5 moteprofiler: Dette satser vi på i høst

HØSTEN ER HER: Hvilke trender har vi i vente? Vi har spurt Andrea Steen (bildet) og fire andre moteprofiler om sesongens trender.

Vi har spurt fem kule damer om hva de har troen på denne sesongen.

Malin Gaden
Publisert:

Høstens nyheter begynner å finne sin vei inn i butikkene allerede om sommeren. Noen venter nok en god stund med å sjekke ut sesongens nyheter, mens andre lengter etter høstmoten. For det er jo, hvert fall i undertegnedes øyne, en av årets beste motesesonger.

Men hva er det egentlig vi har i vente denne høsten? Vi har spurt fem moteprofiler om hvilke trender de har bemerket seg denne sesongen, og hva de kommer til å ha på seg i høst!

En rosa høst i vente

Gine Margrethe Larsen Qvale er influencer og har podkasten «Hei, det er meg!» sammen med Christina Hostad. Hun tror denne høsten vil bli både «lekker» og «kul».

– Jeg ser for meg lekre blazere med skulderputer, litt trange 90-tallsjeans og lekre skoletter. Jeg spår at rosa kommer til å dominere i høst! Fuschia, for å være eksakt, sier moteprofilen.

Hun tror også at skjørtet vil være sentralt denne sesongen, men at jakker i ulike utførelser selvfølgelig vil ta mye plagg.

– Kåpene kommer også til å ha et litt mer prangende uttrykk. Lange trenchcoats er alltid en vinner, men jeg tror at trendbildet vil vise litt mer volum og detaljer.

– Hvilke plagg henter du frem igjen sesong etter sesong?

– Som alle andre sesonger så gleder man seg jo til å pakke seg inn i deilig kvaliteter. Enkle kasjmirgensere er et must for meg. Den perfekte måten å holde seg varm på, og så passer det til alt. Man vil alltid få bruk for det, sier Larsen Qvale og legger til at støvletter også er en garderobefavoritt.

– Boots for livet, sier jeg!

– Hvilke antrekk kommer vi til å se deg i denne høsten?

– Jeg kommer nok til å gjøre litt glamrock, ja. Kåper med fuskepelsdetaljer, noen rocka sko, lekre øredobber og en oversized genser, kanskje? Jeg tror nok også den gode, gamle partytoppen vil bli ganske hot i høst.

– Er det noen trender du har sett har dukket opp, som du ikke kommer til å kaste deg på?

– Er det én ting jeg har lært, så er det å aldri si aldri. Jeg har hatt et hat-elsk til rosa for eksempel, og nå klarer jeg ikke se på annet enn knallrosa. Så her skal jeg være svært forsiktig med å svare, he he. Tiden vil rett og slett vise! Gleder meg til å se, sier moteprofilen og fortsetter:

– Men jo; om det kommer til noe så vilt som Buffalo-sko, da er svaret soleklart neeeej. Et sted får grensen gå, si.

Energisk og maksimalistisk

Ifølge Sonia Uppal, mote- og skjønnhetsredaktør hos Costume, er alt energisk og maksimalistisk denne høsten.

– Og da mener jeg alt! Snittet på klærne, lengder, kvaliteter og farger. Sjefdesigner Paolo Piccioli for Valentino viste en sjokkrosa kolleksjon dedisert til kjærlighet og inkludering under moteuken i Paris. Det virker som om designerne ser fremover etter to år med pandemi, for nå lyser det optimisme og kreativitet.

Hun sier det er spesielt tre designere hun tror mange kommer til å la seg inspirere av.

– Anthony Vaccarello for Saint Laurent, Miuccia Prada og Jil Sander med overdådige strikkeplagg, masse glamour, trange korsett, maxiskjørt som subber i bakken og lange frakker med morgenkåpesnitt – bare for å nevne noe.

Uppal mener vi bør notere oss at bomberjakken er tilbake.

– Men denne gangen er den hakket mer oversized. Vår trofaste trenchcoat blir også med videre, men denne gangen med varierende silhuetter, jeg liker aller best varianten til The Row som rekker helt ned til bakken. Alle som trenger litt inspirasjon til hvordan å kle seg denne sesongen bør ta en titt på høstkolleksjonen til The Row, den er så fin!

– Den søte ballerinaskoen til Miu Miu kommer du heller ikke utenom i Instagram-feeden, og jeg tipper også at den kritthvite singleten, sett hos motehus som Prada, Bottega Veneta og Chloé, kommer til å så et slag for det skandinaviske uttrykket denne høsten, kombinert med gigantiske dressjakker med klumpete skulderputer i.

– Hvordan kommer du til å kle deg i høst?

– Jeg prøver alltid å holde på sommerstilen så langt det går, og heller variere på ytterplaggene. Kjenner jeg har lyst på en ny varm, overdimensjonert grå kåpe med digre skulderputer og store lommer.

Styrer unna low rise-jeans

Gjennomsiktige plag, antrekk som skaper en disco-stemning og rosa, er blant det influencer og make-upartist Gisella Francisca har troen på i høst.

Farger er en viktig del av hennes garderobe, og det kommer til å synes denne sesongen også.

– Hvilke plagg tar du med deg fra sommersesongen og inn i høsten?

– Fargerike dresser. Spesielt blazere. Det er så enkelt å friske opp en enkel look bestående av jeans og en T-skjorte, for eksempel.

– Er det noen trender vi ikke kommer til å se deg i?

– Low rise-jeans, som de vi så tilbake på tidlig 2000-tallet. De er ikke flatterende for midjen, og spør du meg bør de bli igjen i 2000.

Har troen på «cowboy-core»

Moteprofilen Andrea Steen tror – og håper – «cowboy-core» er kommet for å bli.

– Vi har lenge rocket chunky boots med snøring, men nå er western et godt alternativ og en morsom utvikling! Jeg håper jeg ser enda flere cowboyboots og frynsejakker i høst, og gjerne en cowboyhatt eller to for å ta den helt ut.

– Hvilke plagg henter du frem igjen sesong etter sesong?

– Jeg pakker aldri vekk skinnjakkene mine, de passer med alt og jeg går aldri lei. Jeg leter fortsatt etter en lang, semsket second hand-frakk à la Emilie Billington under moteuken i København i februar, men har også lagt merke til at flere merker kommer med skinn-bombers til høsten, både i faux og ekte skinn, og i alle regnbuens farger. Må nevne at jeg fant en tilsvarende jakke på Fretex Arkivet i fjor høst. Den som leter skal finne!

I høst har Steen ambisjoner om å bli bedre på layering, samt at hun vil pynte seg mer til hverdags.

– Uniformen i sommer har nemlig vært denimshorts, sneakers, hvit T-skjorte og bustete hår, og jeg vet jo at jeg kan bedre enn det. Her må man nesten bare følge meg for å finne ut av om jeg får det til, sier moteprofilen med et lurt smil.

Hun er åpen for å prøve det meste og er forsiktig med å snakke ned trender.

– Alt jeg ønsker meg er at alle skal kunne gå i hva man vil, når man vil. Og selv om low rise-jeans ikke er helt «meg», betyr ikke det at jeg ikke synes det er dødskult på andre, sier Steen og fortsetter:

– Så lenge du føler deg vel kan du gå i bobleplast og kalle det en trend, jeg backer (nesten alt) uansett!

90-tallet fortsetter

Linn Seljeset, E-commerce manager for konseptbutikken Moniker, sier til MinMote at hun tror 90-tallstendensene vil fortsette utover høsten også.

– Miniskjørt, platåsandaler, lavere midje på alt, oversized plagg og intense farger.

– Hvilke antrekk kommer vi til å se deg i denne høsten?

– Det aller, aller beste med høsten er at man kan bruke mer klær! Jeg kommer til å gå for klassiske kombinasjoner som deilige, chunky strikkegensere og vide dressbukser med fine småsko. Chunky strikk kombinert med loafers, pointy kitten heels eller småsko generelt er alltid en hit!

Gjengangere i Linns garderobe er deilige collegegensere, oversized og litt tykke baseplagg, en rett jeans i blått eller grått, dressbukser og en kul trench.

– Men hva styrer du unna?

– Jeg kan ikke si at det er en trend jeg aldri kommer til å kaste meg på, mye fordi jeg kan bli litt irritert på trender når de kommer for fullt, og fordi jeg har bommet før. Jeg må alltid vente til det roer seg litt før jeg skal orke å ta del i det, sier Seljeset og fortsetter:

– Jeg er for eksempel ikke helt på platå-trenden. Generelt er ikke Barbie-tendensene «my cup of tea». Jeg er veldig glad i kitten heels-ene mine og kommer nok ikke til å bytte ut dem med klumpete platåsandaler med det første.

Hun sier hun oftere blir lei jaget om å ha såkalte «it-plagg».

– Det gjør at jeg styrer unna plagg, sko og vesker oftere enn jeg faktisk hopper på en trend. Samtidig er det jo veldig ofte man sluker sånt ubevisst, og plutselig har man kjøpt tidenes trendplagg uten å i det hele tatt vite om det, he he.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: