Hva er greia med miniskjørtet?

SNAKKIS: Etter at Miu Miu presenterte miniskjørtet sitt høsten 2021, har en rekke influencere omfavnet statement-plagget.

Miu Mius korte skjørt med lavt liv vekker oppsikt. – Fint at det blir en debatt, sier moteteoretiker.

Haken traff så å si gulvet da vi så kolleksjonen til Miu Miu i høst. Det italienske merket hadde nemlig bestemt seg for å hente tilbake miniskjørtet med stor m. Ikke bare skulle lengden være ekstremt kort, men det skulle også være ordentlig lavt i livet.

I gatemotebildet har en hel haug med influencere tatt skjørtet imot med åpne armer. Under moteukene i både Paris og Milano gikk det nesten ikke en visning forbi uten at noen hadde på seg miniskjørtet.

Det kommer jo egentlig ikke som den største overraskelsen, i og med at Y2K-bølgen har herjet som bare det den siste tiden, men likevel får man litt sjokk. Dette er jo blant trenden fra 90- og 2000-tallet vi ser tilbake på med litt skrekk og gru.

Noen elsket det, andre hatet det.

Vi var derfor meget spent på å se om Miu Mius skjørt kom til å slå an. Nå har vi fått svaret.

– Miniskjørtet er tilbake – eller, all things mini. 90-tallet og tidlig 2000-tallet strammer sitt klamme grep om motebildet, og med det faktum at vi etter to år med pandemi endelig skulle svinge oss på dansegulvet igjen, forteller Ida Elise Einarsdottir, mote- og skjønnhetsansvarlig i KK.

– Det er elsket og hatet, miniskjørtet – og det med god grunn. Og når det kryper enda lenger opp som et lite belte så blir forargelsen stor hos mange.

– Starter definitivt en samtale

Moteillustratør Jenny Walton var blant dem som tok i bruk skjørtet – med matchende overdel – under årets moteuker. Etter at hun hadde hatt på seg Miu Miu-antrekket, la hun ut noen tanker på Instagram-kontoen sin:

«Jeg tror store designere starter samtaler, og denne looken starter definitivt en samtale», starter teksten til Walton.

Deretter fortsetter hun med å fortelle at hun har fått flere meldinger fra folk etter at hun hadde på seg dette antrekket. «Tror du dette er stil?», «Er det ikke mer chic å ikke være så avkledd?» og «Hadde du virkelig hatt på deg dette hver dag?», er noen av spørsmålene moteprofilen har fått. Til det har hun følgende å si:

«Mote skal være GØY og noen ganger litt leken. Mote provoserer, mote utfordrer øyet, mote får deg til å stille spørsmål rundt dine egne tanker om klær, kroppen og den som har det på seg – forhåpentligvis – uten å projisere et spesifikk idé om hva en person kan eller ikke kan ha på seg. Når jeg ser en sjokkerende endring i proporsjoner, blir jeg spent, ikke dømmende – selv om jeg til slutt kanskje bestemmer meg for at det ikke er noe for meg.

– En perfekt snakkis

Sesongens moteuker fikk også en pangstart med dette Vanity Fair-coveret (se bilde under). Selveste Nicole Kidman ble kledd opp i det mye omtalte Miu Miu-settet av stjernestylisten Katie Eleanor Grand. Ja, skjørtet har nemlig en søster – en matchende crop top!

Men akkurat som med skjørtet, har også coveret fått gjennomgå. Noen mener stjernen kler alt, men andre reagerer på at det er nettopp dette stylisten har valgt å kle henne i.

«Ikke en fan av denne looken» og «hun ser ut som en skolejente» er blant kommentarene som befinner seg under Vanity Fair sitt bilde på Instagram. Kidman har selv delt forsiden på sin konto, og også her får det gjennomgå.

– Det er en trend som kanskje ikke er like lett å oversette fra catwalken, selv om særlig Miu Miu sin variant har fått ben å gå på – bokstavelig talt, sier Einarsdottir i KK.

– Et popkulturelt nikk til den kontroversielle skoleuniformen er det også. I en tid der merkene kjemper om oppmerksomheten, gjelder det å overraske. Det blir stadig vanskeligere, og nettopp her kommer miniskjørtet inn. Det er delvis oppsiktsvekkende, forargende og utskjelt. En perfekt snakkis. Selv om Vanity Fair-coveret kanskje ikke var helt innertier, så er skjørtet det plagget som kanskje har fått aller mest oppmerksomhet denne sesongen. Ikke så galt at det ikke er godt for noe på vei vis.

Hylles

Bare noen uker etterpå blir en ny magasinforside sluppet. Denne gangen er det i-D som har sikret seg den populære modellen Paloma Elsesser til å pryde forsiden. Modellen er også kledd i det mye omtalte skjørtet fra Miu Miu, og i motsetning til Kidmans Vanity Fair-utgave, hylles i-D-forsiden.

Til info: MinMote har forsøkt å komme i kontakt med Miu Miu for en kommentar, men de har ikke svart på våre henvendelser.

På Instagram skriver modellen at det var viktig for henne å skape bilder som folk med større kropper kan se på og se hva som er mulig.

– Selv om jeg blir mer og mer lei av at kroppen min skal være hovedsamtaleemnet, så føler jeg meg privilegert at jeg kan dele.

Det strømmer inn med hyllester i kommentarfeltet til Elsesser, men på Miu Mius Instagram er det kritikk som renner inn.

Her kommer det nemlig frem at skjørtet modellen har på seg er spesiallaget for anledningen, og at det italienske merket ikke fører størrelser større enn til 40. Dette får flere til å reagere.

Folk uttrykker skuffelse over størrelsesutvalget til det italienske merket, men stiller også spørsmål ved hvor komfortabelt det er å faktisk gå i skjørtet. Ida Elise Einarsdottir i KK trekker frem dette som en negativ side av miniskjørttrenden.

– Jeg savner å se skjørtet i et mangfoldsperspektiv. Miniskjørtet er selvsagt for alle.

– Fint at det blir en debatt

Men er egentlig miniskjørtet for alle? Hva slags signaler sender et stort merke som Miu Miu når de kun lager størrelser opp til 40?

– Ja, miniskjørtet er for alle, sier moteteoretiker Pia Henriksen.

Hun forteller at da vi først så miniskjørtet på 60-tallet, var det et symbol på frihet.

– Da det kom var det ekstremt revolusjonerende og sjokkerende. Det var med på å markere første gangen det ble en forskjell i stilen til ungdom og voksne. I etterkrigstiden prøvde de fleste kvinner å gå med miniskjørtet. Det var kanskje ikke det mest flatterende for alle, hvis man skal se på det med det blikket, men det handlet om frihet og å eie sin egen kropp.

60-TALLET: Ifølge moteteoretiker Pia Henriksen var miniskjørtet et symbol på frihet på 60-tallet. Her er det sett på skuespiller Angie Dickinson i 1967.

Henriksen mener miniskjørtet ses på som noe helt annet i dag.

– Det kom som noe kvinner omfavnet og som alle brukte, men i dag er den mer knyttet til kropp enn opprøret, tror jeg.

At Miu Miu velger å ikke føre større størrelser enn opp til 40, er hun ikke overrasket over. Og selv om hun mener vi har kommet langt i det å akseptere kroppene våre, har hun vanskeligheter med å akseptere selvmotsigelsen i denne debatten.

– Alle skal elske kroppen sin, men samtidig er vi ekstremt strenge med Nicole Kidman på Vanity Fair-forsiden. Hun kritiseres for at hun ser for ung ut eller for tynn ut – på grunn av det skjørtet. Er det et miniskjørtet vi snakker om eller er det kroppen som har blitt det nye, trange plagget?

Miu Miu AW22-visning

Henriksen er dog ikke overrasket over at Miu Miu ikke lager klær i større størrelser.

– De vet veldig godt hva de gjør. Det skal ikke mye til for å sjokkere, og dette skjørtet er akkurat litt for kort. Moten har vært innpakket, bredt og stort i lang tid. Det superkorte miniskjørtet er farlig, spennende og frekt.

Likevel mener Henriksen at merket henger bakpå.

– De følger ikke med i tidsånden. De kommer ikke til å bli dem som lager større størrelser. Men på en annen side omfavner de det også og sier at det er greit ettersom Paloma Elsesser har det på seg på forsiden av i-D. Og det er veldig fint at Paloma stilte opp i skjørtet. Det er fint at det blir en debatt!

Miu Miu AW22-visning
Publisert:

Finn mer innhold om: