Vil utfordre etablerte merker: – Veldig, veldig mye jobb

GRÜNDEREN: Lene Henriksen fulgte drømmen om å starte et eget klesmerke med fokus på minimalisme og bærekraft. Resultatet ble merket One and Other.

– Vi har alltid hatt en ambisjon om å bli et større merke, og synes Sverige og Danmark har tatt nok av moteverden, sier One and Other-designer til MinMote.

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

I en herskapelig villa midt i travle Bogstadveien, omringet av butikker som lenge har stått stødig, sitter Lene Henriksen rundt et mørkt marmorbord. Hun er grunnlegger av merket One and Other, som ble lansert i 2017.

I oktober i fjor, midt under pandemiens strengeste restriksjoner, flyttet de endelig inn i lokalet som ga plass til et romslig showroom. Og lokalets forgjenger var ingen ringere enn Acne Studios. Et svensk merke One and Other nå håper å utfordre.

KOMMET LANGT: Merket har i dag 150 butikker på verdensbasis.

Lene har 15 års erfaring fra motegiganten Varner, og sier at det var her hun først merket en økt forespørsel fra kunder om mer bærekraftig og varige produkter i kvalitet. Hun oppdaget et markedsbehov for minimalistisk mote som varte år etter år. Hun hadde lenge ønsket å starte for seg selv, så hun fulgte magefølelsen, sa opp jobben og satte i gang.

– Jeg startet fra kjøkkenbordet uten investor. Jeg hadde ingenting i ryggen annet enn egen kunnskap og stor tro på at kundene ville like produktene, sier hun og fortsetter:

– Vi har nå vokst fra å drive hjemmefra med lager i uthuset til å bli et ganske stort internasjonalt merke. Vi har 150 butikker på verdensbasis som vi selger til.

NYTT SHOWROOM: I oktober 2021 kunne de flytte inn i nye lokaler i travle Bogstadveien.
TIDLIGERE EIER: One and Other har tatt over de tidligere lokalene til Acne Studios.

Startet ved kjøkkenbordet

Mens vi sitter rundt bordet og snakker om merkets oppstartsfase, kommer samboeren Vemund Antonsen inn. På armen har han deres seks måneder gamle sønn.

– Da jeg begynte å utvikle merket gikk det vel en måned før jeg fant ut av jeg var gravid. Nå har vi en datter på fem år, og en på seks måneder. Så det er blitt en liten familiebedrift.

Samboeren Vemund ble med i selskapet på fulltid i september i fjor.

Han har lang erfaring fra motebransjen, og i høst kunne han si opp jobben for å innta ulike roller hos One and Other.

– Jeg hjelper litt til med design, finner riktig kvalitet til plaggene og passer på at det blir sånn vi ser for oss.

Til tross for at merket gjør det bra både i innland og utland den dag i dag, har veien hit vært full av utfordringer og sene kvelder.

– Det er et tøft valg å gå fra en godt betalt jobb til eget merke, og i begynnelsen ble det jo tøft å leve på en lønning, sier Vemund.

Lene kikker bort på samboeren og nikker i enighet.

– Vi har investert mye av egen lomme, og hadde ingen investor. Vi ville gjøre det selv. Så vi har måttet spare på hver eneste krone.

HVERDAGSLUKSUS: Grunnlegger Lene Henriksen beskriver One and Other som «hverdagsluksus».

– Tenkte du noen at dette ikke går?

– Nei, jeg har hatt stålvilje på dette. Det har vært tider hvor jeg har vært sliten, og tenkt søren heller, hvorfor gidder jeg det her. Men jeg har aldri tenkt at jeg skal snu, sier hun og fortsetter:

– Men når eldstebarnet ble født, var det en tøff periode. For da var jeg med henne på dagen, og jobbet på natten. Det er veldig, veldig mye jobb. Og det er gøy at det har gått som det har gått.

Minimalistisk

Lene og Vemund beskriver One and Other som «hverdagsluksus».

– Da vi startet var moten veldig maksimalistisk. Mye print, mønstre og farger. Det var enten det, eller så var det helt basic. Jeg syntes det manglet det midt imellom. Basisklærne med det lille ekstra som man vil bruke igjen og igjen, sier Lene til MinMote.

I dag har de ekspandert til Tyskland, Nederland, Sverige og Belgia. Og de har ingen planer om å stoppe der. Målet er å utfordre Sverige og Danmarks posisjon i motemarkedet.

– Vi har alltid hatt en ambisjon om å bli et større merke, og synes Sverige og Danmark har tatt nok av moteverden.

DET LILLE EKSTRA: Baisklær med det lille ekstra.

Sverige og Danmark har flere store merker som er populære på det skandinaviske og internasjonale markedet. Danskene står bak merker som Ganni, By Malene Birger, Baum und Pferdgarten, Day Birger et Mikkelsen og Designers Remix for å nevne noen.

Sverige har på sin side merker som Acne Studios, Tiger of Sweden, Tôteme, Filippa K og kjeder som H&M, KappAhl, Lindex, Gina Tricot – og listen fortsetter.

Konkurransen er med andre ord tøff på det nordiske markedet, men Henriksen tror også norske, mindre merker kan gjøre det bra.

– Det finnes mange norske merker nå, og det er kjempegøy. Det var ikke det da vi startet. Vi må bare gjøre det vi er gode på. Jeg tror det er bra vi er mange norske merker som har sine gode kvaliteter.

Hun mener det er plass til alle norske aktører, og ser gjerne at de overtar for Sverige og Danmarks sterke markedsposisjoner i motebransjen.

– Man er kanskje konkurrenter i et marked, men samtidig ikke. Hvis man ser alle de danske og svenske merkene, så er det så mye å ta av hvis man bare tar bort de og heller tar inn norske, sier hun, etterfulgt av latter.

UTFORDRER: Lene Henriksen ønsker å utfordre Sverige og Danmark på motefronten.

Satser på bærekraft

Lene forteller at de ønsker å gå foran innen bærekraftig mote. Hun sier til MinMote at hun tror det er forventet av kundene.

– Kunden er veldig bevisst på bærekraftig mote. For noen år siden var det ikke så mange som tok de valgene, men nå gjør de det. Og det er litt forventet i dag tror jeg. Det er ikke sånn at det er et salgstriks, det er en selvfølge.

Av bærekraftige valg bruker de blant annet rest-stoffer fra andre merker.

– Når det kommer til de vevde produktene er det mye overskuddsstoffer fra andre. Vi lager ikke våre egne, men kjøper rest-tekstiler. Vi ville bruke av det som var. Det var et mer bærekraftig valg. Det hadde ikke vært noe alternativt med noe annet, sier hun og fortsetter:

– Det er nok å ta av, så vi bruker det også i dag. Vi kaster aldri noen ting.

BÆREKRAFTIG VALG: One and Other sier de bruker overskuddsstoff fra andre i sine produkter.
Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: