Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Julens beste tradisjon? Den stygge julegenseren

HOHOHO-HORRIBLE: Julegenseren har blitt svært populær de siste årene. Denne er kjøpt på vintagebutikken L Train Vintage i New York.

NEW YORK (MinMote) Nisser, pepperkakemenn, reinsdyr, slagord og bjeller - her skal det ikke spares på noe.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Et like sikkert tegn på at det nærmer seg jul som at marsipangrisene blir synlige i butikkhyllene og gradene synker er at julegenserne inntar butikkene. Den stygge julegenseren har virkelig eksplodert i popularitet de siste årene.

Trenden, som kan spores tilbake til 80-tallet i USA og i England, har blant annet fått en amerikaner ved navn Jeremy Turner til å starte egen julegenser-butikk. «Ugly christmas sweaters» startet som et tullete skråblikk, men nå er det alvor: Julegenseren har kommet for å bli.

Se klippet her:

Her er MinMotes guide til hvor du kan finne din perfekte julegenser!

I New York fungerer egne «ugly christmas sweater-partys» som en hyllest til julens beste plagg. Genseren brukes både til jobb og fritid, på shopping og er blitt et fast innslag gjennom hele førjulstiden. Genserne er til og med så populære at de har fått sin helt egne dag 18. desember. Selv om hipster-tiden er forbi og noen kanskje begynner å bli lei av genseren, betyr det ikke at man trenger å legge den på hyllen.

forbrukerombudet
NYHETER

Hold deg unna disse nettbutikkene i julestrida

Julegenser1

Julegenser fra Cubus. Foto: Produsenten.

299,-
Gå til butikk
Julegenser1

Genser fra Tipsy Elfes. Foto: Produsenten

490,-
Gå til butikk

Mange av julehøytidens festligheter krever pynting med kjole, høye heler og det som verre er: hold in strømpebuksen (a.k.a det mest grusomme plagget noensinne). Derfor er det befriende å tenke på at du kan gå for det stikk motsatte: En grusom julegenser.

smykkertopp
TILBEHØR

Her en den ultimate guiden til menn

Kjør på

Da det kommer til julegenseren så trenger du ikke velge den mest mest glitter og stas, men det betyr ikke at det ikke blir ekstra morsomt om du gjør det. Skal man først kle seg i et plagg som julegenseren er det like greit å ta den helt ut. Dette er uansett ikke en genser du bruker i fullt alvor om å se pyntet og pen ut, så her er det bare å kjøre på. Desto mer glorete mønster, farge og uttrykk - desto bedre.

julegenser3

Genser med reinsdyr fra KappAhl. Foto: Produsenten

299,-
Gå til butikk
julegenser3

Genser med reinsdyr og slede fra Gina Tricot. Foto: Produsenten.

199,-
Gå til butikk

Om du ikke vil bruke penger på et plagg som strengt talt kun er for moro og kun brukes et par uker i året foreslår vi at du prøver deg på ei litta DIY. Ved å lage din egen genser får du uten tvil noe ingen andre har. De fleste butikker som selger julepynt bugner av glitterbånd, små julekuler eller annen nips nå før jul, så her er det bare å finne frem en gammel strikkegenser fra skapet og sette seg ned med nål og tråd. Kanskje du til og med kan invitere til juleverksted som utvikler seg til et «ugly christmas sweater-party»?

topp designervesker
TILBEHØR

Ti designervesker vi drømmer om

Gå for vintagevariant

Reinsdyr, nisser og snøflak er gjengangere, men det finnes også mer kitschy varianter med julekatter, alver eller julekuler. Kjedebutikkene har for lengst skjønt at den spesielle genseren er noe å satse på, så det er mulig å finne go'genseren på budsjett også.

julegenser 2

Hotline bling-genser fra H&M. Foto: Produsenten.

199,-
Gå til butikk
julegenser 2

Genser med juletre fra H&M. Foto: Produsenten.

149,-
Gå til butikk

De aller mest spesielle og autentiske julegenserene finner du i vintagebutikker. Her er det ekte 80- og 90-tallsformer og mønster som regjerer. Skal du til New York før jul og vil gå for en vintagevariant får du tak i en grell genser for rundt 100-lappen. Butikken L Train Vintage, som finnes fem steder på Manhattan og i Brooklyn, anbefales for et festlig og rimelig utvalg. Om du befinner deg i Oslo har også butikken Velouria Vintage på Grünerløkka et bra utvalg.

KLÆR

Sjekk forøvrig de beste vintagebutikkene i Oslo her!

Vil du se mer av min hverdag i The Big Apple? Følg meg gjerne på Instagram under brukernavnet @ELISEALEXX

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.