Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.
På MinMote finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter MinMote skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener MinMote penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på MinMote, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Ingrid tipser: Plaggene du må ha med til fjells
Tilbringer du sommeren på fjellet, i skogen eller ved vannet? Ingrid Jonsløkken (27) tipser om plaggene som holder deg varm, tørr og komfortabel i naturen.
For mange av oss er sommer synonymt med mer tid i frisk luft, og den norske sommeren viser som alle vet et bredt spekter av vær. Planlegger du å legge ut på langtur i den norske fjellheimen kan du treffe på både Sydentemperaturer og snøbyger. Derfor trengs det plagg i mange varianter.
MinMote spurte Ingrid Andrea Harrison Jonsløkken, som er en erfaren friluftslivskvinne, om hennes beste råd til bekledning på tur i naturen. Hun jobber i sportsbutikk og tilbringer mye tid i naturen ved siden av psykologistudiene og har en rekke erfaringer og gode råd på lur.
– Ull er gull
– Utstyr som må med for én natt eller 14 i naturen er ofte svindyrt. Så mitt aller første tips er å forsøke å skaffe «stæsj» som er brukt, sier Jonsløkken.
Hun tipser om å sjekke Finn eller Tise i jakten på turbekledning. Når det gjelder turutstyr tipser 27-åringen om å leie det på for eksempel Hygglo.
– Mitt andre tips er å tenke på bruken. Dersom du ikke vet om friluftslivet i det hele tatt er noe for deg og du ønsker å teste det ut, så ikke invester i det dyreste og beste med en gang, sier Jonsløkken. Hun oppfordrer om å heller investere i dyrere utstyr og plagg når du vet hva du faktisk trenger.
Lag på lag er en sikker vinner – gjerne med ull innerst da det både puster og varmer.
– Ull er gull, og det er ikke uten god grunn! Ulla puster bedre, absorberer fukt kjappere, varmer selv om det blir vått og lukter mindre enn andre materialer. Selv om det er plussgrader ute, så bruker jeg en T-skjorte eller singlet i ull på overkroppen og tynne ullsokker på føttene.
– En utlufting på kvelden gjør susen, så er plaggene «good to go» dagen etterpå. Har du svettet mye kan du skylle det i vann og så tørke den i vinden/solen/teltet. En lue i ull er også digg å ha på seg om natten, tipser Jonsløkken.
En skjorte kan både brukes under og over, kneppes opp og igjen, og passer slik varierte temperaturer. Deilige skjorter i ull eller bomull finner du i bruktbutikken.
Foto: Ingrid Andrea Jonsløkken
Videre på pakkelista anbefaler Jonsløkken turbukse og shorts, mange merker selger bukser som kan gjøres om til shorts. Pakk med en tykk, varm genser i ull eller fleece til kalde kvelder, og en god jakke skall- eller regnjakke mot regn og vind. Et sett ullundertøy og en sports-BH i ull er heller ikke dumt, pluss ekstra ullsokker og truser. Solbriller, caps og masse solkrem er også viktig - særlig om sommeren.
– Varier mengden av tøy basert på antall dager du skal være ute, men forsøk å pakke klær som kan brukes over flere dager så du har mindre å drasse på, sier Jonsløkken og fortsetter:
– Skal man på lengre turer og/eller opp i høyden hvor nattetemperaturen kan være mot minussiden ville jeg i tillegg tatt med:
• En tykkere jakke i primaloft eller syntet. Dun funker også, men blir duna våt varmer den ikke lenger slik som syntet vil gjøre.
• En skallbukse eller overtrekksbukse for regn og snø.
• Buff i ull eller fleece.
• Hansker eller votter.
– Gå inn skoene på forhånd
Bakken – særlig til fjells – kan ofte være fuktig selv om det ikke regner. Husk sko som tåler vann, men som samtidig er gode å gå med over lengre tid.
– Sko i Gore-Tex-materiale bruker jeg som regel alltid på tur, for da er jeg sikret mot å bli klissvåt dersom terrenget er vått eller om det begynner å regne. Blir man våt på bena oppstår gnagsår fortere, og det er generelt kjipt og ubehagelig med våte sokker, sier Jonsløkken.
Dersom turen går på tørre stier, eller ved sjøen, kan et par behagelige sandaler som tåler variert terreng gjøre susen. Det er også lov med ullsokker i sandalene om tærne fryser, altså.
– Hva gjelder skotøy, så avhenger det iblant av hvor du skal og hvor mye du skal bære med deg. Dersom du skal på lengre turer og bære tungt ville jeg anbefalt fjellsko som er litt høye. Da får du ekstra støtte for ankelen og sjansen blir mindre for å tråkke over, tipser Jonsløkken.
Og enten du skulle være nybegynner eller en erfaren naturens kvinne eller mann, har Jonsløkken en rekke «hacks» i ermet til deg:
• Nye sko? Ta på gnagsårplaster før du begynner turen. Forsøk også å gå inn skoene litt på forhånd.
• Skaff en vannflaske som tåler kokende vann. Kok opp vann på gassbrenneren før du legger deg og hell oppi. Tull flasken inn i et ekstra plagg du har med, og den vil fungere som en varmeflaske.
• Ikke vent med å legge deg inn i soveposen din til du er kjempekald. Det er nemlig kroppstemperaturen din som skal varme den opp! Ta noen squats eller løp noen runder før du legger deg inni, så varmes posen opp raskere.
• Vask hele kroppen og håret godt før du skal ut på langtur. Flett håret og forsøk å ha fletta så lenge som mulig. Da blir håret mindre fett og higen etter å vaske håret kommer litt senere enn normalt, i alle fall for min del.
• Jeg har flere venninner som har tipset meg om å bruke truseinnlegg istedenfor å ha med haugevis av truser. Har man ulltruser vil disse, som forklart med ulltrøyer, fungere på samme måte.
• Bruk klær du har til overs som hodepute.
– Det aller viktigste med tur er å ha det moro og bra, samtidig som man skal kjenne litt på utfordringene som hører med. Ta de ønskede bildene for Instagram, men ikke slå opp telt på usikre plasser bare for å få et kult bilde eller beveg deg mot steder hvor du synes det er skummelt og ukomfortabelt, sier Jonsløkken og fortsetter:
– Lytt til kropp og sjel, og ta velfortjente pauser. Husk at når du er på toppen, så skal du også ha energi til å gå hele veien ned igjen. Er du ikke turvant, ville jeg ikke begynt med de mest krevende og lengste prosjektene. God sommer, og ikke minst: god tur!