Motesignalene bak innsettelses-antrekkene i Washington

MOTEPOLITIKK: Ingenting var overlatt til tilfeldighetene når det kom til antrekkene politikerne og artistene var iført da Joe Biden ble innsatt som USAs 46. president onsdag. Foto: AFP

Det ligger mye politikk i moten også, og under en historisk anledning som presidentinnsettelsen av Joe Biden onsdag, ble klær mer enn bare klær.

Publisert:

Selv om moten var langt fra det viktigste som skjedde onsdag ettermiddag, kommer vi ikke unna å nevne det. I en slik anledning som dette blir klær plutselig mer enn bare klær.

Da president Joe Biden og visepresident Kamala Harris offisielt innsatt hadde de verdens øyne rettet mot seg. Magasinet The Cut går så langt som å si at «moten nå er tilbake i politikken».

Vil du ikke lese om moten? Her er alt om presidentinnsettelsen

Til den historiske anledningen valgte Joe Biden en dress fra den ikoniske amerikanske designeren Ralph Lauren. Den mørkeblå dressen ble kombinert med mørkeblå frakk, hvit skjorte, lyseblått slips og mørkeblå ansiktsmaske – alt fra samme designer.

DEN AMERIKANSKE DRØMMEN: Joe Biden valgte antrekk fra Ralph Lauren på den store dagen. Jill Biden gikk også for et helblått antrekk. Foto: Saul Loeb, Pool/Getty Images/AFP.

Magasinet GQ skriver at antrekket var et passende valg, og at ingen designer har definert amerikansk suksess bedre enn nettopp Ralph Lauren, og at det nærmest er et symbol på den amerikanske drømmen. En liten funfact er at Melania Trump valgte samme designer for fire år siden.

– Det Biden håper på å demonstrere med valget av antrekk er ikke bare hans patriotisme, men også det at han er et trygt valg til det viktigste kontoret i den vestlige verden, skriver magasinet.

NYHETER

Her er alt du må vite om Joe Bidens stil

Farge uten tilfeldigheter

Kamala Harris er den første kvinnen, den første med afroamerikansk bakgrunn og den første med indisk bakgrunn som blir visepresident i USA. Hun var kledd i kåpe og kjole fra den amerikanske designeren Christopher John Rogers ifølge Vogue. Hun hadde også hansker i matchende farge.

Harris' ektemann, advokat Doug Emhoff, var i likehet med Joe Biden kledd opp i antrekk fra Ralph Lauren.

NØYE UTVALGT FARGE: Lilla var fargen som skilte seg ut blant antrekkene på innsettelsen onsdag. Ifølge amerikanske moteeksperter er denne fargen et symbol på samarbeid og forsoning mellom det røde og blå parti i USA. Designeren bak antrekket til visepresident Kamala Harris var Christopher John Rogers. Harris' ektemann var kledd opp av Ralph Lauren. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLD
KJENDIS

Slik bruker Kamala Harris stilen til sin fordel

Valgte amerikansk

Førstedame Jill Biden hadde antrekk fra den New York-baserte designeren Alexandra O'Neill i motehuset Markarian. Antrekket besto av turkis kåpe med mørkere fløyelskrage og mansjetter, matchende kjole og hansker. Kjolen var pyntet med en av Bidens stil-signaturer, nemlig hvite perler.

– Det er en stor ære å kle opp Dr. Biden i dag. Jeg er så ydmyk for å få være en liten del av den amerikanske historien, sier grunnlegger Alexandra O'Neill til Harpers Bazaar.

BLÅTT: Et helt antrekk i blått fra topp til tå var blant Jill Bidens valg på innsettelsen. Antrekket er fra den New York-baserte designeren Markarian. Kevin Dietsch/Pool via REUTERS

Blomster for hver stat i USA

Senere under konserten på kveldstid i Det hvite hus, var Jill Biden iført en hvit kjole med blomsterbroderier fra den amerikanske designeren Gabriela Hearst. Blomstene som var brodert inn i kjolen og på den hvite kåpen hun brukte på balkongen for å se fyrverkeriet senere samme kveld, skulle representere hver stat i USA.

BLOMSTER: Kjolen Jill Biden var iført på konserten onsdag kveld var fra Gabriela Hearst. Legg merke til blomsterbroderiet som skal representere hver stat i USA. Foto: Joshua Roberts/Pool photo via AP
WINTER WHITE: Jill Biden var iført en kremhvit kåpe med blomsterdetaljer fra Gabriela Hearst da presidentparet så på fyrverkeriet. Blomstene skulle representere alle blomstene til de ulike statene i USA. Hansker og munnbind matchet selvsagt. Foto: EPA/SHAWN THEW

Uten tilfeldigheter

La du merke til at flere var kledd i nyanser av lilla? Vogue skriver at dette var for å forsone Demokratene og Republikanerne med en nøytral farge.

BURGUNDER: Michelle Obamba valgte et antrekk fra Sergio Hudson – en designer hun tidligere har jobbet tett med, som også har kledd opp Beyoncé og Rihanna. Skoene var fra Stuart Weitzman. Foto: Jonathan Ernst-Pool/Getty Images/AFP
I DRESS: Bill og Hillary Clinton var også til stede. Hun kom kledd i en av sine fargerike dresser – denne gangen i lilla. Foto: JONATHAN ERNST AFP.

I hvitt for samhold

Jennifer Lopez opptrådte under seansen. Hun var kledd i helhvitt antrekk fra Chanel. Denne fargen var også neppe tilfeldig. Hvitt har nemlig vært assosiert med kvinners stemmerettsbevegelse og fred.

CHANEL: Jennifer Lopez valgte i likhet med Jill Biden et helhvitt antrekk på innsettelsesdagen da hun skulle opptre. Hele antrekket var fra Chanel. Foto: Patrick Semansky-Pool/Getty Images/AFP

Det var i fjor 100 år siden de første amerikanske kvinnene fikk stemmerett. Dette var i hovedsak hvite kvinner, og svarte kvinner måtte vente i ytterligere 50 år til før de fikk stemmerett. Hvite klær er senere brukt av sentrale kvinner i amerikansk politikk for å vise solidaritet, søsterskap og samhold.

Knyteblusen, som kan ses på som den kvinnelige versjonen av slips, har vært et av den arbeidende kvinnens maktplagg gjennom flere tiår, med alt fra Margaret Thatcher til Sara Danius i tankene. Dette har også vært en av senator Harris' signaturer. Kamala Harris bar også en hvit dress med knytebluse på selve valgkvelden.

Spesialdesign

HAUTE COUTURE: Lady Gaga, som var blant artistene som opptrådte, hadde på seg en håndsydd kjole fra Schiaparelli. Legg merke til fredsduen på overdelen. Foto: Andrew Harnik-Pool/Getty Images/AFP

Stjerneskudd Lady Gaga var blant artistene som opptrådte på innsettelsesseremonien onsdag. Hun hadde på seg en håndsydd kreasjon fra Schiaparelli. Legg merke til fredsduen som var plassert over hjertesiden på overdelen.

Flere medier meldte at den som virkelig stjal showet i går var poeten Amanda Gorman med sin tale. Den 22 år gamle kvinnen leste diktet sitt «The Hill We Climb». Det fargerike antrekket til Gorman vakte også oppsikt i motepressen og ble beskrevet flere steder som «sterkt og uredd» med henvising til fargene. Antrekket var fra Prada.

PRADA: Poeten Amanda Gorman imponerte hele verden med talen hun holdt på innsettelsen i Washington D.C. Hun var iført et helt antrekk fra det italienske motehuset Prada. Foto: EPA/MICHAEL REYNOLDS

Og om du enda ikke har fått med deg diktet bør du se det her:


En liten snik

Til slutt er det et annet lite høydepunkt vi ikke kommer unna. Bernie Sanders fikk mye oppmerksomhet under innsettelsen, og viser at man kommer langt med komfort, også under de store anledningene.

HJEMMESTRIKK: Senator Bernie Sanders fikk mye oppmerksomhet på sosiale medier for sitt avslappede antrekk med hjemmestrikkede votter som prikken over i-en. Foto: Brendan SMIALOWSKI / AFP
Publisert: