MinStil: Betty Bachz

Betty Bachz jobber målrettet for å bidra til en grønnere moteindustri. Hennes personlige garderobe preges av en fascinasjon for glamour fra tidligere tiår og få, nøye gjennomtenkte kjøp.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Annika Sofie, Rikke Sandvold, Alphons Amuri og Pernille Rosenkilde.

Neste kvinne ut er Betty Bachz (31) fra Trondheim. Hun bor nå i London hvor hun har grunnlagt, og driver, solbrillemerket Møy Atelier, som også lager silkesjal.

Bachz sikret seg også nylig en posisjon i Vogue Scandinavia, hvor hun har fått tittelen eyewear expert, og skal produsere innhold om solbriller for det anerkjente motemagasinet.

– Hvordan vil du beskrive stilen din? 

– Jeg har blitt fortalt at stilen min noen ganger er avslappet maskulin, og andre ganger elegant feminin – en blanding av Skandinaviske og østlige innflytelser, yin og yang. Selv vil jeg si at den i sin kjerne er ganske 70-talls androgyn. 

– Hva er «typisk Betty»?

– Jeg er opptatt av silhuetter og former; definert midje, fokus på skuldre og organiske former. Ellers liker jeg kontraster og motsigelser, som tunge militær-boots til lette strikke- og silkekjoler. Eller jade-perler til en oversized buksedress, samt en viss lekenhet når det kommer til tilbehør. Jeg går ikke ut døren uten et par Møy-solbriller som gjør antrekket komplett. 

– Hvordan bruker du klær og stil til å formidle personlighet og interesser?

– Stilen min er en direkte avfallsplass for alt jeg velger å konsumere, og det jeg ubevisst tar til meg. Jeg er glad i mid-century design med fokus på funksjon, natur og bærekraft. Det viser igjen. 

– Hvilke nøkkelplagg har du i din garderobe?

– Jeg har alle nøkkelplaggene til en klassisk Londoner; vannavstøtende trenchcoat, oversized, rutete buksedress, poloskjorter, svarte allværs-boots.

– Hva er ditt beste vintage- eller second hand-kjøp?

– Under den første nasjonale nedstengningen i England, stalket jeg vintage-sider på nett med en målrettethet og sult som jeg ikke har sett maken til siden jeg jobbet som hedgefond-analytiker. Jeg endte opp med å snappe opp en vintage skinnkåpe i perfekt stand som er jeg aldri kommer til å skilles med.

A post shared by BETTY BACHZ (@bettybachz)

– Hva står øverst på ønskelisten din nå? 

– Jeg er så heldig at jeg får lånt mye av mine favorittmerker gjennom stylisten min, Olga Timofejeva. Om jeg først kjøper noe permanent til garderoben min, er det som oftest nøkkelplagg av kvalitet. Akkurat nå vurderer jeg å investere i en LWD (liten hvit kjole), «Pia»-kjolen fra Khaite for å være eksakt. Den tror jeg at jeg kommer til å verdsette og bruke sesong etter sesong. 

– Hvordan vil du kle deg i sommer?

– Om sommeren liker jeg å kle meg som om jeg kommer rett ut av et Slim Aarons-bilde. Jeg går nesten utelukkende i Adriana Degreas og Dodo Bar Or, begge merkene har mye retro-referanser. I tillegg er jeg kjent som den damen som alltid har på seg hodeskjerf og store solbriller om sommeren.

– For meg går de to tilbehørene sammen som hånd i hanske, så i år har vi lansert en silkeskjerfkolleksjon for Møy, med vårt originale designprint laget med økovennlig blekk på organisk silke, håndrullet og laget i Spania. 

– Ditt beste skjønnhetstips?

– Jeg sverger til god J-beauty-rutine (Japanesisk, minimalistisk hudrutine journ.anm) og passer på at jeg får meg rikelig med skjønnhetssøvn.

Login • Instagram

– Det beste å lese eller se på nå? 

– Akkurat nå leser jeg Joan Didion «Play it as it lays». Hvis det ikke var klart fra før så er jeg en smule fascinert av livet på 70-tallet. Jeg har nettopp binget «Mare of East Town» på HBO, som er ren prestisje-tv. Kate Winslet stjeler hver scene og serien er et utrolig fengslende karakterstudie fortalt over syv episoder. 

A post shared by BETTY BACHZ (@bettybachz)

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Jackie O inspirerer meg akkurat nå. Jeg har fått skikkelig sansen for Jackie O etter å ha hørt på en del gode podkaster om henne, som «Even the Rich». Jeg er inspirert av hennes intellekt, utholdenhet og lederskap. Og så er hun jo bare ikonisk, og tidenes inspo-gruve for hverdagsantrekk.

A post shared by BETTY BACHZ (@bettybachz)

– Drømmedestinasjon for inspirasjon eller shopping?

– Vår neste bio-solbrillekolleksjon er kalt «Dunes at Dusk» og henter inspirasjon fra den arabiske ørken, så nå står Jordan høyest på listen min! Jeg drømmer om å vandre Wadi Rum-ørkenen og flyte i Dødehavet. 

A post shared by BETTY BACHZ (@bettybachz)

– Hva er ditt aller beste stiltips, eller det beste stiltipset du har fått?

– Pass på at du kler klærne, ikke la klærne kle deg! Jeg har et hemmelig stil-våpen som heter Olga Timofejeva. Hun har vært stylisten min i over fem år og vi jobber tett sammen om å utvikle stilen min konstant. Hun pusher meg ofte til å prøve nye ting utenfor komfortsonen min, noe jeg er veldig takknemlig for.

– Hva kler du deg aldri i, og hvorfor?

– Skyhøye stiletter. Jeg har dårlig blodsirkulasjon og balanse.

– Har du noe i garderoben din du vil beholde livet ut, og kanskje gi videre til neste generasjon? Hva og hvorfor?

– Smykke- og solbrillesamlingen min. Den tar lite plass, men er stor på sentimentalitet. 

– Hva gjør du for en mer bærekraftig garderobe? 

– Jeg tror på gjenbruk og resirkulering og at man har et spesielt ansvar som leder av et motemerke – riktignok i en nisjesektor som solbriller og silkeskjerf, men desto viktigere å sette et eksempel. Vi har det siste året hatt fokus på å lage produkter av utelukkende bio-nedbrytende og resirkulerbar bio-acetate med linser av bio-nylon, samt å ikke overprodusere. 

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Da jeg var liten sydde jeg klær til Barbie-dukken min for hånd fra stoffrester, og ingenting ble noen gang kastet, de fikk bare nye modifikasjoner. Samme filosofien har tuklet seg til voksenalderen, hvor jeg nå er en stolt eier av en symaskin. 

– Jeg kjøper sjeldent noe nytt, men om jeg først går til verks handler jeg nesten utelukkende vintage/second hand. Da ser jeg først og fremst på materialet brukt, og går hovedsakelig etter gode og naturlige materialer som silke, lin og ull. 

A post shared by Brian C (@cabezud)

– Hvilke trender har du troen på nå?

– Jeg er lite trend-fokusert, men jeg håper at den grønne trenden fortsetter – jeg tror på at det er mange flere grønne steg vi kan ta sammen som en industri.

A post shared by BETTY BACHZ (@bettybachz)
Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: