Fant 73 år gammel kjole på loftet verdt sjokkerende sum

EN SKATT: I 25 år har kjolen til Adelines (t.v.) bestemor (t.h.) hengt i klesskapet hennes. Nå har hun endelig fått vite hva den spesielle kjolen er verdt.

– Da hun fortalte meg hvor mye kjolen er verdt, ble jeg helt slått i bakken.

Malin Gaden
Publisert:

På loftet kan det skjule seg litt av hvert. Noen oppbevarer julepynten der, andre har satt vekk treningsapparatene som aldri ble brukt. Men plutselig, midt i mellom julenisser og manualer, kan det dukke opp noe helt spesielt.

Det har det i hvert fall gjort for britiske Adeline Vining (36). Tilbake på 90-tallet fant familien hennes en gammel kjole på loftet hos bestefaren til Adeline. Da han døde i 1995, arvet hun kjolen. Ettersom Adeline bare var 10 år gammel da, ble kjolen oppbevart i en klespose. Helt siden den gang har hun ventet på den perfekte anledningen til å bruke den.

Det skulle vise seg at kjolen Adeline hadde arvet var fra selveste Dior.

– Jeg så det var en Dior-kjole, men jeg visste ikke om det var fra en haute couture-kolleksjon eller ei, sier hun til MinMote.

Hun antok at kjolen hadde blitt kjøpt i en butikk tilbake på starten av 50-tallet. I jakt på flere svar, tok hun kontakt med det anerkjente motehuset i 2010, uten hell.

– Jeg antok de ikke svarte meg fordi at det ikke var av interesse, så jeg hang kjolen tilbake i klesskapet mitt.

Over ti år senere opprettet Adeline en konto på TikTok i håp om at noen skulle kjenne igjen kjolen og hjelpe henne finne ut mer om den. Hun fikk hjelp av motehistoriker Henry Wilkinson, som også anbefalte henne å ta med kjolen til Kerry Taylor hos Kerry Taylor Auctions, som spesialiserer seg på vintage-klær, for å få en verdivurdering av kjolen.

– Da hun fortalte meg hvor mye kjolen er verdt, ble jeg helt slått i bakken, sier Adeline og fortsetter:

– Jeg har alltid antatt at Dior ville svart på e-posten min hvis kjolen var verdt noe!

73 ÅR GAMMEL: Kjolen fra Dior skal være fra 1949/1950. Ifølge Adeline skal kjolen ha blitt sydd om spesielt for bestemoren hennes. Motehistoriker Henry Wilkinson kunne fortelle henne at det originale designet hadde et bredt skjørt, men at bestemoren ønsket enda bredere.

Kerry Taylor kunne fortelle Adeline at kjolen som hadde ligget på loftet, og senere hengt i klesskapet hennes i 25 år, i dag er verdt rundt 400.000 kroner.

Den utrolige historien er blitt fortalt gjennom Adeline sin TikTok-konto. Videoen hun først la ut har i skrivende stund blitt sett over åtte millioner ganger. Hun har blitt kontaktet av folk over hele verden, og har fulgt opp den første videoen med jevnlige oppdateringer om kjolen.

– Responsen har vært overveldende! Jeg håpet jeg skulle få til å svare alle som har kommentert, men det ble en umulig oppgave. Folk har vist så mye kjærlighet for kjolen, og det har varmet hjertet mitt å se hvor mange som er interessert i vår familiehistorie.

SPESIELL HISTORIE: Bestemoren til Adeline brukte mest sannsynlig Dior-kjolen tidlig på 50-tallet. Her danser hun sammen med en mann på fest iført kjolen som har fått oppmerksomhet verden over.

I løpet av denne tiden har også Adeline selv fått vite mer om sin egen familie.

– Jeg visste ikke så mye om bestemoren min før dette, forteller Adeline.

De klarte også å finne ett bilde av bestemoren hennes i kjolen. Hvor det er tatt, og hvem hun danser med på bildet, er usikkert.

– Hun bodde i Syria på den tiden siden bestefaren min jobbet på ambassaden der. Hun brukte nok kjolen til middager og gallaer.

Adeline forteller at begge besteforeldrene hennes var to velkledde mennesker.

– Bestemoren min var en dyktig syerske, og brukte mye tid på å lage sine egne klær. Jeg eier noe av det nå, og klærne er vakre. Hun er plettfri kledd på hvert bilde jeg har sett av henne, sier hun og fortsetter:

– Bestefar var også veldig flink til å kle seg. Helt frem til han døde gikk han turer om morgenen – og dét aldri uten Panama-hatten sin. Jeg har veldig gode minner om han og hans hattekolleksjon.

STILIG: Bildene Adeline har av bestemoren sin viser henne i en rekke kule antrekk.
VELKLEDD: Også bestefaren til Adeline var en stilig mann.

Adeline Vining, som driver en kaffebedrift og er gift med musikeren Scott, har to barn og bor i Birminghamshire, har altså en kjole i klesskapet sitt til nesten en halv million kroner. Og hva som skal skje med den, er det mange som har lurt på.

– Selv om kjolen er verdt så mye penger, så kan jeg nok aldri la den gå fra meg. En av grunnene til at jeg har beholdt den så lenge er fordi jeg ønsket å bruke den en dag. Å gi slipp på den nå føles veldig feil. Kjolen er verdet så mye mer en pengesummen.

Det hele ble også svært emosjonelt da Adeline fant bildet av bestemoren sin iført kjolen.

– Vi hadde ikke sett dette bildet, og visste derfor ikke om hun faktisk hadde brukt den. Da jeg så bildet brast jeg i gråt umiddelbart. Jeg var ikke forberedt på å bli så emosjonell rundt bestemoren min sin historie. Men å vite at hun brukte den, og hadde det så gøy i kjolen, er uvurdelig.

UVURDERLIG: Kjolen Adeline arvet av besteforeldrene sine er verdt nesten en halv million kroner.
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.