Push-up-BH-en: Fra hot til harry

PUSH-UP-GIGANT: Victorias Secret har noen av de mest kjente push up bh-ene. Foto: Getty Images

BH-en som gir puppene et ekstra løft må nå se seg slått av en mye mer naturlig og feminin variant.

Camilla Christensen
Publisert:

I moteverdenen har det alltid vært sånn at trender kommer og går. Hver sesong kommer det nye vesker, sko og klesplagg som får stor oppmerksomhet, men som iblant er glemt et par sesonger senere. Det samme gjelder BH-en, som selv om den ofte er gjemt under en overdel, likevel er et viktig moteplagg.

Det er klart at det en gang iblant kan være greit med litt ekstra hjelp fra en push-up-BH. Men BH-en som presser puppene opp til halsen à la Kim Kardashian får vi nå legge på hyllen, til fordel for et mye mer delikat alternativ.

Det er nemlig nærmest umulig å ikke legge merke til at BH-er i tynt tøy og gjerne med blonder, erobrer Instagram-feeden til fashionistaer og nå finnes i hver eneste undertøysbutikk.

Den lette BH-en går under navnet «bralette» og beskriver en tynn BH med stopper og uten innlegg. BH-en kommer både med og uten spiler, og i flere delikate blondemodeller.

KLÆR

Her kjøper du undertøy på nett

Sexy med blonder

Moteekspert Celine Irgens Aagaard bak nettstedet Envelope, forteller at hun ikke tror push-up-BH-ens tid er helt over. Nå har 80- og 90-tallet et comeback i motebildet, selv om ikonene våre i dag ikke ligner datidens «postergirls» som Samantha Fox og Sabrina.

MOTEEKSPERT: Celine Aagaard er fan av den delikate bralette BH-en. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

– I motesammenheng har braletten forlengst tatt over for push-up-BH-en, som av mange blir sett på som harry etter tiårets overdrevne bruk. Nå har vi bokstavelig talt trykket bralette-BH-en til vårt bryst, og selv diverse klesmerker lager undertøy. Men dette er ikke en ny trend. Vi har båret denne typen BH siden 1920-tallet. Den er delikat, enkel, behagelig og sofistikert. Vi har fokus på brystenes naturlige form, noe jeg synes er veldig fint, sier Aagaard.

Hun forteller videre at BH-en absolutt kan synes under klærne, og at hun personlig bruker den under en enkel t-skjorte eller en skjorte eller jumpsuit med dyp utringning.

– Undertøy har de siste årene blitt designet for at det ikke bare skal gjemmes under klærne, og kun være synlig for en selv og en eventuell partner. Feil undertøy kan være en skikkelig «turn-off». Det er pent å se litt undertøy som er synlig under en bluse eller t-skjorte. Det vekker også nysgjerrigheten. Noen sarte blonder er sexy under en dyp utringning, sier Aagaard.

Les også: Sommerens fineste blondeplagg

Push-up-salget synker

– Vi merker at salget av push-up har gått litt ned, og at kunder ønsker minst mulig fyll i cupene, sier Camilla Rizk Sørbø, undertøysspesialist hos Bare Philosophy i Oslo.

SPESIALIST: Camilla forteller at forespørselen på bralette BH-en øker. Foto: Privat

Hun forteller videre at forespørselen av uvatterte bralette-BH-er, både med og uten spiler, har hatt en tydelig økning. En teori hos Bare Philosophy er at folk flest gjerne vil fremheve det de har istedenfor å få en større byste.

Camilla legger til at per dags dato ser de en økning i folk som ønsker et naturlig og feminint resultat istedenfor noe ekstremt sexy. Likevel fraråder hun kvinner å bruke bralette BH-en uten spiler til hverdags.

– Uansett hvilken fylde og cup-størrelse man har, er det viktig med en BH som gir god støtte for å opprettholde best mulig hold på bysten, så vel som å ikke belaste ryggen. En aktiv hverdag på jobb eller skole krever god støtte i BH-en, og maksimal støtte får man med en BH som har spiler i seg, sier Camilla.

Hun avslutter med å fortelle at vi har muskeltråder i brystene som vil forlenges og dras ned på grunn av tyngden. Dette medfører at brystene mister sin form og det er derfor viktig med spiler for å opprettholde formen.

Publisert: