Slik gir du garderoben en detox

LYKKELIG AV Å RYDDE: Synnøve Skarbø kan alle triksene for en oversiktlig garderobe. Foto: Christian Bakstad
LYKKELIG AV Å RYDDE: Synnøve Skarbø kan alle triksene for en oversiktlig garderobe. Foto: Christian Bakstad

Gjør en opprydning for å pakke vekk tykke dunjakker, og finne frem lettere plagg.

Nå er våren endelig her, og hvis du har et klesskap der det flyter over av klær i alle mulige farger og varianter, er dette en fin tid å ta tak i det på.

Man kjøper stadig noe nytt i dagens bruk-og-kast samfunn, men tar oss sjelden tid til å se gjennom og rydde ordentlig i det man allerede har. Sannsynligvis har du mange skatter liggende, så en liten garderobe-detox er kanskje det som skal til for å se potensialet i det du allerede har.

MinMote har tatt en prat med programleder, podkaster og forfatter Synnøve Skarbø, som har gitt ut to bøker om hvordan man kan få system hjemme. Vi har også snakket med influencer Guri Heli, som deler inspirerende bilder fra sitt eget hjem og interiør i sosiale medier. Begge to renser stadig opp i garderoben og har mange gode tips å dele.

SYSTEM I TILBEHØRET: Her har rydde-forfatteren brukt en settekasse til å få oversikt over tilbehøret sitt. Foto: Christian Bakstad.
SYSTEM I TILBEHØRET: Her har rydde-forfatteren brukt en settekasse til å få oversikt over tilbehøret sitt. Foto: Christian Bakstad.

Det kan være lurt å starte den nye sesongen med å få oversikt, gi vekk plagg du ikke bruker og lage et system i garderoben.

Se gjennom absolutt alle klærne du eier. Luk ut plagg som er for små, ødelagt eller som du aldri bruker. Nei, det er ikke vits å ta vare på et plagg du ikke har brukt på ett år, da kommer du faktisk ikke til å bruke det neste år heller. Tynnslitte sokker med hull eller undertøy som har blitt grått i tørketrommelen er det kanskje på tide å ta farvel med.

Heli har funnet ut at det å ha mye ting tar mye tid og krever organisering, noe hun synes er sløsing av tid.

– Med mindre man ønsker å bruke mye tid på å rydde og organisere er det to ting som gjelder. Nummer en, tenk deg godt om før du kjøper noe og vær sikker på dine kjøp. Og nummer to, gi bort, selg eller doner bort det som ikke blir brukt.

Gi plagg du ikke bruker et nytt hjem gjennom salgsapper som Finn og Tise, eller gjenbruksbutikker som Fretex eller til noen du kjenner. Enkelte butikker har også resirkulering av klær.

– Ikke kast klær i søppelet, oppfordrer Heli.

Både Heli og Skarbø har noe de skal kvitte seg med før den nye sesongen, for å bevare orden i garderoben.

– Det får være så trendy det bare vil, men jeg må ta farvel med skjørtene som stopper midt på leggen. Jeg ser ut som Madam Mim uansett hvordan jeg styler det, forteller systemdronningen.

Mens Heli har en del hun skal selge videre på Tise eller gi bort.

– Vintertøy og andre plagg som har blitt hengende i skapet mer enn det har blitt brukt skal få nye eiere. Personlig er jeg opptatt av gjenbruk og kjøper en del både klær og møbler brukt, sier hun.

KJOLEDRØM: Skarbø kaster aldri kjolene sine, og for å få plass til alle på stativet, benytter hun seg av tynne kleshengere i stål. Foto: Christian Bakstad.
KJOLEDRØM: Skarbø kaster aldri kjolene sine, og for å få plass til alle på stativet, benytter hun seg av tynne kleshengere i stål. Foto: Christian Bakstad.

Skap system i garderoben. Man setter mye mer pris på klærne sine hvis de ligger fint brettet i skapet eller hengende på klesstativet. For å få plass til mer på stativet, tipser Skarbø om at man kan kjøpe tynne hengere i stål som nesten ikke tar opp plass. Selv liker hun å henge opp så mye som mulig.

– Kjolene henger på et eget stativ, blusene henger for seg, genserne for seg også videre. I tillegg fargekoordinerer jeg innad i kategoriene. Bukser, tjukke gensere og treningsklær er det eneste jeg bretter sammen og legger i skuffer. Jeg bretter klærne til små firkanter, og stiller dem etter hverandre i en «kø». Det er mye mer praktisk og oversiktlig enn å lage stabler, sier hun.

Sjekk Tone Østensen flotte og ryddige garderobeløsning:

Tilbehør kan du samle i smykkeskrin, skuffer med bestikkinnlegg, esker eller lignende. Det finnes mye billig og bra man kan bruke til å dele opp skuffen i mindre seksjoner.

Har du liten plass, pakk vekk vinterklærne. Kjøp gjennomsiktige oppbevaringsbokser med hjul til å trille under sengen, eller til å stable i boden. Her kan du legge alt av tykke ullgensere, gigantiske dunjakker og skiklær som tar opp unødvendig mye plass når det ikke er i bruk.

– Jeg pakker bort kåper, dunjakker, luer, skjerf og votter samt vintersko i pappkasser og setter det i boden, deler Heli.

Skarbø har hele garderoben sin hengende året rundt, fordi hun passer på å aldri ha for mye av noe.

– Det eneste jeg pakker bort er vinterjakkene. De legger jeg i geniale vakuumposer som gjør at jeg får plass til mye mer, informerer hun.

Gjør det fint og inspirerende. Har du åpen garderobeløsning eller klesstativ kan det være lurt å tenke på hvilke plagg du vil ha hengende fremme. Hvis du fokuserer på en eller noen få farger, så vil det se finere ut som en del av interiøret i rommet. Still ut favorittveskene dine eller de lekre hælene du sjelden får brukt, men som er for vakre til å ha liggende nedi en skoeske.

Vask, tørk støv og luft ut. Det er kanskje ikke noe man tenker over, men det samler seg en del skitt, støv og hårstrå i skuffer og skap. Når man først er i gang med den store opprydningen før våren, kan man like så godt ta en liten vårrengjøring i garderoben samtidig. Sett skapdørene på vidt gap og luft ut.

Hvordan var din opplevelse i dag?