Varsity-jakke: Fra Harvard til hip-hop

GO TEAM: Prinsesse Diana var stor fan av sportsplagg, særlig på 90-tallet. Om hun hadde et forhold til Philadelphia Eagles, som er laget jakken hennes representerer kan vi dog ikke bekrefte.

Skolesport, streetwear og prinsesse Diana – dette er historien til varsity-jakken.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Da MinMote i vår spurte fem menn i den norske motebransjen om hva de vil gå med i vår, svarte tre av dem varsity-jakker. «Letterman jackets» som det også heter, er jakker typisk forbundet med amerikansk skole- og universitetssport.

Jakkene vi i dag kenner som varsity eller letterman-jakker, er en videreføring av tradisjoner som kan spores tilbake til både britisk og amerikansk skolesport på slutten av 1800-tallet, eksempelvis til 1865 og Harvard University i Cambridge, Massachusetts i USA.

Den gang brukte universitetets baseballspillere strikkede gensere med en stor «H» for Harvard brodert midt på genseren, skriver magasinet Esquire. Etter hvert utviklet det seg til både jakker og cardigans med «H» på, og flere av universitetets lag begynte å bruke letterman-plagg.

Sportslagene på Harvard bruker fremdeles plagg med en stor «H» på den dag i dag.

KYSSEGARANTI? Vi kan ikke garantere at det blir klining, men med en varsity-jakke ser du i alle fall kul ut som denne basketballspilleren ved Carthage College i USA i 1964.

Statussymbol, hip-hop og fans

Etter at Ivy League-universitetet satte standarden for letterman-plagg, adopterte flere skoler og universiteter i USA tradisjonen. 

– Letterman-jakken som vi kjenner den i dag med skinn/vinyl-armer og body i ull, dukket opp først på 30-tallet, og ble normalen på 1950-tallet. Det er disse vi kjenner som de klassiske letterman-jakkene, sier Dennis Magnus-Andresen, som står bak vintage-konseptet Solitude Vintage i Oslo.

Basketballspilleren Moses Malone på high school i Petersburg, Virginia i 1974 iført letteman-jakke, tidstypiske slengbukser og Converse.

Jakkene holdt atletene varme. Bokstaver fikk man tradisjonelt sett påsydd etter å ha bevist sportslige evner, og etter hvert ble det vanlig å sy flere lapper som tegn på meritt eller rangering. Stripene som ofte finnes på jakkenes brem og ermer var originalt en indikasjon på atletens eller lagets rangering og prestasjoner. Kapteinen hadde også gjerne en stjerne brodert på jakken sin.

Jakkene ble et statussymbol i varsity-sporten, og de fleste skoler, både high school (norsk videregående), college og universitet, fikk etter hvert sin variant med sin bokstav og lagets farge.

Ettersom jakkenes popularitet økte, ble varianter i tynnere stoffer, som sateng, laget til tilhengere av sportslagene.

– Etter krigen var det ikke uvanlig å gå i den lokale sportsforretningen, kjøpe en letterman-jakke og brodere navnet til bilklubben din, fraternitien eller fotball-laget ditt på den. Og selvfølgelig skolen eller universitet ditt. Letterman er på en måte den første formen for personlig merch, forteller Magnus-Andresen.

På 80-tallet snek jakkene seg inn i streetwear og entret etter hvert hvermannsens garderober. De ble blant annet sett på kjente fjes som Michael Jackson i musikkvideoen til «Thriller» i 1982, og prinsesse Diana på 1980 og 90-tallet:

A post shared by Princess Di (@ladydirevengelooks)

Etter at hip-hop grupper som Run D.M.C tok jakkene til sitt bryst tok sportsjakkene tok for alvor til gatene.

– Letterman-jakken fikk en oppsving på 80 og 90-tallet da den første vintagebølgen traff USA og resten av verden. Da var allerede jakken å finne i suvenirsjappa til store offisielle fotball-lag og lignende, og jakken var blitt en staple for sportsfans. Rappere gikk ofte med lokallagets jakke, for eksempel Dr. Dre i Oakland Raiders, for å vise hvor de var fra og for representere sin by. Det er nok gjennom dette den er blitt det vi nå kaller streetwear, sier Magnus-Andresen.

Run D. M. C Joseph «Run» Simmons, Darryl «DMC» McDaniels og Jason Mizell «Jam Master Jay» i 1988.

Fra sport til mote

De fleste store motehus og kjedebutikker har de siste 40 årene på ett eller annet tidspunkt laget sin variant av letterman-jakken og andre varsity-plagg.

De seneste sesongene har jakken dukket opp på catwalken for både herre og dame hos blant andre Celine og Gucci.

– Streetwear-merker kopierer nå disse sportsplaggene og gjør dem til sine egne, med jerseys, capser og letterman-jakker. Så blir de sin egen greie, med merker og broderier som har helt andre referanser enn sport. I de senere årene har dette blitt typiske jakker å finne i brukt- og second hand-butikker, og ble derfor naturlig nok å finne på unge mennesker med lite penger, Magnus-Andresen.

Letterman-jakke fra Celine Paris sin nyeste kolleksjon.

Vil du finne en slik jakke i butikk nå er sjansen både stor i bruktmarkedet, og i nyere drakt.

Det trenger ikke nødvendigvis å være så vanskelig å få tak i, ifølge vintage-entusiast Magnus-Andresen, selv om mange betaler store summer for orginale og sjeldnere varsity-plagg fra tideligere tiår.

– De lages fortsatt for high school og college, men det begynner å bli verre å finne de litt eldre med ekte skinnermer og eldre årgang. Den eldste jeg har solgt var avgangsklasse 1945. Den var det en dame som kjøpte for å ramme inn som et kunstverk, det er ganske kult. Det sier noe om hvor stor verdi disse eldste variantene har for folk som er opptatt av sånt, sier han.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Finn mer innhold om: