MinStil: Elsa Fredrikke

KNÆSJ: Designer Elsa Fredrikke savner inspirasjonen hun får fra å reise.
KNÆSJ: Designer Elsa Fredrikke savner inspirasjonen hun får fra å reise. Privat

Designer og gründer Elsa Fredrikke Nedrebø (31) elsker knallfarger, og mener klesstilen er en viktig del av identiteten hennes.

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Maria Hansen, Pernille Rosenkilde og Hedda «Mae».
Neste kvinne ut er Elsa Fredrikke Nedrebø som står bak klesmerket Høst & Vår. Her forteller hun mer om sin fargerike og lekne stil.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Dette spørsmålet syns jeg er så vanskelig, for min stil er en del av identiteten min, og hvordan beskriver man det? Jeg driver jo mitt eget brand, så det faller seg jo helt naturlig at vi har samme identitet. Jeg elsker farger, og jeg elsker å eksperimentere med farger. Jeg er blomsterbarn i hjertet, og jeg er definitivt på mitt mest kreative når våren kommer og jeg kan dra frem de fargerike accsessoriesene mine.

– Jeg går gjerne for farger man nødvendigvis ikke hadde satt sammen, og som regel så får jeg noen hangups. Nå er jeg på rosa/oransje/grønn. Nå som jeg er gravid vil jeg nok komme i en form for krise, da jeg allerede har vokst fra min normale størrelse, og når du har en godt opparbeidet garderobe i en viss størrelse så har du plutselig et veldig snevert utvalg å velge mellom. Det kjenner jeg blir veldig utfordrende, jeg trodde jeg var godt forberedt, så her må jeg tenke nytt til en høst med gravidmage. Spør meg igjen om ett år!

Privat

– Hva er «typisk Elsa Fredrikke» i garderoben din?

– I min garderobe finner du mye fargerikt. Blazere, vesker, sko og belter i alle regnbuens farger. Mye strikk, jeg elsker håndstrikkede gensere og løse comfy «maxibukser». Overflod av kjoler, og da snakker vi alt av kjoler. Korte, midi og lange. Blomsterprint, og alt som kan brukes på en varm sommerdag er typisk Elsa Fredrikke!

– Hva er ditt beste second hand- eller vintage-kjøp?

– Jeg har enda til overs å kapre den perfekte vintagevesken, -skoene eller -kåpen, men jeg bruker en god del tid på å lete etter second hand og vintageinteriør. I både hjem og designstudio er det aller meste second hand, og jeg har aldri hatt så mye kult interiør som jeg har nå. Jeg er ukentlig innom NMS for å kjøpe inn kopper og kar, jeg er helt besatt av det. Jeg har en helt fantastisk eplegrønn designsofa stående i studio, med en prislapp på 45.000, den fant min mor på finn for 1500 kroner grunnet noen flekker i setet. Vi renset den til den ble som ny. Kupp!

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

– Etter en intens leting etter Balenciaga knife pumps i rosa og grønn klarte jeg endelig å klore til meg et par grønne på eBay, og jeg har enda til gode å få tak i de rosa. De er og har vært utsolgt over alt, men jeg har hatt de i kikkerten i over et år nå, og jammen fikk jeg tak i til slutt. Som sagt, farger gir meg liv, og de her skoene har jeg vært besatt av siden de kom. Dette er av den type sko jeg ønsket å investere i, da jeg kan se for meg at disse blir godt brukt.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– En klisjé, men å reise gir meg som regel all inspirasjon jeg trenger for å overleve hjemme i Norge. På grunn av jobben min som designer er jeg alltid på reise (før covid selvfølgelig), og jeg møter så utrolig mange inspirerende mennesker via jobben. Moteuker, fotoshoots og møter sender meg i samme retning som så mange andre i bransjen, og jeg virkelig elsker å la meg inspirere av andre, både i virkeligheten men også via sosiale medier, og da spesielt Instagram.

Privat

– Hvilke bærekraftige valg tar i garderoben?

– I og med at jeg har mitt eget brand som fokuserer på bærekraft så vil jeg si at det igjen er mitt eget brand. Her lager jeg kun kolleksjoner av veganske, nedbrytbare og resirkulerte tekstiler, og da består garderoben min av det samme. Jeg kjøper sjelden nye klær foruten om det nødvendige av basics, og bruker i stor grad det meste fra mine egne kolleksjoner. Jeg er vel jevnt over veldig heldig, og føler at jeg ikke trenger så fryktelig mye foruten om mine egne kolleksjoner.

– Jeg har en stund nå hatt et mål om å bygge opp en nøkkelgarderobe med alt av tilbehør og plagg jeg kan se for meg jeg vil dra nytte av år etter år. Om jeg da kjøper noe nytt, og det gjerne koster litt, tar jeg en vurdering med meg selv om plagget/tilbehøret passer til nøkkelgarderoben eller om det blir et mer sesongbasert kjøp. Jeg prøver å velge alt med omhu om dagen, for når jeg kjøper noe skal det stå løpet ut, i flere år fremover!

– Hvilke trender har du troen på nå?

– Jeg ser en enorm blomstring i form av fargebruk, spesielt hos oss nordmenn. Jeg elsker at flere og flere utfordrer seg selv med å bruke mer farger i hverdagen, og jeg får daglig tilbakemelding fra kunder og følgere om at jeg er grunnen til at de «våger» mer i klesveien. Det er hyggelig! Ellers har jeg stor tro på retro resort, vi er definitivt ikke ferdig med 70-tallet enda, og millenial-trenden vil fortsette til 2023. Det er enda megapopulært med drømmende «into the garden»-fashion omringet med blomster og grønne enger, og det er noe av det jeg liker best akkurat nå.

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Alt av tilbehør. Jeg kjøper veldig lite klær, jeg er jo på en måte selvforsynt med fresh garderobe til enhver sesong, men alt av tilbehør får jeg aldri nok av. Fargerike vesker, SKO (!), smykker og øredobber.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Jeg er veldig lite minimalistisk, og du vil nok aldri se meg i den typiske monotone «scandifashion»-stilen. Det er noe som ikke gjenspeiler meg, og syns det er veldig fint at vi alle kan finne vår egen identitet. Ellers ser du meg veldig sjelden i denim og trange jeans, mokasiner eller Converse. For å bare nevne noen få ting, listen er lang!

– Ditt aller beste motetips?

– Noe jeg ikke får sagt nok: Kle deg for deg selv. Ikke prøv å være noen andre, eller kopiere noen andre. Selvfølgelig skal vi hente inspirasjon fra hverandre, men den genuine deg er du nødt til å finne selv. Styr unna en garderobe med massevis av plagg av dårlig kvalitet, og begynn med å se på lappen inni plagget. Let etter rene tekstil- eller garnkvaliteter, og styr unna for mye fast fashion. Når du først har funnet stilen din, kan du begynne å bygge opp en garderobe basert på dine cravings, og da vil du kunne ha den samme garderoben år etter år. Finner du en fargerik blazer second hand vil den være like aktuell neste år, og da vil den trolig henge i garderoben din lenge.

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Jeg sorterer alltid garderoben min hver vår og høst, da får jeg et mye bedre overblikk over hva jeg har hengende i garderoben, etterfulgt av å pakke ned deler av vår/sommer eller høst/vinter garderoben. Da «glemmer» jeg litt hva som blir pakket ned, og når du da pakker opp for våren igjen ser du igjen dine gamle skatter med nye øyne for en ny sesong. Funker hver gang!

– Hva betyr mote for deg?

– Mote for meg er veldig nært og personlig. Jeg lever av å designe klær, og brandet mitt er hele meg. Så for meg bruker jeg mye tid og store deler av dagen på nettopp dette. Nå har jeg hatt en litt tung periode det siste halve året hvor jeg har trukket meg selv bort fra sosiale medier, men jeg gleder meg stort til august og komme tilbake etter sommerferie og jobbe for fullt. Jeg har mange jern i ilden, og fremtiden ser utrolig lys ut etter en tung periode preget av covid. Mote og design står meg så nært, og for meg handler det om så mye mer en bare klær. Jeg har lært mye om meg selv, og moteindustrien har påvirket meg på både godt og vondt.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?