Størrelse-triks herjer på TikTok, men funker det?

STØRRELSE-TRIKS: De ulike symbolene du ser på lappene (trekant, sirkel og firkant) skal ifølge informasjon via TikTok si noe om hvordan plagget passer på.
STØRRELSE-TRIKS: De ulike symbolene du ser på lappene (trekant, sirkel og firkant) skal ifølge informasjon via TikTok si noe om hvordan plagget passer på.Malin Gaden/MinMote

Dette skal visstnok hjelpe deg å finne ut om plagget er stort i størrelsen, lite eller helt normalt. Men ingen vet om trikset. Hvorfor?

Kjedebutikkene. Et evig langt elsk/hat-forhold. Noen ganger kan man finne flotte varer i gode kvaliteter, men ved visse anledninger kan det være ganske så frustrerende å begi seg ut i en tettpakket butikk.

Der hvor størrelser som XL noen ganger betyr M, og «one size» fortsatt er en greie. Vi forstår at det ikke er lett å få en størrelse til å passe alle typer kropper, men så lenge plagget passer, så er det vel det samme hva lappen sier, eller hva? Noen ganger kunne man bare trengt et lite hint om plagget er stort eller lite i størrelsen.

Hva om vi kan fortelle deg at det muligens kan finnes visse steder? Forleden dag kom vi nemlig over en videosnutt på TikTok hvor ei jente ved navn @sandiegorealtor delte et aldri så lite tips.

Hun hadde nemlig fått vite av en ansatt på sin lokale Zara-butikk at de benytter seg av noen symboler på merkelappene sine.

TREKANT: Dette symbolet skal visstnok bety at plagget er liten i størrelsen.
TREKANT: Dette symbolet skal visstnok bety at plagget er liten i størrelsen.Malin Gaden/MinMote
FIRKANT: Dette symbolet skal visstnok bety at plagget er normal i størrelsen.
FIRKANT: Dette symbolet skal visstnok bety at plagget er normal i størrelsen.Malin Gaden/MinMote
SIRKEL: Dette symbolet skal visstnok bety at plagget er stor i størrelsen.
SIRKEL: Dette symbolet skal visstnok bety at plagget er stor i størrelsen.Malin Gaden/MinMote

TikTok-brukeren kan i sin video fortelle at der hvor størrelsesinformasjon og QR-kode befinner seg på lappen på plagget, er det også et symbol rundt tråden som fester lappen til plagget.

Her vil det enten være en firkant, en sirkel eller en trekant.

Hvorfor?

Jo, ifølge informasjonen hun har fått fra sin Zara-butikk, skal disse merkene indikere om plagget er stor i størrelsen, liten i størrelsen eller såkalt «true to size».

Trekant = liten i størrelsen
Firkant = normal i størrelsen
Sirkel = stor i størrelsen

Tilsynelatende kan det se ut til å stemme ettersom tilbehør som ikke har noen størrelse, ikke har et slik symbol på sin lapp.

UTEN SYMBOL: Tilbehør i butikken har ikke symbol på seg, noe som kan bety at trikset faktisk fungerer siden vesker som denne bare kommer i en størrelse?
UTEN SYMBOL: Tilbehør i butikken har ikke symbol på seg, noe som kan bety at trikset faktisk fungerer siden vesker som denne bare kommer i en størrelse?Malin Gaden/MinMote
MED SYMBOL: Tilbehør som sko hadde derimot symbol på seg. Sko kan virkelig variere i passform, så kanskje sirkelen vi ser her bety at denne skoen er stor i størrelsen?
MED SYMBOL: Tilbehør som sko hadde derimot symbol på seg. Sko kan virkelig variere i passform, så kanskje sirkelen vi ser her bety at denne skoen er stor i størrelsen?Malin Gaden/MinMote

– Feil informasjon

MinMote tok selvfølgelig seg en tur til en av Zara-butikkene i Oslo får å få litt mer informasjon. Men her var de ikke like villige til å dele. Vi fikk raskt beskjed om at dette var noe vi måtte ta videre til høyere hold, men at det kunne være noe sannhet bak denne TikTok-informasjonen.

Så da gjorde vi det.

Vi fikk kontakt med Valeria Galindo som jobber i Inditex. De fører merker som Pull & Bear, Massimo Dutti og Zara.

– Det kan se ut til at du har fått feil informasjon, forteller Galindo.

– Symbolene på lappene har ingen relasjon til størrelsene. De representerer kjøperen som plagget eies av. Denne informasjonen er bare noe vi bruker internt, noe som betyr at det er helt irrelevant for våre kunder.

Selv om svaret fra Zara-kontakten ikke var helt som vi hadde håpet, hang vi oss likevel opp i setningen «De representerer kjøperen som plagget eies av».

En liten oppfølgingsmail til Valeria Galindo resulterte i følgende svar:

– Det er informasjon vi bruker internt. Det er noe kunden ikke behøver å vite om. Det er for oss.

Fikk svar

Symbolene i butikkene er noe flere utenlandske nettsider også har hengt seg opp i. Metro er blant dem. Ifølge dem kan det være slik at symbolene viser til noe helt annet enn størrelser.

En representant for Zara skal nemlig ha fortalt nettstedet at symbolene indikerer hvor i butikken plagget skal plasseres. Her finnes det nemlig plagg fra deres kolleksjoner for «woman», «basic» og «TRF». Sirkelen betyr at plagget tilhører «woman», firkant er «basic» og trekanten er «TRF».

MinMote tester

Til tross for at dette visstnok ikke var et så kult triks som vi hadde håpet på, dro undertegnede til nærmeste Zara-butikk for å prøve det ut. Tenk hvis det faktisk fungerte?

Jeg rev med tre forskjellige overdeler med tre forskjellige symboler. Jeg tenkte ikke over materiale eller om det faktisk var noe jeg likte, bare at en topp hadde en trekant på seg, en annen en sirkel og den siste en firkant.

Malin Gaden/MinMote

Den første overdelen jeg prøvde var en flerfarget, mønstrete variant som hadde sirkel-symbolet på seg. Det vil si at dette skal være stor i størrelsen (skal vi tro TikTok-informasjonen vår). Man trengte faktisk ikke et symbol for å se det, for toppen jeg prøvde var i en størrelsen S, og jeg bruker vanligvis L. Så ja, denne var stor i størrelsen.

Malin Gaden/MinMote

Det andre plagget var en hvit skjorte som hadde trekant-symbolet på lappen sin. Det vil da si at denne visstnok skal være liten i størrelsen. Med en gang ble jeg skeptisk fordi dette er en oversized skjorte som så stor ut der den hang. Jeg tok med min vanlige størrelse (L), og ble ikke overrasket da denne absolutt ikke var liten i størrelsen.

Malin Gaden/MinMote

Siden skjorten var såpass oversized, bestemte jeg meg for å hente en kjole som også hadde dette trekant-symbolet. Kanskje hadde de bare litt «uflaks» med merkingen?

Men nei, da. Også denne kjolen satt som den skulle – i min vanlige størrelse – til tross for at den «liksom» skal være liten i størrelsen.

Malin Gaden/MinMote

Til slutt var det dags for å prøve en topp med firkant-symbol. Firkanten skal bety at den er normal i størrelsen. Vel, som du ser på bildet under så sitter ikke denne overdelen helt som den skal.

Dette er vel beviset på at en L ikke alltid er en L. Vi har alle forskjellige former og fasonger, så noe kan sitte utrolig fint på armene, men ikke passe andre steder – og motsatt.

Og med dette kan vi nok også konkludere (selv om det allerede har blitt konkludert) med at det angivelige TikTok-trikset kanskje ikke var et triks likevel.

Malin Gaden/MinMote

Husker du? MinMote-journalisten passet ikke inn i de største størrelsene hos klesbutikkene:

Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?