De ti største trendene fra 2010-tallet

TRENDSETTERE: Rihanna, Gigi Hadid og Kylie Jenner med noen av tiårets trender – minisolbriller, chokers og logomania. Foto: Regis Duvignau, Reuters/ Danny Moloshok, Reuters/Ari Perilstein, AFP. Montasje: MinMote

Disse trendene definerte dette tiåret.

Et nytt tiår er over, og det har ført med seg en rekke trender. Moteverdenen har endret seg drastisk fra 2010 til i dag.

Hvordan vil vi kle oss ut på temafesten 2010-tallet om 30 år? Hvilke trender er det som sitter igjen som de som definerte hvordan vi kledde oss det siste tiåret?

Vi har tatt en dypdykk og funnet fram til de trendene vi mener har vært viktigst dette tiåret i tilfeldig rekkefølge:

• Ekstreme hæler

På begynnelsen av 2010-tallet var drastiske og høye hæler det kuleste du kunne sko deg med. Jeffrey Campbell sine sko «Lita» eller Acne Studios sin variant «Atacoma» sto på enhver fashionista sin ønskeliste, og de gjorde deg minst 15 centimeter høyere.

PÅ TRENDEN: Mariann Thomassen hadde selvfølgelig sikret seg et par av trendskoen fra Jeffrey Campbell. Her fra Oslo Fashion Week i 2011. Foto: Mattis Sandblad, VG

• Skandinavisk minimalisme

Med merker som Acne Studios og Filippa K i front ble skandinavisk minimalisme hot verden rundt. Rene linjer, nøytral fargepalett og minimalistiske plagg ble på begynnelsen av dette tiåret et motsvar på den heftige moten som hadde vært på 2000-tallet. Svenske Elin Kling var et stilikon for mange på denne tiden! Bloggverdenen tok også av for alvor, og MinMote-redaksjonen mimrer tilbake til at vi fulgte med på Maria Van Nguyen aka vanillascented med lupe.

SILIKON: Elin Kling på Elle-gallaen i Stockholm i 2011. Her sammen med H&Ms sjefdesigner Margareta van den Bosch. Foto: Henrik Montgomery, TT Nyhetsbyrån

• It-veske

Dette tiåret preges av en haug it-vesker, og vi kan nevne i fleng vesker fra merker som Alexander Wang (husker du Rocco?), Balenciaga og Marc by Marc Jacobs. Det spesielle med dette tiåret er dog at designveskene ble noe «alle» hadde på ønskelisten og gjerne brukte mye penger på.

HOTTE: Veskene til Alexander Wang var veldig populære på begynnelsen av 2010-tallet. Foto: Levent Kulu/Getty Images

• Momjeans

Nå omtales «momjeans», som er en jeans som har høyt liv, er stram på rumpa og litt løsere nedover lårene og leggene, som en klassiker i klesskapet. Men det var ikke før på midten av dette tiåret den kom tilbake etter å ha hatt sin storhetstid på 90-tallet. Nå kan momjeansen brukes både til hverdags og mer festlige anledninger.

TIÅRETS BUKSE: Mom-jeans har i løpet av året blitt en sikker vinner. Her på skuespiller Ariel Winter. Foto: Meleah Loya/Pa Photos

• Sneakers

Dette har vært tiåret vi har lagt ubehagelige sko på hyllen. Tiden du «må» ha på pumps på fest er fordi, og nå er det lov med joggesko til enhver anledning – alt fra bryllup til rød løper. På begynnelsen av 2010-tallet sørget Phoebe Philo, designer hos Celine, for at alle ville sko seg med Adidas sin enkle modell Stan Smith. Etter hvert utviklet sneakerstrenden seg til at skoene gjerne skulle være klumpete og kraftige, med Balenciagas Triple S i spissen.

TRENDSKO: Balenciaga sine sneakers «triple s» startet trenden med klumpete sneakers. Foto: Isabel Infantes/Pa Photos

• Athleisure

Dette var tiåret tights gjorde comeback, og skal vi snevre det inn enda mer er nok 2016 året. Vi gikk gjerne gikk med sporty tøy også utenfor trening. Kylie Jenner var i bresjen for denne trenden, og kombinerte gjerne tightsen med caps og magetopp.

KJENDIS

Kylie Jenners ekstreme forvandling

• Logomania

Store logoer var en hit på 90-tallet, og etter et lite tiår på hyllen kom det tilbake for fullt på 2010-tallet. Logomania gikk fra harry til hot – igjen! Alle de store motehusene og luksusmerkene som Balenciaga, Gucci og Burberry startet med å flashe logoene sine på alt mulig, og folk fikk ikke nok av det.

IKONISKE RUTER: Burberry elsket at logomania var tilbake, og prydet så mye som mulig med de ikoniske rutene. Foto: REUTERS/Mary Turner

• Streetwear

Streetwear var tidligere en subkultur, men på 2010-tallet ble det en trend – og ikke minst ble det en del av luksusverdenen. Det største beviset er at skatemerket Supreme samarbeidet med det tradisjonsrike luksusmotehuset Louis Vuitton. Det fikk både Supreme- og Louis Vuittons-fans til å gå bananas! Dette samarbeidet var også preget av heftige logoer, så det var ingen tvil om at streetwear-kulturen bidro til at logoer ble tatt inn i varmen igjen.

• 90-tallets comeback

Flere av 90-tallets store trender kom tilbake på 2010-tallet – mest sannsynlig til mange stores fortvilelse. En etter en ble 90-tallstrendene som vi ikke trodde kom til å se dagens lys inn i varmen igjen, som chokers, bitte små solbriller, Buffalo-sko, tie dye og stroppekjoler.

WOW: Rihanna på rød løper under filmfestivalen i Cannes i 2017 med minisolbriller. Foto: Alberto/Terenghi/Pa Photos

• Grønn bølge

På tampen av tiåret har bærekraft vært buzz-ordet alle snakker om. Klesmerker fokuserer på å være mindre miljøfiendtlige og forbrukere har blitt mer bevisst på hva og hvor mye klær de kjøper. Gjenbruk og redesign er i vinden som aldri før. Kapselgarderobe – hvor man bare har 33 plagg hver sesong – har blitt noe flere tester ut for å minske forbruket.

Se MinMote-leder Elise undersøke kapselgarderobe her:

Har du lyst til å lese mer om tiåret som har gått?

Her kan du se rød løper-øyeblikkene som definerte tiåret, tiårets best kledde mannlige kjendiser, de vakreste kjendisbrudene, Mette-Marits beste moteøyeblikk, de største skjønnhetstrendene og tiårets best kledde kvinner.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE OG TRENDER?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert: