaskinen?

KLÆR

Sesongens fineste vintersko

ullgenser

Genser fra H&M. Foto: Produsenten

999,-
Gå til butikk
ullgenser

Genser fra Weekday. Foto: Produsenten

600,-
Gå til butikk

Vask og tørk

Om ulltøyet krever en skikkelig vask er det viktig å bruke egnet vaskemiddel, og da er det å velge et vaskemiddel uten enzymer alfa omega. Du bør også prøve å unngå og vaske plaggene sammen med andre klær med harde detaljer som knapper og glidelåser ettersom dette kan lage hull i ulla. Er plaggene tynne kan de gjerne legges i vaskepose.

Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved SIFO. FOTO: PAUL PAIEWONSKY

– Vi glemmer ofte å vaske på ullprogram på maskinen. Høy grad av bevegelse kombinert med vann vil føre til krymping, sier leder for Lilleborgs Forbrukerservice Malin Skaar og legger til:

– Ull tåler høy temperatur, men ikke kombinert med kraftig bevegelse som det er i vanlige vaskeprogram. Det vil si at dersom man har plagg med for eksempel vanskelige flekker så kan man ta et oppkok i kjele imens man bare forsiktig rører med for eksempel en tresleiv.

HUDPLEIE

Slik unngår du tørr og gusten vinterhud

Tørk liggende

For å tørke ulltøyet er det også noen forhåndsregler det er lurt å ta. Om du henger opp tungt, vått ulltøy kan du ende opp med å få det tilbake i en ugjenkjennelig form. Derfor tørker noen ullplagg best liggende. For å gjøre tørkeprosessen litt raskere er det viktig å klemme ut overflødig vann.

Dette kan gjøres enten ved å rulle plagget i et håndkle og klemme vannet ut, eller sentrifugere det i vaskemaskinen. Underveis i tørkeprosessen kan det være lurt å strekke plaggene med forsiktige, jevne og bestemte bevegelser sånn at du hjelper plagget med å opprettholde formen.

KLÆR

12 lekre kåper du kan pakke deg inn i

Om uhellet er ute

Vi skal være de første til å innrømme at klesvasken noen ganger hoper seg opp, og da er det ikke til å komme unna at det noen ganger går litt fort i svingene. Det kan ende med at du får tilbake en flott nytovet barnegenser i stedet for det som en gang var en luftig, oversized ullgenser du ved et uhell lot ligge igjen på gulvet før klesvasken.

Om uhellet først er skikkelig ute er det dessverre ikke sikkert det er så mye å få gjort med det. Har plagget kun trukket seg sammen er det nøye strekking som må til.

– Dette virker ikke dersom plagget har blitt en hard ball, men etter normal vask kan du strekke det ganske mye og den nye formen blir permanent. Gjør det til en vane å strekke alle barneklær, og klær til voksne, dersom du er misfornøyd med størrelsen eller fasongen, råder Grimstad Klepp.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Les også

 1. KLÆR

  10 VINTERANTREKK TIL INSPIRASJON

 2. KLÆR

  Ut fra glemselen: Champion er vårens hype

 3. KLÆR

  Populært nå: T-skjorte med print

 4. KLÆR

  Fem lekre catwalk-kopier du har råd til

Relaterte artikler

KLÆR

Slik tar du vare på ullplaggene dine

KLÆR

Slik tar du best vare på plaggene dine

KLÆR

Plaggene du (kanskje) vasker feil

KLÆR

Hva betyr vaskelappen? Få en enkel forklaring

MANN

Syv hjelpemidler menn bør ha i garderoben

KLÆR

Slik tar du vare på badetøyet ditt

NYHETER

Forsker hardt ut mot «vegansk skinn»