MinStil: Darja Barannik

STILSIKKER: Garderoben til Darja Barannik består av tidløse plagg hun bruker igjen og igjen.

Når den stilsikre moteprofilen kjøper klær, sørger hun for at det er noe hun virkelig ønsker seg. – Jeg kjøper kun plagg jeg vet jeg vil bruke ti år frem i tid.

Malin Gaden
Publisert:

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Malin Molden, Lise «Melis» Mæland og Sebastian Zalo.

Den norske influenceren Darja Barannik (32) har virkelig skapt et navn for seg selv i motebransjen. Hun har samarbeidet med flere store merkevarer, sitter på første rad på de største visningene under moteukene, og er nå aktuell med sitt første designsamarbeid for Bik Bok.

Samarbeidet oppsto da Barannik tok en kaffe sammen med Bik Boks Julie Varner på Frogner. Det startet med en idé, begge ble tent på tanken umiddelbart, og kort tid etterpå var de i gang.

PHOTOSHOOT I PARIS: Kolleksjonen til Barannik ble fotografert i den franske hovedstaden.

– Hvorfor samarbeide med noen om en egen kolleksjon først nå?

– Det er et ønske jeg har hatt lenge, og jeg har blitt spurt av mange ulike kommersielle aktører, men hverken rammene, betingelsene eller merkevaren har vært riktig. Jeg synes Julie (Varner, red.anm.) har løftet fokuset og visjonen til Bik Bok, så det føltes riktig. Det er også veldig fint at det er norsk, sier Barannik og fortsetter:

– Jeg har også vært tydelig på at jeg ville være med på absolutt alt, og det kan jeg med hånden på hjertet si at jeg har vært, så jeg sitter igjen med en god følelse. Det er ikke slik at jeg har blitt presentert en skisse og signert på det. Vi har tegnet, justert, tegnet på nytt, så har det kommet prøver, så har vi gjort endringer på dem, og slik har det gått frem og tilbake mange ganger.

MED I ALLE LEDD: Det har vært viktig for Darja Barannik å designe plagg hun kan stå 100 prosent bak.

Med andre ord: Reisen til ferdig produkt har ikke vært plettfri.

– Plankekjøring har det ikke vært! Jeg har hatt noen ideer som ikke kunne realiseres, så det har vært noen skuffelser. Men da har vi bare forsøkt å tenke nytt. Det mest utfordrende for meg, er å se på materialer, farger og mønster i små prøver og deretter bestemme seg for å gå for det. Det er noe helt annet å se klærne slik de faktisk skal være. Det har vi brukt lang tid på.

Barannik har i mange år vært en av Norges største moteinfluencere. Interessen for klær og mote kommer fra barndommen, men ifølge Barannik var det ikke gitt at hun skulle havne i denne bransjen.

– Jeg har alltid vært glad i å kle meg opp, men det at jeg havnet i motebransjen var en liten tilfeldighet. Da jeg tok en bachelor hadde jeg et internship i STYLEmag og Aller Media. Det var da jeg fant ut at dette er noe jeg liker veldig godt. Jeg har også brukt tid på å finne min stil, og har feilet opp igjennom, men nå føler jeg meg trygg i min stil og smak 100 prosent.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Den er både tidløs og klassisk, men jeg har alltid fokus på en eller annen detalj. Det er alltid noe iøynefallende i antrekkene mine. Materialmiks, overdimensjonerte silhuetter, visse materialer og farger.

– Hva er «typisk Darja» i garderoben?

– Sko. Jeg tror kjæresten min begynner å bli frustrert over hvor mye plass skoene mine tar, ler hun.

– Men også kåper. Jeg har alltid vært en kåpe-jente.

Selv om hun har en lidenskap for sko, er det ikke slik at det handles inn over en lav sko.

– Før kjøpte jeg sko som var så høye, og jeg fikk så vondt i bena. Det gidder jeg ikke. Man skal være komfortabel. Man skal kunne gå i skoene.

– Mitt neste spørsmål er hva din store motesvakhet er. Kan jeg anta at det er sko?

– Ja. Sko og kåper. Men jeg har også fått øynene mer opp for vesker i det siste.

Å stoppe med impulsshoppingen er blant de bærekraftige valgene hun har tatt med garderoben sin.

– Jeg sover en uke på alle kjøpene mine, og kjøper kun plagg jeg vet jeg vil bruke i ti år. Det har jeg gjort i lang tid. Det at jeg kjøper plagg som også er såpass minimalistiske, gjør dem tidløse og kan dermed brukes i lang tid.

Barannik pleier også å låne ut klær til venninnene sine.

– Det har skjedd at jeg har pakket koffertene deres når de skal på ferie, sier hun og ler.

– Når det bugner såpass i mitt klesskapet, er det en hyggelig ting å kunne gjøre.

– Hva er forholdet ditt til brukttøy?

– Der har jeg gjort noen gode funn. Jeg må bare legge bort den rastløse og utålmodige siden av meg, og bruke tid til å lete. Når jeg gjør det, finner jeg mye bra. Blant annet en YSL-blazer med store skulderputer til 2000 kroner. Om man ønsker seg noe, så anbefaler jeg å sjekke gjenbruksappene. De bruker jeg hyppig selv – både til å selge og kjøpe.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøp?

– En Celine-veske. En «box bag» med den gamle logoen, før den kom tilbake igjen. Det er en klassiker som blir værende i skapet.

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Det er veldig enkelt. Alt i garderoben min kan mikses om hverandre. Jeg forsøker å tenke nytt og sette sammen ulike plagg. Når man har en god basegarderobe, er det lett å mikse og bruke ting på forskjellige måter. Alt jeg har kan passe til fest, jobb eller reiser – jeg bare endrer på hvordan jeg styler det.

Barannik har opparbeidet seg en garderobe som består av plagg hun har planer om å bruke igjen og igjen, år etter år. Men kaster hun seg noen gang på trendene?

– Jeg har aldri vært en «trendperson». Ser det er mange rundt meg som kaster seg på ting, men jeg heller alltid mot det klassiske.

Likevel var det én visning som skilte seg ut fra moteukene.

Visningen til Saint Laurent i Paris gjorde meg stum. De store skuldrene, de lange silhuettene. De passer inn i min stil, og den holder jeg meg tro til. Da inspireres jeg heller av småelementer i trendbildet, sier moteprofilen og fortsetter:

– Det skal være meg. Det er ikke kjedelig med jeans og en kåpe. Det er vel så inspirerende med en klassisk stil, og du trenger ikke overtenke noe for at det skal være spennende. Etter å feilet noe opp igjennom årene (ja, jeg kan se tilbake på antrekk og le litt av hva jeg har dratt på meg), så føles det digg å ha landet i det.

INSPIRERENDE: Darja Barannik falt spesielt for den nye kolleksjonen til Saint Laurent.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Reiser. Eller under moteukene. Se nye kolleksjoner, streetstyle, mennesker på gaten i Paris, arkitektur. Jeg får mye inspirasjon og glede av å reise.

Hun bruker også Instagram til dette.

– Der finner jeg ekstremt mye inspirasjon, og det er nok Instagram som påvirker meg mest. Der kan jeg sitte og lagre ting. Gamle tutorials eller bilder.

På spørsmål om hva som står øverst på ønskelisten hennes nå, er ikke svaret fullt så overraskende: Sko.

– Et par gjennomsiktige mules med stener på fra Amina Muaddi.

– Hva er ditt go to-partyantrekk?

– Med årene har jeg blitt mer og mer glad i en fin kjole. Jeg har alltid følt meg litt «overpyntet» i kjole, men den lille sorte er jo en klassiker.

Likevel er det ikke nødvendigvis plagget som gjelder når Barannik skal på fest.

– Uavhengig om jeg går for en dress eller en dressbukse med en topp, er det tilbehøret som gjør hele antrekket. Iøynefallende øredobber eller et stort smykke. Men bare en av delene! Jeg liker ikke å overdrive, sier hun og fortsetter:

– Toppen av kransekaken er fine sko. Jeg har dessverre brukt litt for mange fine sko på fest, som nå er ødelagt. Må finne meg et par sko som ikke er så dyre, så jeg faktisk kan bruke dem på byen.

– Finnes det noe vi aldri kommer til å se deg i?

– Jeg har lært at man aldri skal si aldri. Plutselig er det noen som styler det fint på Instagram. Jeg ser jo hvordan den kanalen påvirker meg, sier Barannik og legger til et «men»:

– De høye crocsene fra Balenciaga – de er nok ikke for meg.

NYHETER

Balenciagas luksus-crocs utsolgt

– Ditt aller beste motetips?

– Hold deg tro til din egen stil, kle deg først og fremst i det du føler deg komfortabel i. Når du gjør det, så mener jeg man utstråler en selvsikkerhet og det smitter på de rundt oss. Kjøp også plagg i gode kvaliteter. Still deg spørsmålet om dette er noe du ser for deg å bruke i mange år fremover.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: