Refser Oslo-butikk for små størrelser
Klesbutikken Brandy Melville som er kjent for å føre svært små størrelser, har åpnet i Norge. Bekymringsfullt, mener ekspert.
Kjedebutikken Brandy Melville åpnet i Bogstadveien tidligere i år og retter seg mot jenter i alle aldere, men er spesielt populær blant unge jenter. De har tidligere fått kritikk hos Huffington Post for å føre svært små størrelser. De fleste plaggene i butikken er merket med «small» og «one size». Et utvalg av shortsene er merket med størrelsene 36 til 40, men 40 tilsvarer størrelse 36 og 36 er egentlig størrelse 32.
Butikksjef Sigrid Van De Scheur forklarer størrelsene slik:
– Brandy Melville er et italiensk merke som lager klær uten størrelser, men med forskjellige passformer. Et plagg vil se annerledes ut fra jente til jente, for eksempel vil en lang t-skjorte passe til å brukes som en kjole for noen.
– Ingen selvtillitsboost
MinMote møter Tiril Haugen Abrahamsen (15) i den nyåpnede butikken. Hun er på Oslo-besøk med tanten sin Elin Haugen (40) og har aldri vært på Brandy Melville tidligere, men hadde hørt at de hadde mye fint.
– Jeg synes det er veldig dumt og irriterende at de ikke har større størrelser, sier Abrahamsen og henger tilbake en t-skjorte.
– Denne t-skjorten er altfor liten dessverre. Det ser jeg med én gang, sier hun og legger til at hun skulle ønske den var litt større så hun kunne kjøpt den.
Tanten til Tiril, Elin Haugen, rister på hodet av de små størrelsene.
– Det er ikke akkurat noen «boost» for selvfølelsen når du vet at du bruker størrelse 38, men ikke passer inn i en 40, sier hun til MinMote.
Haugen forklarer at niesen heldigvis har god selvtillit, og at hun ikke tror dette vil påvirke henne.
– Hadde Tiril hatt et annet selvbilde ville nok dette vært knusende for henne, sier hun.
– Bekymringsfull trend
Førstelektor Runi Børresen ved Høgskolen i Vestfold og Buskerud er ekspert på kroppsbilde og spiseforstyrrelser. Hun mener at motebutikkenes størrelsespraksis er problematisk. Nylig fikk kleskjeden J. Cew kritikk for å lansere størrelsen XXXS.
– Dette er en trend vi ser som er veldig uheldig. Det har blitt slik at størrelser er mindre enn de var tidligere, og at butikker innretter seg etter marginale segmenter. Det å handle skal si noe om hvem du er og hvordan kroppen din ser ut. Det er veldig lite mangfold blant motebutikkene, og lite variasjon i klær som tilbys.
Hun viser til undersøkelser som viser at over 90 prosent av videregåendeelever ønsker å redusere vekt eller endre kroppen sin. Kroppsmisnøyen øker også hos kvinner, menn og gutter.
– Det er skyhøye tall, og derfor er den trenden vi ser i motebutikkene bekymringsfull.
– For en jente på 15 år som må kjøpe en stor størrelse, er det klart at det påvirker dem psykologisk. Det oppleves som at man er stor, selv om man ikke er det. Dette påvirker hele dem, fordi identiteten og egenverdet nå i så stor grad blir knyttet til utseende. Det aller viktigste har blitt å se bra ut, og det gjelder uansett hvilken gruppe du tilhører. Når det å se bra ut blir så snevert, blir det vanskelig, og et fåtall føler at de når opp. De føler seg dermed utenfor det som er kult og populært. Det er en veldig ond sirkel, sier hun.
Oppfordrer til å styre unna
MinMote-ansvarlig Sonia Huanca Vold mener at mote og klær bør være en kilde
til kreativitet og glede, men at det også kan oppleves som et mareritt for de som føler at deres kropper ikke passer inn. Hun er enig med Børresen i at utviklingen er uheldig.
– Det er skremmende å se hvor tynne catwalk-modellene har blitt, men jeg synes det er enda mer skremmende at norske jenter ute på shopping skal føle dette kroppspresset så tett på kroppen, sier hun.
– Når den største størrelsen man finner på en shorts tilsvarer en størrelse 36 ekskluderer butikken flertallet av norske kvinner og skaper et helt forvrengt syn på størrelse. Man er ikke stor om man bruker størrelse 38. Jeg kommer til å styre helt unna denne butikken, og jeg håper at norske forbrukere tar avstand fra denne typen konsept.
Skal slippe å velge størrelse
Van De Scheur forteller at butikken har en visjon om å ikke skille mellom store og små størrelser for å ikke sette jenter i bås.
- Merket ønsker ikke at jenter skal måtte velge mellom størrelser slik andre motekjeder gjør, sier hun og fortsetter:
- Vi får ofte tilbakemeldinger fra våre kunder om at det er deilig å slippe og velge størrelse.
- Den amerikanske kjeden Abercrombie & Fitch har ikke størrelser over «large» og har sagt at de ikke vil at tykke mennesker skal gå i klærne deres. Hva tenker du om det?
- Jeg synes det er forferdelig at Abercombie & Fitch sender en slik beskjed til sine kunder og det er absolutt ikke noe Brandy Melville står for, sier Van De Scheur.
- Vil ikke sette jenter «inn i et hjørne»
Eieren av Brandy Melville i Oslo, Anique van der Hulst, blir overrasket når hun konfronteres med kritikken.
– Vi er overrasket over at en motepersonlighet som Huanca Vold tenker så gammeldags. Vi liker å tro at vi lever i et moderne samfunn som ikke setter merkelapp på folk etter størrelse, farge eller religion.
Videre sier hun at kjeden skaper mote som er fri for størrelse og at de er veldig klar over unge jenters sensitivitet rundt sin egen størrelse.
– Det er nettopp derfor vi ikke merker plaggene våre. Vi vil unngå å sette jenter «inn i et hjørne» og å sette merkelapp på henne med en størrelse. Vi har et bredt spekter av forskjellige modeller og produkter som alle er laget for å passe majoriteten av ungdom og unge kvinner.
- Definerer ikke min identitet
Linda Akuffo (21) hadde fått tips om butikken fra en venninne, men nølte med å gå da hun hørte at plaggene kun var i én størrelse.
– Jeg har så lyst på denne hvite kjolen. Og det ser ut til at den kan passe selv om den er «one size» sier hun og holder den opp.
Akuffo forklarer at hun ikke bryr seg om størrelser så lenge klærne passer, men at hun kan forstå at yngre jenter kan synes problematikken er ubehagelig.
– Heldigvis lar jeg ikke klesstørrelser definerer min identitet, men for yngre jenter som er vokst opp med presset fra sosiale medier, kan det være skumlere, sier hun til MinMote.