Sommerkjole som passer alle: Kjøp vintage-kjoler på nett

50-tallskjole 1

Du trenger ikke gå i de store kleskjedene for å finne en billig sommerkjole. Flere av de beste vintage-butikkene for dame har nemlig nettbutikk. Let etter en 50-tallskjole som kler jenter og kvinner i alle størrelser.

Mina Martine Lystad
Publisert:
50-tallskjole 1

Kjole fra Hakther hos Etsy.com, 766 kr.

50-tallskjole 1

Kjole fra ArchetypeVintage hos Etsy.com, 1134 kr.

50-tallskjole 1

Kjole fra MidnightFlight hos Etsy.com, 318 kr.

Den kjolen som oftest blir forbundet med vintage-klær er den klassiske 50-tallsmodellen med innsving i livet og sirkelformet skjørt. I tillegg til at kjolefasongen er den som er mest typisk for sin tid, er det også fordi kjolefasongen er så anvendelig at den er så populær både blant vintage-elskere og designere. Med et innsvingt liv og et fyldig skjørt passer kjolefasongen alle kroppstyper, dagsformer og anledninger.

Klikk på bildene for å se pris og salgssted!

Det var Christian Dior som på slutten av 40-tallet for første gang lanserte kjolesilhuetten 50-tallet skulle bli så kjent for med sin «New look»-kolleksjon. Og den euforiske applausen som sang i veggene etter Diors New Look-visning i 1947, fulgte også med videre inn i det nye optimistiske tiåret. Dior hadde satt standarden og de franske motehusene fortsatte å vise muskler. Etter et tiår preget av rasjoner på og i enkelte tilfeller fullstendig mangel på stoff, ble også de nye kreasjonene i stor grad preget av at designerne nå kunne bruke så mye stoff de ville. Sateng, organsa, brokade og tweed i sterke farger gikk igjen både på gata og på catwalken.

Vintage kjoler 3

Kjole fra VintagePhilosophy hos Etsy.com, 1067 kr.

Vintage kjoler 3

Kjole fra BeyondRetro.com, 662 kr.

De mest eksklusive kjolene var derimot noe som kun de rikeste kunne boltre seg med, så produksjonen av kjolemodellen i bomull var stor. Det, sammen med det faktum at kjole var det mest brukte plagget i gamledager, gjør at det i dag er enkelt å få tak i kjoler av denne typen. Til og med kjoler som aldri er brukt før, såkalt «deadstock».

Denne kjolemodellen er det også lett å få tak i nyprodusert, da de store klesprodusentene som regel har en eller flere kjoler med det flatterende 50-talls-snittet i sine kolleksjoner. Men aller best er det selvsagt å kjøpe en original variant.

kjoler vinatge 2

Kjole fra CroatiaVintage hos Etsy.com, 380 kr.

kjoler vinatge 2

Kjole fra CroatiaVintage hos Etsy.com, 380 kr.

kjoler vinatge 2

Kjole fra CroatiaVintage hos Etsy.com, 380 kr.

Den klassiske 50-tallssommerkjolen er dessverre en av de kjolemodellene det kan være vanskeligst å få tak i hos vintage-butikkene i Norge, da de beste og aller fleste av dem kommer fra USA. De aller fleste i mitt eget klesskap er derfor handlet på nett eller i utlandet, blant annet i den svenske vintagebutikken «Beyond Retro». Denne kleskjeden handler i all hovedsak hele sortimentet sitt i USA og har alltid mange varianter av den klassiske 50-tallsmodellen inne. «Beyond Retro» holder til i både Stockholm og Gøteborg.

Om du ikke skal til Sverige med det første er gode søkebegrep på nett: 50s sundress, 50s summer dress, 50s gingham dress og 50s day dress cotton.

Publisert: