MinStil: Aleksandra Marie Høye

TIKTOK-STJERNE: Aleksandra Marie Høye har nesten 200.000 følgere på den populære appen.
TIKTOK-STJERNE: Aleksandra Marie Høye har nesten 200.000 følgere på den populære appen.Privat

– Jeg tror vi snart kommer til å tørke støvet av tynne Hannah Montana-skjerf.

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Ingeborg Walther, Martine Akersveen og Ramón.

Nå har vi huket tak i Aleksandra Marie Høye, som har nesten 200.000 følgere på TikTok! I tillegg til å ha stor suksess på sosiale medier, studerer hun til å bli byggingeniør ved NTNU i Trondheim. Men nå befinner hun seg i Cape Town på utveksling.

– Under pandemien var jeg blant dem som valgte å prøve seg på TikTok, og det var virkelig kjærlighet ved første «scroll». Helt siden dette har jeg brukt plattformen til å romantisere studenthverdagen, og for å få utløp for kreativitet!

Aleksandra har også opparbeidet seg flere tusen følgere på Instagram, og her får vi blant annet se flere kule antrekk. Selv beskriver hun stilen sin som «avslappet, variert og humørpåvirket».

– Hva er ditt forhold til klær og mote?

– Det har alltid vært en stor interesse for meg. I motsetning til mange av vennene mine, fikk jeg lov til å velge ut antrekk selv uten innblanding fra foreldre relativt tidlig. Jeg har eksperimentert mye med farger, mønster og ikke minst tilbehør opp gjennom årene, og det var ikke nødvendigvis alltid en suksess med magebelte og skaut, hehe.

– På ferietur til Paris i 2010 var ikke turens høydepunkt å besøke Disneyland. Høydepunktet for 11 år gamle Aleksandra var å besøke Louis Vuitton-butikken på Champs-Élysées. Med 100 euro i feriepenger spurte jeg usjenert hvor jeg kunne finne det billigste i butikken. Til tross for at jeg akkurat hadde nok penger til å kjøpe et vesketørkle, ble jeg nektet å «kaste bort» penger på det av faren min, siden jeg tross alt ikke engang eide en veske.

Privat

– Hva er «typisk Aleksandra» i garderoben?

– «Typisk Aleksandra» er et ganske bredt begrep i min garderobe, da det kan bestå av alt fra Zebra-boots til fargerik sommerkjole. Signaturlooken er riktignok vintage denim-jeans, fargerik crewneck, komfortable sneakers og masse gullsmykker.

– Hvilke bærekraftige valg tar du i garderoben?

– Jeg forsøker generelt å kjøpe minst mulig plagg, både brukt og nytt. Som del av en søsterflokk på fire, er jeg så heldig å få frynse i haugevis med spennende plagg, vesker, sko og tilbehør. Vi har med årene blitt veldig rause med hverandre i form av byttelåning av klær, så dette gjøre det relativt mye enklere å beherske trangen til å kjøpe seg nye plagg. I tillegg har jeg byttelånt mye klær med mine nærmeste venninner. I mitt forrige kollektiv bodde jeg sammen med bestevenninnen min og vi opererte med «åpne klesskap», som gjorde det veldig gøy å sette sammen daglige antrekk.

– Hva er ditt forhold til brukttøy?

– Jeg elsker å kjøpe klær brukt og vil si at godt over 60 prosent av klærne mine er kjøpt enten second hand eller vintage. Ikke bare er det bedre for miljøet, man får som regel også mye mer for pengene sine. Jeg har tidligere bodd et år i USA, og da ble det handlet mye klær på blant annet «Goodwill», som uten tvil er min favorittbutikk. Det er også en egen glede ved det å ikke vite hva du vil finne i den enkelte bruktbutikken, og følelsen av å kjøpe plagg som ikke alle andre har.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøp?

– Min morsomste second hand-opplevelse hadde jeg i Los Angeles sammen med bestevenninnen min. Vi spaserte litt tilfeldig rundt i byen og kom plutselig over et søndagsmarked hvor alle plagg ble solgt for én dollar. Etter krangling og drakamp med innkjøpere fra diverse vintagebutikker, fikk jeg kjøpt mange kule plagg for til sammen ti dollar. Ellers er jeg veldig glad i et par jeans jeg kjøpte i New York fra Guess.

Privat

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Et plagg kan som regel brukes på mange forskjellige måter. For eksempel kan de fleste skjørt brukes som topper og kjoler, og gensere kan brukes «feil vei», og en stor ullgenser kan brukes som bolero dersom du utfordrer den tradisjonelle passformen. Jeg har også stor tro på å ikke ha alle klesplagg tilgjengelig til alle tider. Dersom du velger å rullere på hvilke klær du lar henge fremme, tror jeg at du vil oppleve å få en fornyet kjærlighet til de plaggene som ligger nedpakket i en eske.

Privat

– Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?

– Akkurat nå har jeg lyst på et par kule vintage-boots og noen stilige solbriller. Ellers har jeg ønsket meg Fendi sin «FF Logo Shopper Tote» i mange år nå, men den er det vanskelig å få klørne sine i.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Jeg blir inspirert av alt og alle. Bare jeg drar ut på restaurant så kan jeg la meg inspirere av servitøren med skaut og venninnen min med tradisjonell ullgenser. TikTok, motemagasiner og «Sex and The City» er også faste kilder til inspirasjon.

– Hva er ditt «go to»-partyantrekk?

– I min studentby er sjargongen allværsjakke og fornuftig fottøy. Dette preger også stilen på byen, så jeg pleier som regel å slenge på meg et par jeans eller dressbukser og en kul topp. Etter endt utdanning håper jeg på å kunne sprike opp festantrekkene litt mer med glitter og glam!

Privat

– Hvordan ser et typisk antrekk ut for deg om våren, sommeren, høsten og vinteren?

– Om våren liker jeg å legge igjen ytterjakken hjemme, for heller å gå med crewneck over et par kule jeans, skulderveske, plattform-converse og smykker.

– Sommeren skal helst være varm med gode sol- og bademuligheter. Jeg er veldig svak for fargerike sommerkjoler i lette og luftige tekstiler, så jeg vil helst gå rundt med dette og høyhælte sandaler.

– Under de lune høstmånedene ser du meg helst kledd iført klassiske plagg i dempede naturfarger. Noen «go to»-plagg er pappas gamle trenchcoat fra Burberry, beige dressbukser og en enkel skjorte fra Djerf Avenue.

– Jeg liker ikke å fryse, så på vinteren blir hjemmestrikkede gensere i freshe farger brukt hyppig. Ellers går det som regel i høyhalsede gensere, gode jeans og en stor deilig boblejakke – helst mange størrelser for stor.

Privat

– Hvilke trender har du troen på?

– Jeg tror at ballerina-sko kommer til å gjøre en retur i motebildet. Ellers tror jeg også at vi snart kommer til å tørke støvet av tynne Hannah Montana-skjerf.

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Min motesvakhet må være crewnecks. Jeg har ikke telling på hvor mange slike gensere jeg allerede eier. Bare siden jeg flyttet til Cape Town, har jeg økt samlingen med tre.

Privat

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Runway Dreams-shorts og Jeffrey Campbell-sko. Det tror jeg sier seg selv.

– Ditt aller beste motetips?

– Finn frem antrekket ditt kvelden i forveien, så slipper du å styre med å velge ut hva du skal ha på deg i morgentåken. Jeg er mye mer kreativ på kvelden, så antrekkene blir ofte mer varierte om jeg velger de ut da.

Privat
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?