Sunniva (26): – Jeg vil forandre forholdet vårt til klær

DESIGNER: Sunniva Amber Flesland er produktdesigner, og jobber for å reparere og gi plagg nytt liv med sitt design. Foto: Maud van Der Linde
DESIGNER: Sunniva Amber Flesland er produktdesigner, og jobber for å reparere og gi plagg nytt liv med sitt design. Foto: Maud van Der Linde

Etter å ha sett bestemoren stoppe sokkene sine, bestemte Sunniva Amber Flesland seg for å lære å gjøre det samme. 

Siden januar i år har 26-åringen fra Asker drevet Studio Mend i Oslo, hvor hun reparerer klær med tradisjonelle og egenutviklede teknikker og design.

– Jeg ble jeg sjokkert da jeg fant ut hvor forurensende klesindustrien er. Jeg elsker klær, men jeg vil forandre forholdet vårt til klær, forteller Sunniva til MinMote.

Vi har snakket med henne om hvordan hun vil gjøre det, og hva hun tenker at vi som forbrukere kan gjøre.

SYNLIG REPARASJON: Sunniva Amber Flesland bruker tradisjonelle teknikker og eget design når hun fikser plagg. Foto: Sunniva Amber Flesland
SYNLIG REPARASJON: Sunniva Amber Flesland bruker tradisjonelle teknikker og eget design når hun fikser plagg. Foto: Sunniva Amber Flesland

– En motreaksjon

For 26-åringen har klær, gjenbruk og å sy om plagg lenge vært interesser. I 2019 fullførte Sunniva en bachelor i produktdesign ved Design Academy Eindhoven i Nederland, og utformingen av ideen bak Studio Mend var avgangsprosjektet.

– Grunnen til at jeg valgte design over kunst som utdanning er at jeg elsker det praktiske - ting som kan brukes lenge og godt, og å finne konkrete løsninger på et problem, forteller hun om inspirasjonen bak Studio Mend. Motivasjonen var å finne å finne en løsning som kan bidra til å lette på et større miljøproblem

– Reparasjon fascinerer meg. Jeg hadde ikke noe forhold til det annet enn at mormor stoppet sokker, og jeg visste at det var noe man gjorde mer før i tiden. Jeg ville finne ut hvorfor og hvordan forholdet vår til klær har forandret seg.

Klesindustrien er en miljøversting og står bak hele ti prosent av verdens karbonutslipp. Mange aktører i bransjen kjemper for å endre dette. Sunniva er en av dem.

– Ønsket mitt er at folk bruker klærne sine mer og investerer i bedre klær. Men hull og flekker kommer på alle klær, selv de av god kvalitet, noe jeg så i egne plagg.

Slik begynte Sunnivas fascinasjon for reparasjon, og ettervert har hun utviklet reparasjonsmetoder som kombinerer design og synlig reparasjon på plaggene.

– For meg er synlig reparasjon en motreaksjon til hvordan vi bruker plagg. Reparasjon som synes sier «jeg tar meg tid til å reparere dette fine plagget».

Med sitt arbeid ønsker Sunniva å gi plaggene vi er glad i et nytt og lengre liv. Inspirasjonen bak hvordan hun jobber med produktene er filosofisk.

– For eksempel den japanske filosofien Wabi Sabi, som handler om å omfavne og fremheve det uperfekte. Å kunne se at noe har levd, og at en ting har blitt brukt mye, er en verdi i seg selv.

KVALITET: – For meg gir det mest mening å reparere klær av god kvalitet, sier Sunniva. Foto: Sunniva Amber Flesland
KVALITET: – For meg gir det mest mening å reparere klær av god kvalitet, sier Sunniva. Foto: Sunniva Amber Flesland

– Det meste kan repareres

26-åringen har på egen hånd lært seg tradisjonelle teknikker og utviklet dem til sitt eget.

– Jeg har gjort mye research på nett og øvd meg ved å eksperimentere med tekstiler og nål, og slik lært meg hvordan ulike tekstiler responderer på å bli reparert. Det er finarbeid, og man må ha litt tid.

Med utgangspunkt i gamle teknikker, som stopping og broderiteknikk, har Sunniva utviklet fire egne teknikker.

– Jeg bruker farger og former bevisst når jeg reparerer. Jeg tar designavgjørelser i estetikken av reparasjonene ved å for eksempel basere fargebruken på plagget som skal repareres, forklarer hun.

Sunniva er opptatt av kvalitet, men også personlig og emosjonell verdi i plaggene hun fikser.

– For meg gir det mest mening å reparere klær av god kvalitet, men om det har høy emosjonell verdi er det fint å reparere uansett – det meste kan repareres.

GI LIV: Med farger og former gir Sunniva plagg et nytt og lengre liv. Hun håper flere vil investere i kvalitetsplagg som varer og bruke tid på å reparere. Foto: Sunniva Amber Flesland
GI LIV: Med farger og former gir Sunniva plagg et nytt og lengre liv. Hun håper flere vil investere i kvalitetsplagg som varer og bruke tid på å reparere. Foto: Sunniva Amber Flesland

– Noe alle kan klare

Designerens første tips er å reparere plagget med en gang et lite hull dukker opp, for da blir reparasjonen lettere og resultatet bedre.

– Det fine med reparasjon er at det er ganske lett – noe alle kan klare, sier Sunniva.

Hun anbefaler folk å sette seg inn i teknikkene hjemme, ved å se på hjelpevideoer på YouTube eller få hjelp av noen som kan det, som for eksempel bestemor. Men prosessen med å endre forholdet vi har til klær, ligger i mer enn reparasjon, tror Sunniva.

– Jeg tenker at det bør være en nøye gjennomtenkt investering når man kjøper nytt. Kjøp noe du kan ha i flere år, og kan bruke masse.
Designeren foreslår at man kan stille seg noen spørsmål før man går til innkjøp av nye plagg, gjerne med utgangspunkt i det som allerede finnes i klesskapet.
– Bruk et øyeblikk og tenk over hva favorittplagget ditt er, og hvorfor. Er det farge, snitt eller materiale?

– Legg opp til at hele garderoben er plagg du elsker. Jo mer du bryr deg om plagget, jo mer vil du bry deg om å fikse det.

Særlig når det kommer til trender anbefaler Sunniva å kjøpe brukt.

– Sjekk Tise og Finn, føl på om plagget og trenden er noe du vil bruke mye og heller da vurder om det er verdt å investere i trenden, sier hun.

Selv om de fleste plagg kan repareres uavhengig av materiale utgjør kvalitet en stor forskjell ved reparasjon, og nettopp tekstil og materiale er blant grunnene til klesindustriens store klimaavtrykk.
– Tenk deg om hva du har på deg. Hvor er det laget, er det syntetisk? Noen syntetiske plagg er fulle av plastpartikler som ved bruk og vask slippes ut i naturen og inn i oss.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?