5 moteprofiler: Disse trendene kommer neste sesong

OPPSUMMERING: CPHFW (Copenhagen Fashion Week) er forbi og vi sitter igjen med en rekke lekre kolleksjoner. Men hva skilte seg ut? Vi har spurt fem norske eksperter.
OPPSUMMERING: CPHFW (Copenhagen Fashion Week) er forbi og vi sitter igjen med en rekke lekre kolleksjoner. Men hva skilte seg ut? Vi har spurt fem norske eksperter.TONYA MATYU

Ekspertene deler sine tanker rundt Skandinavias største moteuke: Copenhagen Fashion Week.

August og september er to viktige måneder for motehus over hele verden. Det er i løpet av disse månedene moteukene foregår i en rekke storbyer, men på disse trakter er det moteuken i København som er den største.

Flere norske innkjøpere, influencere, journalister og redaktører tok turen til den danske hovedstaden for å se hva de skandinaviske merkene skulle presentere for neste sesong.

Vi har spurt fem norske moteprofiler hva som skilte seg ut fra moteuken, og hvilke trender vi har i vente.

– Minneverdig opplevelse

Influencer Nnenna Echem kommer ikke til å glemme visningene til Søren Le Schmidt, Ganni, Rotate og Jade Cropper med det første.

– Jeg synes de har vært flinke til å lage unike visninger hvor både klærne er i fokus, men også atmosfæren som gir en minneverdig opplevelse for de som sitter og ser på, sier Echem og fortsetter:

– Det var også veldig gøy å se så mange norske modeller på catwalken denne sesongen!

ET HØYDEPUNKT: Nnenna Echem trekker frem visningen til Søren Le Schmidt.
ET HØYDEPUNKT: Nnenna Echem trekker frem visningen til Søren Le Schmidt. Copenhagen Fashion Week

– Hvilke trender tror du vi vil se til våren?

– Hvis vi skal tro på det vi så under CPHFW vil vi se mye gult neste sesong. Nærmere bestemt; kanarigult! Både Remain, Stine Goya og Søren Le Schmidt hadde store innslag av gult i visningene sine.

MYE GULT: Flere designere viste frem gule plagg i København. Remain var blant dem.
MYE GULT: Flere designere viste frem gule plagg i København. Remain var blant dem.TONYA MATYU

– Hva med gatemoten? Hva skilte seg ut der?

– Jeg syntes alltid at gatemoten er noe av det mest inspirerende under moteuken, og denne sesongen var det mye Y2K og farger!

FARGERIK GATEMOTE: Nnenna Echem la spesielt merke til Y2K-trenden og masse farger på gatene i København.
FARGERIK GATEMOTE: Nnenna Echem la spesielt merke til Y2K-trenden og masse farger på gatene i København.Copenhagen Fashion Week

– Det var så POWER

For Julie Varner var det danske Rotate som satte skikkelige spor etter København.

– De var i en liga for seg selv, og jeg satt igjen med tidenes godfølelse. Kolleksjonen var «on point», castingen var «on point» og man kan jo ikke gjøre annet enn å elske damene bak merket.

FÅR SKRYT: Rotate.
FÅR SKRYT: Rotate.Copenhagen Fashion Week

Når vi spør Varner, PR-, konsept- og collab-ansvarlig i BikBok, om det er et øyeblikk under moteuken hun ikke kommer til å glemme med det første, trekker hun nok en gang frem Rotate.

– Når vi gikk inn på visningen og man så alle discokulene og den store Rotate logoen. I tillegg når alle jentene kom ut i rødt på slutten av showet. Det var så POWER, og jeg ble momentant gira for å dra hjem å starte en ny sesong på jobb!

Få et lite glimt fra visningen her:

– Med det sagt, så var også Holzweiler helt nydelig. Virkelig imponerende. Jeg likte også nykommeren OpéraSPORT veldig godt. Clean, cool og med mange looks jeg allerede kan se meg selv i!

FALT I SMAK: Kolleksjonen til OpéraSPORT var blant Julie Varners favoritter.
FALT I SMAK: Kolleksjonen til OpéraSPORT var blant Julie Varners favoritter.TONYA MATYU

Våren 2023 tror hun det er fargene som først og fremst dominerer trendbildet.

– Hvitt på hvitt, svart på svart, sterk rosa og gult. Det vil også fortsette å være oversized og skreddersydd, men med en feminin vri. Jeg tror også på stroppeløst med fokus på utringninger på både overdeler og kjoler. I love it!

BACKSTAGE: Remain.
BACKSTAGE: Remain.TONYA MATYU

– Hva med gatemoten? Hva skilte seg ut der?

– Jeg følte det var en herlig blanding av nøytrale toner blandet med pop farger som oransje og rosa. Begge deler hadde en sterk tendens. I tillegg var det strikk, cargobukser og cowboyboots all over!

ORANSJE OG ROSA: Julie Varner la merke til at fargene var å se overalt i København. Her har moteprofil og Rotate-designer Jeanette Madsen kombinert trendfargene.
ORANSJE OG ROSA: Julie Varner la merke til at fargene var å se overalt i København. Her har moteprofil og Rotate-designer Jeanette Madsen kombinert trendfargene.Copenhagen Fashion Week

– Ekvivalenten til da Oddvar Brå brakk staven

Ida Elise Eide Einarsdottir, mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, synes Charlotte Eskildsen og Sophia Roes The Garment fortsetter å levere. Hun sammenligner merket med både Toteme og norske Envelope1976.

– Her stemte alt; kolleksjonen, stylingen og location. Selv om jeg riktignok savnet mer mangfold på catwalken.

STEMTE ALT? Ida Elise Eide Einarsdottir skryter av plaggene til The Garment, men savnet mer mangfold på catwalken.
STEMTE ALT? Ida Elise Eide Einarsdottir skryter av plaggene til The Garment, men savnet mer mangfold på catwalken.TONYA MATYU

Hun trekker også frem Saks Potts som en favoritt.

– De sikter åpenbart mot det internasjonale markedet med mer kommersielle plagg og et nei til pelsen de en gang var så kjent for. Det er modig – dog høyst nødvendig, sier Einarsdottir og fortsetter:

– Andre visninger jeg vil trekke frem er Mark Kenly Domino Tan som leverer feilfri minimalisme, danske A. Roege Hove med sitt konseptuelle strikk og det svenske stjerneskuddet Jade Cropper. Og Holzweiler da, som leverte den danske moteukens kanskje mest minneverdige visning.

BACKSTAGE: Jade Cropper.
BACKSTAGE: Jade Cropper.TONYA MATYU

Einarsdottir forteller at hun fikk gåsehud da Holzweiler leverte det hun omtaler som «deres beste visning noensinne».

– KK-redaktør Ingeborg Heldal mener det er ekvivalenten til da Oddvar Brå brakk staven. Og hun har et poeng. Det var akkurat som om de endret moten for alltid. En maktdemonstrasjon, og et kroneksempel på at mote er mer enn bare klær og at en motevisning kan være en opplevelse som rører deg på lik linje med en teaterforestilling eller en konsert. I tillegg føltes mangfoldet på catwalken helt naturlig, og ikke påtvunget. Som om det liksom alltid har vært der, med toppnavn som Ceval og Inti Wang.

Når det gjelder trender for våren, sier Einarsdottir at flere har spurt seg om den skandinaviske stilen er i ferd med å skifte kurs.

– Internasjonalt er trenden den samme; når etterdønningene etter pandemien etter hvert har lagt seg er moten i ferd med å stabilisere seg på et vis. De sterke fargene, paljettene, glitteret og den gode stemningen er der fortsatt, men motebildet preges nå også i stor grad av det tidløse, klassiske og også hakket mer utforskende.

Hun trekker blant annet frem nyanser av hvitt, body con, slip-kjolen, blonder, skinn, men også den helt enkle hvite skjorten og singleten, i tillegg til denim.

– Overalt var også blomsten som tilbehør, enten som print, som brosje eller choker rundt halsen.

ON TREND: Nina Sandbech gikk for en sterk look i København hvor både denim og blomster var i fokus.
ON TREND: Nina Sandbech gikk for en sterk look i København hvor både denim og blomster var i fokus.Copenhagen Fashion Week

Flere av trendene Einarsdottir nevner var å spotte på gaten også. Street style er blitt en svært viktig del for både designere og moteprofiler under fashion week.

– Gatemoten under den danske moteuken er nærmest blitt verdenskjent. Grunnen? Copencore. Den akkurat passe avslappede stilen, som likevel er hypertrendy. Praktisk i møte med statement, som har gjort København til et gatemote-mekka.

– Neste sommer skal det glitre

Thomas Sæther, innkjøper hos Moniker i Oslo, trekker frem visningen til Ganni som en favoritt.

– En veldig bra visning med masse energi. Det startet på spektakulært vis med en dansk BMX-mester, som virkelig satt tonen for resten av showet som også var leken og fri i stilen.

– Hvilke trender tror du vi vil se til våren?

– Vi vil fortsatt se en sterk tilstedeværelse av Y2K-stilen. Jeg har sett cargobukser i visninger og i flere showrom både i Paris og København. Neste sommer skal det også glitre, gjerne med en lang gjennomsiktig glitterkjole over bikinien.

GLITTER OG GLAM: Det er det som står på menyen for SS23.
GLITTER OG GLAM: Det er det som står på menyen for SS23.Copenhagen Fashion Week

Når det gjelder årets gatemote, trekker Sæther frem følgende:

– Denne gangen var det enda flere gutter som dominerte gatemoten. De gikk for vide bukser, gjerne med trange T-skjorter og singleter. Det var også en del dresser på både kvinner og menn. Dette vil vi nok se mer av inn mot høsten – gjerne stylet med slips!

DRESS I FOKUS: Både kvinner og menn har omfavnet dressen, men Tomas Sæter sier også han så flere menn i vide bukser og trange T-skjorter i København.
DRESS I FOKUS: Både kvinner og menn har omfavnet dressen, men Tomas Sæter sier også han så flere menn i vide bukser og trange T-skjorter i København.Copenhagen Fashion Week

– Rører hjertet mitt

For influencer Petra Henriette Rufi var det visningene til Søren Le Schmidt, Rotate og Ganni som skilte seg ut. Hun mener sistnevnte presenterte den nye kolleksjonen på en leken, artig og fargerik måte.

– Jeg synes det også er helt FANTASTISK flott at de inkluderer alle typer modeller. Det rører hjertet mitt at alle er velkomne. Det er så viktig og flott.

Etter å ha sett en rekke visninger, sitter Rufi igjen med følgende dom over hvilke trender vi kommer til å se mer av fremover:

– Dobbel denim, cowboyboots og matchende sett i cowboy-stil, space-solbriller, masse farger, spesielt gult, rødt, neon, grønt og rosa, netting, gjennomsiktige plagg, tubetopper, cargobukser, midiskjørt, sokker i sandalene, ulike typer brosjer (spesielt blomster), slips og dressvest på kvinner, og så kommer Y2K til å fortsette.

Hun legger til at hun er veldig imponert over det som befant seg på gaten i år også.

– Det var mye farger og «spacede» stiler enn det det har vært tidligere sesonger. Jeg synes det er veldig artig å se så mange vintage-plagg der i år. Jeg så også flere hint av 50- og 60-tallsmote, så det tror jeg vil komme tilbake.

– Er det et øyeblikk under CPHFW du ikke kommer til å glemme med det første?

– He he, det må bli da jeg tok mot til meg og hilste på moteikonet Grece Ghanem. Det er litt artig, for helgen før moteuke hadde jeg nattevaktshelg på sykehuset jeg jobber på, og da snakket jeg med kollegaene mine om hvor rå Grece er. Og nå har jeg møtt henne! Det var veldig kult!

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?