Uforglemmelige Oscar-antrekk

VANSKELIG Å GLEMME: Det er mange Oscar-antrekk vi sent vil glemme. Cher, Gemma Chan, Lupita Nyong’o og Grace Kellys kjoler er bare noen av dem.
VANSKELIG Å GLEMME: Det er mange Oscar-antrekk vi sent vil glemme. Cher, Gemma Chan, Lupita Nyong’o og Grace Kellys kjoler er bare noen av dem.NTB, Getty Images

Gull, glitter og glamour er en selvfølgelig når kjendisene entrer den røde løperen til en av verdens mest kjente prisutdelinger. Her er noen av tidenes mest minneverdige antrekk!

Noen rød løper-antrekk kommer og går, mens andre består. MinMote har gått igjennom over 90 år med den røde Oscar-løperen, og funnet frem til noen av de mest uforglemmelige antrekkene.

Her er noen av antrekkene som vi aldri kommer til å glemme:

Grace Kelly 1955

Det er klart man må starte en liste over uforglemmelige Oscar-looks med selveste Grace Kelly. I 1955, året før hun giftet seg med prins Rainier III av Monaco, vant hun prisen for beste kvinnelige skuespiller. Prisen ble mottatt i en silkekjole laget av kostymedesigneren Edith Head. Kjolen, som på den tiden skal ha vært blant de dyreste å regne, hadde en prislapp på 35.000 kroner.

ENKEL ELEGANSE: Grace Kelley i mintgrønn satengkjole fra Edith Head i 1954.
ENKEL ELEGANSE: Grace Kelley i mintgrønn satengkjole fra Edith Head i 1954. AP

Audrey Hepburn 1954

Audrey Hepburns hvite blondekjole har skrevet seg inn i historien som en av de vakreste noensinne. Hepburn er et av 50-tallets største moteikoner, blant annet på grunn av den svarte kjolen fra designervennen Hubert de Givenchy, som hun bar i «Breakfast at Tiffany's». Oscar-utdelingen i 1954 var første gang hun bar en Givenchy-kjole utenfor filmsettet.

IKONISK: Audrey Hepburn i en hvit blondekjole med markert midje.
IKONISK: Audrey Hepburn i en hvit blondekjole med markert midje. Pa Photos

Rita Moreno 1962

Det vakte stor oppsikt da en gammel kjenning dukket opp på Oscar-løperen i 2018. Skuespiller Rita Moreno hadde nemlig hentet frem sin kjole fra 1962 for anledningen. Moreno endte opp med å stjele showet i sin 54 år gamle kjole, og den så like lekker ut da som nå.

Cher i 1974

Hvor skal man begynne med moteikonet Cher. I 1974 skapte hun igjen overskrifter med sitt flagrende antrekk, og siden har det nærmest fått ikon-status.

PASTELLER: Cher har inspirert yngre generasjoner med sine spektakulære rød løper-antrekk.
PASTELLER: Cher har inspirert yngre generasjoner med sine spektakulære rød løper-antrekk. Ron Galella / Ron Galella Collection via Getty

Lauren Hutton 1975

Modell og skuespiller Lauren Hutton har skrevet seg inn i historiebøkene med Oscar-antrekket fra 1975. Hun hadde en drøm av en pastellkjole fra Halston. Pelsjakken ville hun nok ha droppet i dag, men kjolen står seg som en evig favoritt.

DRØMMEKJOLE: Lauren Hutton på vei inn til Oscar-utdelingen i 1975.
DRØMMEKJOLE: Lauren Hutton på vei inn til Oscar-utdelingen i 1975. Michael Ochs Archives / Getty Images

Farrah Fawcett 1978

Denne gylne gullkjolen står en av tidenes lekreste. Kjolen er signert Stephen Burrows, og viser at det enkle ofte er det beste.

METALLISK: Farrah Fawcett på den røde løperen i 1978.
METALLISK: Farrah Fawcett på den røde løperen i 1978. Ap

Diana Ross 1985

I 1985 hadde Diana Ross på seg en kjole som du lett kunne sett på Oscar-løperen i dag. Den ikoniske artisten glitret på scenen da hun opptrådte under Oscar-utdelingen i 1985. Den forholdsvis enkle kjolen med V-utringning og tynne stropper er en klassiker vi sent vil glemme. Det glitrende materialet setter prikken over i-en for denne Oscar-looken.

EN STJERNE: Diana Ross’ glitrende kjole fra 1985 er tidløs og lekker.
EN STJERNE: Diana Ross’ glitrende kjole fra 1985 er tidløs og lekker.Michael Ochs Archives

Cher 1986

Det hender nå og da at det dukker opp et antrekk på den røde løperen som bare tar all oppmerksomhet. Chers Oscar-antrekk fra 1986 er et slikt antrekk. Looken er skapt av Chers mangeårig venn Bob Mackie. Han står bak mange av Chers mest ikoniske antrekk gjennom tidene.

Hun ble bedt om å dele ut en pris på utdelingen, og gjorde litt av entré. Antrekket hennes omtales ofte som en «hevnkjole» fordi hun ikke ble nominert for rollen sin i «Mask», men heller ble bedt til å dele ut en pris. Vi kan trygt si at Cher skapte et uforglemmelig øyeblikk, og at hun også fikk sin «hevn».

HEVNKJOLE: Chers Oscar-antrekk, designet av Bob Mackie, skal ha blitt skapt fordi artisten og skuespilleren ikke ble nominert til en Oscar, og ønsket derfor å skape litt rabalder.
HEVNKJOLE: Chers Oscar-antrekk, designet av Bob Mackie, skal ha blitt skapt fordi artisten og skuespilleren ikke ble nominert til en Oscar, og ønsket derfor å skape litt rabalder. LENNOX MCLENNDON / AP

Elizabeth Hurley 1995

Det er ikke bare den lille sorte som gjør seg på den røde løperen. Den lille hvite kan være vel så elegant. I 1995 kom it-paret Hugh Grant og Elizabeth Hurley sammen på den røde løperen. Hurley imponerte stort i sin glitrende hvite kjole, som hun kombinerte med like glitrende tilbehør. Kjolen er signert Versace.

GLITRET: Elizabeth Hurley i kjole fra Versace.
GLITRET: Elizabeth Hurley i kjole fra Versace. Jim Smeal / Ron Galella Collection via Getty

Jada Pinkett Smith 1997

Vi tipper det er en rekke unge stjerner i dag som gjerne skulle lånt antrekket til Jada Pinkett Smith fra 1997. Dette todelte settet i grønt, skinnende materiale er som en Y2K-elskers drøm. Skjørt med lave liv kombinert med crop tops er en trend vi så mye til under moteukene fra 2021 og 2022. Vi håper virkelig at Pinkett Smith har tatt vare på dette kule settet fra 1997.

WOW-FAKTOR: Jada Pinkett Smiths kjole fra 1997 er noe vi fint kunne sett på den røde løperen i 2022.
WOW-FAKTOR: Jada Pinkett Smiths kjole fra 1997 er noe vi fint kunne sett på den røde løperen i 2022.Jim Smeal / Ron Galella Collection via Getty

Gwyneth Paltrow i 1999

Denne kjolen fra Ralph Lauren fikk hard medfart for å være for sukkersøt, men har senere blitt en av tidenes mest ikoniske Oscar-kjoler. Paltrow kunne hente hjem både Oscarstatuett for «Shakespeare in Love», og en plass i motehistorien.

ROSA: Denne kjolen har fått ære for å bringe rosa tilbake i motebildet.
ROSA: Denne kjolen har fått ære for å bringe rosa tilbake i motebildet. VINCE BUCCI / AFP

Björk i 2001

Da Björk la seks strutseegg på den røde Oscar-løperen i 2001, skrev både hun og svanekjolen seg inn i historiebøkene. Nå er kjolen som er designet av Marjan Pejoski utstilt på museum.

UFORGLEMMELIG: Björks svanekjole fikk alle til å måpe under Oscar-utdelingen i 2001.
UFORGLEMMELIG: Björks svanekjole fikk alle til å måpe under Oscar-utdelingen i 2001.MICHAEL CAULFIELD / AP

Halle Berry 2002

Oscar-kjolen til Halle Berry fra 2002 trekkes ofte frem når man snakker om ikoniske kjoler fra de mange prisutdelingene som har vært. Det var nok den gjennomsiktige overdelene med de påsydde blomstene i kombinasjon med det tunge skjørtet som ga folk noe å snakke om.

Men det var ikke bare kjolen som fikk oppmerksomhet denne kvelden. Halle Berry vant nemlig Oscar for beste kvinnelige hovedrolle med filmen «Monster's Ball». Det var aller første gang en svart kvinne stakk av med hederen i denne spesielt gjeve kategorien.

STOR DAG: Halle Berry stakk av med en Oscar under prisutdelingen i 2002.
STOR DAG: Halle Berry stakk av med en Oscar under prisutdelingen i 2002. LAURA RAUCH / AP

Hilary Swank 2005

Når du er nominert til en pris under selveste Oscar-utdelingen, er det klart du drar litt ekstra på. Det var nettopp det Hilary Swank gjorde tilbake i 2005. De fleste oppmøtte gjestene snudde seg etter skuespilleren idet hun gled inn på den røde løperen. Det første du ser er en mørkeblå kjole med lange ermer, men idet stjernen snur ryggen sin mot fotografene får man presentert en helt bar, åpen rygg. Snakk om å stjele showet!

Det hele toppet seg da hun også vant prisen for beste kvinnelige skuespiller for rollen hennes i «Million Dollar Baby».

Kjolen, som er designet av Guy Laroche, snakkes det fremdeles om den dag i dag.

STJAL SHOWET: Hilary Swanks Guy Laroche-kjole fra Oscar-utdelingen 2005, er noe vi sent vil glemme.
STJAL SHOWET: Hilary Swanks Guy Laroche-kjole fra Oscar-utdelingen 2005, er noe vi sent vil glemme.MIKE BLAKE / REUTERS

Marion Cotillard 2008

Den franske skuespilleren Marion Cotillard vant prisen for beste kvinnelige skuespiller under Oscar-utdelingen i 2008. Prisen tok hun imot iført en hvit kjole fra Jean Paul Gaultier. En kjole som det fremdeles snakkes om den dag i dag. Den fikk spesielt mye oppmerksomhet på grunn av designet.

Det så nemlig ut som om skuespilleren var dekket av skjell! Den såkalte havfrue-kjolen fikk et helt nytt uttrykk med denne varianten. Siden vi så kjolen i 2008 har den vært å finne på en rekke «vakreste kjoler»-lister hos en rekke utenlandske, kjente medier.

HAVFRUE-VIBBER: Skjellkjolen til Marion Cotillard fikk masse oppmerksomhet under Oscar-utdelingen i 2008 – og i årene etterpå.
HAVFRUE-VIBBER: Skjellkjolen til Marion Cotillard fikk masse oppmerksomhet under Oscar-utdelingen i 2008 – og i årene etterpå.Kevork Djansezian / AP

Angelina Jolie 2012

Angelina Jolie hadde på seg en ultraglamorøs kjole under Oscar-utdelingen i 2012. Den svarte asymmetriske kjolen signert Versace var uten skuldre og med en lårhøy splitt. På grunn av den høye splitten ble beinet hennes offer for en lang rekke memes, og det fikk til og med sin egen Twitter-konto.

Jennifer Lawrence 2013

Kjolen Jennifer Lawrence bar under Oscar-utdelingen i 2013 skapte også overskrifter utenfor den røde løperen. Da Lawrence skulle ta imot sin Oscar-statuett for «Beste kvinnelige hovedrolle» falt hun nemlig i trappen på vei opp til scenen. Den pudderfargede kjolen var signert Christian Dior Haute Couture og blir også husket som en av de vakreste Oscar-kjolene noensinne.

Lupita Nyong'o 2014

Rød løper handler også om glamour, og en som virkelig har mestret den kunsten er Lupita Nyong'o. Hun tok pusten fra motepresse verden over i sin vakre lyseblå kjole fra Prada under Oscar-utdelingen i 2014.

STJERNESKUDD: Lupita Nyong’o stjal Oscar-showet i blå Prada-kjole i 2014.
STJERNESKUDD: Lupita Nyong’o stjal Oscar-showet i blå Prada-kjole i 2014.Jordan Strauss / AP

Cate Blanchett 2014

Cate Blanchetts Armani-kjole tok pusten fra de fleste tilbake i 2014. Selvfølgelig på grunn av kjolen vakre utseende, men kanskje var det noen der som visste hvor mye hele looken til Blanchett kostet?

Øverst på listen over de mest kostbare Oscar-antrekkene, som Vogue Australia har snekret sammen, troner Cate Blanchett. Hennes antrekk har en totalverdi på rundt 18,1 millioner australske dollar, noe som tilsvarer om lag 98,2 millioner norske kroner. Mens kjolen «bare» koster cirka 543.000 kroner, har smykkene fra Chopard, en ring, et armbånd og øredobber, en verdi på hele 97,7 millioner kroner.

LUKSUSLOOK: Cate Blanchett på Oscar-utdelingen i 2014.
LUKSUSLOOK: Cate Blanchett på Oscar-utdelingen i 2014.MARIO ANZUONI / Reuters

Emma Stone i 2015

Denne kjolen ble av motemagasiner omtalt som feilfri, og vi kan forstå hvorfor. Den grønne kjolen fra Elie Saab Haute Couture skilte seg ut på den røde løperen, og den åpne ryggen ga den det lille ekstra.

GRØNN DRØM: Emma Stone i kjole fra Elie Saab Haute Couture.
GRØNN DRØM: Emma Stone i kjole fra Elie Saab Haute Couture. Jordan Strauss / Ap

Saoirse Ronan 2018

Den irske skuespilleren Saoirse Ronan har tatt både film- og motebransjen med storm. Ikke bare imponerer hun på lerretet i kjente filmer som «Lady Bird» og «Little Women», men hun er også en å regne med på den røde løperen. Det er sjelden Ronan skuffer oss på den fronten, og Oscar-utdelingen i 2018 var virkelig intet unntak.

Det rosa antrekket signert Calvin Klein var enkelt, men likevel så søtt og kult på en og samme tid. Den store sløyfen med det lange slepet satte virkelig prikken over i-en, og vi elsker at skoene er i samme farge som kjolen. Aner vi et aldri så lite nikk til Gwyneth Paltrows rosa look fra 1999?

MOTEYNDLING: Saoirse Ronan har raskt blitt en av bransjens mest ettertraktede skuespillere, men hun er også en favoritt blant verdens største designere. Her i Calvin Klein under Oscar-utdelingen i 2018.
MOTEYNDLING: Saoirse Ronan har raskt blitt en av bransjens mest ettertraktede skuespillere, men hun er også en favoritt blant verdens største designere. Her i Calvin Klein under Oscar-utdelingen i 2018.Steve Granitz / WireImage

Gemma Chan 2019

Det finnes jo ikke noe bedre for fotografene enn når stjernene møter opp på den røde løperen iført de mest iøynefallende antrekkene. Gemma Chans knallrosa, voluminøse Valentino-kjole fikk virkelig fart på blitsregnet da hun entret Oscar-utdelingen i 2019. Kjolen hadde en høy hals med rysjer, var uten ermer og strakte seg langt bortover den røde løperen med slepet sitt.

MASSE VOLUM: Gemma Chan under Oscar-utdelingen i 2019.
MASSE VOLUM: Gemma Chan under Oscar-utdelingen i 2019.Frazer Harrison / AFP

Billy Porter i 2019

Kjole kan gjøres på mange måter, også som en smoking. Skuespiller Billy Porter skapte overskrifter verden over med sin smokingkjole. Han har uttalt at han ønsker å skape politisk debatt og diskusjon med sine antrekk. Smokingkjolen er designet av Christian Siriano.

IKONISK: Antrekket til Billy Porter på fjorårets Oscar-utdelingen har skrevet seg inn i historien.
IKONISK: Antrekket til Billy Porter på fjorårets Oscar-utdelingen har skrevet seg inn i historien.MARIO ANZUONI / Reuters

Natalie Portman i 2020

Under utdelingen i 2020 var Portman iført kjole fra Dior. Kjolen ga antrekk med mening en ny dimensjon. På kappen var det brodert inn navn på kvinnelige regissører hun mente burde vinne Oscar.

KJOLE MED BUDSKAP: Natalie Portman i Dior-kjole med broderte navn på kvinnelige regissører.
KJOLE MED BUDSKAP: Natalie Portman i Dior-kjole med broderte navn på kvinnelige regissører. Eric Gaillard / Reuters
DETALJER: Slik så Natalie Portmans navnekjole ut.
DETALJER: Slik så Natalie Portmans navnekjole ut. ROBYN BECK / AFP

Zendaya 2021

Det er vanskelig å bare velge ett øyeblikk fra Zendayas Oscar-øyeblikk, men denne gule, flagrende kjoledrømmen fra 2021 må med på listen. Det lange håret hennes sto virkelig i stil til kjolen som blafret i vinden. Legg også merke til den trendy detaljen foran på kjolen i form av en utskjæring. Såkalte «cut outs» er noe som har tatt stor plass i motebildet den siste tiden, og som vi sikkert kommer til å se på flere røde løpere fremover.

I den internasjonale motepressen fikk Zendaya mye ros for Valentino-kjolen sin. Hun skal ha vært inspirert av et av artisten Chers ikoniske antrekk. Hun kombinerte kjolen med diamantsmykker som skal være verdt nær 50 millioner kroner.

BLAFRER I VINDEN: Zendaya på den røde Oscar-løperen i 2021.
BLAFRER I VINDEN: Zendaya på den røde Oscar-løperen i 2021.Chris Pizzello / AP

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?