Historien bak Marilyn Monroes Golden Globe-kjole

DU GRØNNE GLITRENDE: Golden Globe-kjolen til Marilyn Monroe, signert Norman Norell, var en grønn variant med paljetter. Legg også merke til utskjæringene i overdelen.

Ifølge designeren Norman Norell var Marilyn Monroe opptatt av at alt skulle sitte som klistret på kroppen. – Du måtte forsterke hver eneste søm, ellers ville alt ryke.

Malin Gaden
Publisert:

Marilyn Monroe. 50-tallets store filmstjerne og sangerinne. I en alder av bare 36 år gikk det unge stjerneskuddet bort, men på mange måter lever fremdeles Marilyn Monroe videre.

For hun var ikke bare blant de mest ettertraktede skuespillerne, hun var også et moteikon – og er fremdeles i dag.

NYHETER

Historiens beste Golden Globe-antrekk

Man kan trekke frem en rekke uforglemmelige looks når man snakker om Marilyn Monroe. Hvem glemmer vel den sjokkrosa kjolen med gigantisk sløyfe og matchende hansker fra filmen «Gentlemen Prefer Blondes»? Eller hva med øyeblikket fra 1954 hvor Marilyn står over en T-bane-rist, mens hun forsøker å holde kjolen på plass?

Øyeblikkene er mange, men et som kanskje har forsvunnet litt i mengden er Golden Globe-kjolen hennes fra 1962.

PRISVINNER: Marilyn Monroe vant «World Film Favourite» under Golden Globes i 1962. Med seg hadde hun Jose Bolanos.

Dette året vinner Monroe en Golden Globe for «World Film Favourite». Hun mottar prisen i en glitrende, grønn kreasjon signert Norman Norell. En kjole som fint kunne vært brukt på prisutdelingen den dag i dag.

Ifølge Vogue skal designeren ha uttalt i boken «Marilyn in Manhattan» at alle plagg han designet for henne måtte sitte stramt inntil kroppen.

– Du måtte forsterke hver eneste søm, ellers ville alt ryke.

Motebibelen Vogue skriver også at kjolen Monroe brukte denne Golden Globe-kvelden er en som fortjener å bli husket.

RYKTENE SVIRRET: I ørene til Monroe glitret et par diamantøredobber, og om man skal tro ryktene var det selveste Frank Sinatra som ga øredobbene til henne.

Kjolen til Monroe er ikke bare blitt et uforglemmelig moteøyeblikk, men også noe mange gjerne vil ha tak i. I 1999 ble den solgt på auksjon for nærmere én million kroner.

Ifølge Vogue ble også Golden Globe-statuetten hun vant i 1962 solgt for over 2,4 millioner kroner i 2018. Samme nettmagasin forteller også at ryktene svirret rundt Monroes øredobber denne kvelden. Flere skal nemlig ha trodd at de var en gave fra Frank Sinatra!

Blant de som har ønsket å få klørne sine i kjolen er selveste Kim Kardashian.

Etter Met-gallaen i 2022 skiftet stjernen og tok på seg Monroes Golden Globe-kjole. På Instagram skriver Kardashian at hun undersøkte hvem som eide den grønne paljettkjolen, og fant ut det var Heritage Auctions. For å toppe det hele hadde hun også selve statuetten i hånden, som vennen hennes Jeff Leatham eier.

Men dette er ikke første gangen Kardashian har hatt på seg en Marilyn Monroe-kjole.

Tidligere denne kvelden overrasket hun hele verden da hun dukket opp på Met-løperen iført en av tidenes mest ikoniske – og dyreste kjoler. Nemlig den originale kjolen Marilyn Monroe brukte da hun sang «Happy Birthday Mr. President» til president John F. Kennedy i 1962.

KVELDENS SNAKKIS: Kim Kardashian fikk masse oppmerksomhet for Marilyn Monroe-kjolen hun bar på Met-gallaen.

Kjolen ble solgt på auksjon i 2016 til 45 millioner kroner, og har siden den gang stått utstilt på Ripley’s «Believe It or Not»-museum i Orlando i Florida, eller blitt oppbevart i et hvelv.

Kim Kardashians antrekksvalg ble uten tvil et vi sent vil glemme, men det høstet også massiv kritikk. Flere tok blant annet til Twitter for å dele sin misnøye.

Kardashian fikk bare ha på seg kjolen i ti minutter – og det skal ha kostet (les mer i denne saken).

Men etter hva Kardashian selv har sagt i realityprogrammet sitt, skal det ha vært verdt det for henne.

Skal du se på Golden Globe 2023?

Natt til onsdag går Golden Globe av stabelen nok en gang. Følg med på MinMote.no for oppdateringer fra den røde løperen.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.