Hva er greia med gorpcore?

Ida Broen har lenge vært fan av gorpcore-stilen.

Slik ble allværsjakka noe av det mest trendy du kan gå med.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Gorpcore, som er forkortelse for «Good old Raisins and Peanuts», henter inspirasjon fra skog og mark. På godt norsk kan vi kalle det «turmiksstil». Stilen tar utgangspunkt i de klærne og utstyret du tar med deg når du skal gå opp en fjelltopp.

Og det er kanskje derfor det har slått så godt an her i Norge.

Stilen er både praktisk, kul og komfortabel, hvor såkalte hiking-sko og skalljakker er esensielle elementer. Trenden har nå også fått skikkelig fotfeste på TikTok.

Dette er ikke første gang trenden blusser opp og gjør seg synlig. En av de som lenge har hatt stilen, er influencer Ida Broen.

– Gorpcore er en «trend» som alltid har eksistert i underground- og streetwear-miljøet, men når det blir tatt inn i motebildet får det plutselig et navn, sier Broen.

Hun har opparbeidet seg over 50.000 følgere på Instagram, og har samarbeidet med flere store merkevarer som New Balance og Arc’teryx. Hun opplever at hennes stil har blitt mer akseptert, ettersom gorpcore er blitt mer trendy.

– Det er både er positivt og negativt i mine øyne. Jeg har alltid kledd meg som jeg gjør, og det er gøy at det endelig er blitt mer respektert og at jeg blir respektert for å ha vært med siden start. Det er også gøy å se at man har vært med i en bevegelse som også har gjort at en ny generasjon tør å kle seg som de vil. Det vil jeg alltid heie fram.

Kul og komfortabel

Broen påpeker at det fort kan oppstå mange døgnfluer på sosiale medier som TikTok, og at det kan ta bort noe av det autentiske med stil og mote. Hun mener også at det TikTok har omfavnet som en trend, ikke nødvendigvis er nettopp det.

– Det at gorpcore ofte kommer tilbake er fordi det på mange måter ikke er en trend, men en gjennomgående smart måte å kle seg på – spesielt i land som Norge der været endrer seg hele tiden, sier hun og legger til:

– Jeg elsker jo denne trenden, fordi den alltid har vært implementert i min stil. Man kan være comfy, kul og smart kledd til enhver tid.

Hun får også støtte av fotograf William Simensen Eljarbø, som har over 17.000 følgere på Instagram hvor han deler glimt av sin stil.

– Som nordmann syntes jeg det er veldig deilig å kunne putte på en GoreTex-jakke og kalle det mote, sier han til MinMote.

Han trekker frem det han mener er nøkkelplagg for stilen.

– Allværsjakke, cargobukser eller parachute pants, bag eller sekk med masse lommer, og ellers bare alt av turklær som ser fancy ut.

William Simensen Eljarbø.

Gatemote

Det kanadiske merket Arc’teryx er blitt en favoritt blant kjendiser, prinser, rappere og supermodeller. Mens merker som The North Face, Columbia og Salomon stadig er å se i gatemotebildet.

Broen peker også på at funksjonelle og tekniske klær alltid har vært en del av den hverdagslige garderoben til mange nordmenn. Elementer fra gorpcore-stilen ses på alt fra dresskledde Barcode til videregåendeelever.

– Mange er nok ufrivillig en del av trenden da de bor i Norge. Sosiale medier er ofte pådriver til hva som er trendy og kommer tilbake, men i sesongskifte skjer det naturlig, sier Broen og legger til:

– Mange merker har blitt mer tekniske og «innovative» med materialer som kan tenkes kommer fra gorpcore-trenden som herjer rundt i motebildet i dag.

Simensen Eljarbø tror i likhet med Broen at trenden har kommet for å bli.

– Samfunnet har gått så langt unna naturen nå, så er godt å se at mote kan være med på å endre dette.

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om: