Uforglemmelige øyeblikk fra Karl Lagerfelds karriere

DØD: Designer Karl Lagerfeld er død, 85 år gammel. Foto: Reuters.

MinMote oppsummerer den legendariske designerens karriere med øyeblikkene vi husker aller best.

Tirsdag kom nyheten om at Karl Lagerfeld er død. Dødsårsaken er foreløpig ukjent, men det ble spekulasjoner om han hadde problemer med helsen allerede i januar da han uteble fra sitt første Chanel-show siden han satt seg i sjefsstolen i 1983.

Gjennom karrieren har han hatt en rekke uforglemmelige øyeblikk – som har sjokkert både på godt og vondt. Her er de vi husker aller best:

Elleville visninger i Grand Palais

Karl Lagerfeld er kjent for å dra på ekstra når det kommer til visningene til Chanel under moteuken i Paris. Gjennom historien har han transformert Grand Palais til utallige elleville show med forskjellige temaer – alt fra en innendørs strand, Chanel-matbutikk, teknologisenter og romstasjon til å plassere et isfjell på flere tonn midt i den historiske bygningen.

MINNEVERDIG: I fjor gjorde Karl Lagerfeld om Grand Palais i Paris til en ordentlig strand. Foto: Reuters
STORSLAGENT: I 2017 gjorde han om til den historiske bygningen til en romstasjon. Foto: AFP
ISFJELL: I 2010 gikk modellene rundt et digert isfjell som ble importert fra Sverige. Foto: Reuters
CHANEL-SHOPPING: I 2014 gjorde han lokalet om til et shoppingsenter. Foto: Reuters

Moteshow på Den kinesiske mur

Et av de moteshowene som virkelig skriver seg inn i historiens er Lagerfelds visning for Fendi i 2007. Showet ble nemlig holdt på verdens eldste byggverk – Den kinesiske mur. Rundt 100 modeller gikk nedover den eldgamle muren, og showet skal ifølge W Magazine ha hatt en prislapp på rundt 90 millioner kroner.

DEN KINESISKE MUR: I 2007 hadde Fendi visning på verdens eldste byggverk. Foto: Reuters
HISTORISK: Visningen skal ha kostet omtrent 90 millioner norske kroner. Foto: AFP

Samarbeidet med H&M

I 2004 samarbeidet Karl Lagerfeld med den svenske kleskjeden H&M. Kolleksjonen gjorde designet hans tilgjengelig til en mye rimeligere penge, som førte til at klærne ble revet fra butikkhyllene. Kun et par timer et at kolleksjonen kom for salg, var den utsolgt. Selv om det ble sett på en suksess fra H&Ms side, var ikke Lagerfeld like fornøyd.

VG+ (krever abonnement): Historien til Karl Lagerfeld

Han mente nemlig at klærne ikke ble produsert i høy nok skala, når det var så mange mennesker som ikke fikk tak i kolleksjonen.

– Det er snobberi skapt av anti-snobber, sa han ifølge britiske Vogue.

SYKE TILSTANDER: Da Karl Lagerfeld slapp kolleksjonen sin i samarbeid med H&M ble den utsolgt på et par timer. Foto: AP

Rød løper-kjolene

Tyskfødte Lagerfeld er i sitt ess når han designer haute couture – og på den røde løperen til verdens mest glamorøse fester og prisutdelinger kommer de virkelig til rette. Moteskaperen har kledd opp stjerner i flere tiår, men det er noen kreasjoner som skiller seg ekstra ut.

Fikk du med deg? Katten kan arve milliardformue

Å se hva stjernene har på seg på den røde løperen er alltid et høydepunkt for MinMote-redaksjonen, og Chanel-kjoler har ofte en ekstra schwung. Her er noen av de fineste Chanel-kjolene som er brukt på den røde løperen de siste årene:

Chanel-kjendiser

Margot Robbie på Oscar-utdelingen i 2018 kledd i Chanel. Foto: AFP.

Chanel-kjendiser

Vogue-redaktør Anna Wintour på Met-gallaen i 2015 kledd i Chanel. Foto: AP.

Chanel-kjendiser

Julianne Moore i Chanel på Oscar-utdelingen i 2015. Hun vant pris for Beste kvinnlige hovedrolle for "Still Alice". Foto: Reuters.

Chanel-kjendiser

Yara Shahidi på Met-gallaen i 2018 kledd i Chanel. Foto: AP.

Musene

Karl Lagerfeld ble ofte sett med en supermodell, aktuell skuespiller eller it-jente ved sin side, og har hatt flere muser opp gjennom karrieren.
– Kvinnen er den mest perfekte dukken som jeg har kledd med både glede og beundring, skal Lagerfeld ha sagt.

Hylles: Motebransjen sørger over Karl Lagerfelds død

Blant hans mange muser snakker vi store navn som Linda Evangelista og Claudia Schiffer til mor og datter Vanessa Paradis og Lily Rose Depp. De siste årene har Lagerfeld også hatt en forkjærlighet for Cara Delevingne og Kendall Jenner.

Chanel muse

Lily-Rose Depp i 2015. Foto: AFP.

Chanel muse

Kaia Gerber på catwalken i 2018. Foto: AP.

Chanel muse

Her er Lagerfeld med Cindy Crawford,Helena Christensen og Claudia Schiffer under Chanels moteshow i 1993. Foto: Reuters.

Chanel-bikinien

IKONISK: Denne itsy bitsy, teenie weenie Chanel-bikinien brukt av Naomi Campbell og Claudia Schifferble en ekte klassiker. Foto: Getty Images.

Hardt ut mot Angela Merkel

Lagerfeld er ikke bare kjent for sitt legendariske design, han har opp gjennom årene også hatt flere uttalelser som har skapt overskrifter verden over. Blant annet har han gått hardt imot Angela Merkel. I fjor uttalte han at Merkels avgjørelse om å slippe inn tusenvis av immigranter fikk han til å tvile på sitt tyske statsborgerskap, skrev The Independent. Han har ved flere anledninger også kritisert klesstilen hennes og blant annet sagt at hun har for trange jakker og for lange bukser.

KRITISERTE MERKEL: Karl Lagerfeld truet med å si fra seg sitt tyske statsborgerskap på grunn av Angela Merkel. Foto: AFP

Kalte Adele «litt for feit»

En annen kontroversiell uttalelse er da han kalte artisten Adele «litt for feit» til den franske avisen Metro. Han har også sagt at «ingen vil se tykke kvinner på catwalken». I 2013 ble en rekke kvinner så lei av hans diskriminerende kommentarer at de anmeldte han.

– Vi har fått nok. Mange unge kvinner er usikre, og det å høre slike uttalelser er grusomt for dem, sa en av kvinnene ifølge nyhetsbyrået AFP.

Lagerfeld selv har gått opp og ned i vekt, men mente at «mote er den beste motivasjonen for å gå ned i vekt». Etter partneren Jacques de Baschers død i 1989 gikk han opp mange kilo, men bestemte seg for å gå i gang med en streng diett da han så Diors trange bukser, designet av Hedi Slimane. Dietten førte til at han gikk ned hele 42 kilo på ett år, og smatt rett inn i buksene.

STILIG KAR: I 2000 hadde Karl Lagerfeld gått opp i vekt. Foto: AP
ETT ÅR ETTER: I løpet av ett år gikk han ned hele 42 kilo, og kunne smette rett inn i buksene designet av Hedi Slimane fra Dior Homme. Foto: Reuters
Publisert: