Slik handler du mer bærekraftige klær

VELG RIKTIGE MATERIALER: Et av tipsene til ekspertene er å velge naturlige materialer. Dette er et illustrasjonsbilde. Foto: iStockphoto

Dette må du vite hvis du ønsker deg en grønnere garderobe.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Moteindustrien er en miljøversting. I tillegg til mange etiske utfordringer, blant annet at arbeidere blir underbetalt og har dårlige arbeidsforhold, har tekstilproduksjon et stort forbruk av både vann og energi. En ny rapport viser at klær og sko står for åtte prosent av de globale menneskeskapte C02-utslippene.

Anja Stang, som driver nettstedet Green House, sitt beste tips er at når man skal shoppe må man vurdere om man virkelig trenger plagget, og ikke minst: om du elsker det.

– Tror du at du kommer til å bruke det minst 30 ganger? Hvis du legger til #30wears i tankerekken, er sjansen større for at du faktisk vil bruke det mye og lenge.

GREENFLUENCER: Anja Stang er veldig opptatt av miljø og bærekraftig mote og skriver om det på nettstedet Green House by Anja Stang. Foto: Magnus Aune / Kubrix Foto

Hun tipser om at man bør se etter plagg i naturmaterialer som ull, lin, hamp, silke eller økologisk bomull.

– Plagg i naturmaterialer har ofte bedre kvalitet og føles bedre mot huden. Så lenge de er økologiske, altså dyrket uten sprøytemidler og kunstgjødsel, er de også nedbrytbare, forklarer hun.

KLÆR

Slik tar du best vare på plaggene dine

Menneskeskapte materialer som tencel og andre typer viskose som er sertifisert økologisk og dermed produsert i lukkede kretsløp er også gode alternativer.

Stang råder til å velge merker som benytter fabrikker i Europa, for eksempel i Portugal.

– De har jevnt over høyere etisk standard og en mer transparent verdikjede, sier hun og avslutter med et siste tips:

– Støtt grønne småskalaprodusenter som virkelig prøver å være en del av løsningen, ikke problemet!

KLÆR

Jenny Skavlans beste tips til en mindre garderobe

Hvis du ønsker å shoppe mer bærekraftig er godt tips å se etter plagg som er Svanemerket.

– Vi stiller krav til hele produksjonsprosessen – fra bomullsmark til butikkhylle. Det går på alt fra hvilke fabrikker de bruker, arbeidsforhold, hva slags kjemikalier de kan bruke og ikke bruke og at plagget har god kvalitet, forklarer Tove Bræin som er Miljørådgiver i Svanemerket.

SVANEMERKET: Dette merket kan du se etter hvis du ønsker å kjøpe bærekraftige alternativer. Foto: Svanemerket

Det er mange klesmerker som markedsfører at de er bærekraftige, men det kan være lurt å gå en ekstra runde da det ikke nødvendigvis er hele sannheten.

– De skryter for eksempel av at de bruker økologisk bomull, noe som er bra, men sier ingenting om hvilke kjemikalier de har brukt. Det er viktig å ikke løse et miljøproblem med å skape et annet, derfor er helhetsperspektivet viktig for oss.

Svanemerket er en uavhengig tredjepart som går inn å sjekker hele prosessen.

– Vi er helt nøytrale, derfor kan folk ha tiltro til at de som har svanemerket er et godt bærekraftig alternativ. Selv om det mest bærekraftige er å minske forbruket, noe vi også støtter, er vi et verktøy når du først skal handle, sier Miljørådgiveren.

I tillegg til Svanemerket finnes det også flere merkeordninger for bærekraftige alternativer, for eksempel EU-Blomsten som er det offisielle europeiske miljømerket og GOTS (Globale Organic Textile Standard) som er en merkeordninger for økologiske tekstiler.

KLÆR

Slik lykkes du med bruktshopping

Fem tips til hvordan du kan shoppe mer bærekraftig:

1. Gå for naturlige materialer, og ikke syntetiske som er laget av plast. Tips til naturlige materialer er: Silke, lin, ull, hamp og økologisk bomull. Tencel og andre typer økologisk viskose er også gode alternativer.

2. Se etter miljømerkede klær, som for eksempel Svanemerket eller EU-blomsten.

3. Ikke kjøp veldig trendy plagg som du bare vil bruke en sesong. Tenk langsiktig og kjøp de plaggene du er helt sikker på at du vil bruke mye. En god regel er at man skal se for seg at man bruker plagget minst 30 ganger.

4. Kjøp nytt kun hvis du må! Ta alltid en sjekk om du kan få tak i det plagget du ønsker deg brukt – enten på vintagebutikker eller på loppis. Det finnes så mange brukte klær som er like fine (hvis ikke enda finere) enn det du kan få tak i nytt. I tillegg er det som oftest billigere og mer unikt.

5. Ikke dra på impulsshopping! Er det egentlig ikke noe spesielt du ønsker deg eller trenger? Da er et godt tips å rett og slett ikke gå i butikker. Da blir man ofte fristet til å kjøpe noe, og vipps har man både en ny jeans og topp i handleposen.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert: