Hva betyr vaskelappen? Få en enkel forklaring

SJEKK LAPPEN: Hva betyr egentlig en P med ring rundt? Og hvorfor er det alt fra én til to streker under «bøttene»? Vi har svaret.
SJEKK LAPPEN: Hva betyr egentlig en P med ring rundt? Og hvorfor er det alt fra én til to streker under «bøttene»? Vi har svaret.MinMote

Symbolene på vaskelappen kan være både mange og forvirrende. Heldigvis finnes det eksperter som kan hjelpe deg på vaskeveien.

Det å vaske klær er noe som bare går av seg selv for mange. Vi vet godt at en rød sokk ikke gjør seg med hvite klær, og at man helst skal passe litt ekstra på når ulltøyet skal i maskinen.

Men det er ikke bare misfarging som er grunnen til at vi må være obs på hvordan vi vasker klærne våre. Vi ønsker selvfølgelig at plaggene våre skal vare lenge, og nå som bærekraft er et hot tema – som forhåpentligvis vil forbli hot i lang, lang tid – er det viktig å tenke på hvordan vi behandler klærne vi har.

FIN OVERSIKT: Her ser du hva alle symbolene betyr.
FIN OVERSIKT: Her ser du hva alle symbolene betyr.MinMote/På Stell

Dette betyr symbolene

Ifølge Thomas Welin-Larsen, med-grunnlegger av På Stell, er det stor forskjell blant folk når det kommer til hvor nøye man sjekker vaskelappen.

– Det er fort gjort at vanene slår inn og at det vaskes på automatikk. Man skiller kun på farget og hvit vask, 60 eller 40 grader. Symboler som «må ikke vris», «ekstra skånsom vask», «må tørkes liggende, hengende eller i skyggen», samt symboler for rensing og bleking, blir sjeldnere fulgt, som igjen kan gå ut over kvaliteten i plagget.

Noen ganger sier også lappen at plagget må håndvaskes, men ifølge Malin Skaar, leder i Orklas forbrukerservice, skal også dette gå fint i maskinen.

– På dagens vaskemaskiner er håndvaskprogrammet på maskinen like skånsomt som å håndvaske selv. Det man kan være litt obs på et om det er plagg med mange detaljer, for eksempel perler, paljetter og lignende, så kan det tenkes at man må være ekstra forsiktig. Enten ved å håndvaske selv eller for eksempel legge plaget i en vaskepose, sier Skaar.

Paastell.no

Videre forteller Skaar at det er viktig å se om det er en strek under «bøtten» som sier noe om temperatur. Som du ser på bildet over finnes det et hav av ulike symboler.

– Er det en strek eller flere der bør man justere ned sentrifugeringen. Det er også viktig å sjekke om plagget tåler tørketrommel eller ikke, dersom man vurderer å bruke det.

Strekene under hver «bøtte» indikerer hvor skånsom vasken av plagget ditt bør være. To streker betyr for eksempel at vasken bør være ekstra skånsom. På lappen du ser under vil du kunne se at kjolen skal vaskes på 30 grader, og at vasken bør være skånsom. Det vet vi på grunn av den ene streken under «bøtten».

MinMote

Mange forskjellige symboler kan være forvirrende – spesielt når det ikke står skrevet under dem hva de ulike betyr. Heldigvis finner du en fin oversikt i denne saken. Det er nemlig ingen dum idé å ta en ekstra titt på lappen neste gang du setter på en klesvask.

– Ved å vaske riktig, sørger du for å bevare plagget lenger, samt at du er en bærekraftig bidragsyter for miljøet – i stedet for å kjøpe nytt, forteller Welin-Larsen i På Stell.

Paastell.no
Paastell.no

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER? Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM!

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Hvordan var din opplevelse i dag?