8 mer bærekraftige klesmerker

PIONER: Luksusmerket Stella McCartney har alltid vært opptatt av bærekraft. Her fra motevisningen under Paris Fashion Week. Foto: Thomas SAMSON / AFP

Disse klesmerkene kan være et godt alternativ hvis du ønsker en grønnere garderobe.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Det kan være vanskelig å finne fram i jungelen med klesmerker, spesielt hvis man ønsker å handle mer bærekraftige alternativer. Selv om det viktigste er at man minsker forbruket eller kjøper brukt, er det ikke til å legge skjul på at man noen ganger vil eller trenger å kjøpe noe nytt. Men da kan det være lurt å være bevisst på hva man faktisk kjøper.

KLÆR

Slik shopper du mer bærekraftige klær

Å produsere nye klær er aldri bærekraftig, uansett hvor mye man prøver å minske miljøavtrykket. I denne saken har vi derfor fokusert på de merkene som kan være et bedre alternativ enn billigkjedene, som enten har klær som har fått miljømerker eller som produserer tidløse klær i kvalitetsmaterialer som er laget for å vare.

Pierre Robert

Det norske klesmerket får du tak i på vanlig dagligvare, og store deler av deres nyeste kolleksjon i samarbeid med Jenny Skavlan er svanemerket (Nordens offisielle miljømerke). Når det er Svanemerket betyr det at en tredjepart har gått igjennom hele produksjonsprosessen og sørget for at det er bærekraftige både når det kommer til alt fra blant annet arbeidskraft, materialer og emballasje. I tillegg består kolleksjonen av baseplagg som mest sannsynlig aldri går av moten.

KLÆR

Disse baseplaggene bør alle ha i garderoben

Tomorrow Denim

Tomorrow Denim var det første merket med jeans som ble sertifisert både av svanemerket og det offisielle europeiske miljømerket, EU-blomsten. De har hovedsakelig jeans, men også noen denimskjorter – og jakker.

Mud Jeans

Nok et jeansmerke med Svanemerkede plagg er Mud Jeans. De bruker også mye resirkulerte materialer og er vegansk. Du kan også leie en jeans og bytte til en annen modell etter 12 måneder.

Stella McCartney

Den britiske designeren har alltid hatt bærekraft i fokus, og var det første veganske luksusmerket da det ble lansert i 2001. Gjennom årene har McCartney vært en pionér når det kommer til bærekraftig mote, og utvikler stadig nye metoder for at miljøavtrykket skal være så lite som mulig. Merket bruker i hovedsak økologiske eller resirkulerte materialer.

Swedish Stockings

Strømpebukser er en skikkelig forbruksvare for mange kvinner, og det har merket Swedish Stockings som mål å gjøre noe med. Strømpebukser er petroleumsprodusert og selve produksjonen bruker ikke-fornybart fossilt brensel og krever enorme mengder energi og vann for å produsere. For å minske miljøavtrykket lager Swedish Stockings strømpene på resirkulert nylon, samt at de bruker bærekraftige fabrikker som blant annet bruker solenergi for mye av den energien som trengs i produksjonen. De streber også etter å lage strømper som har lenger holdbarhet.

KLÆR

SLIK TAR DU BEST VARE PÅ PLAGGENE DINE

Envelope 1976

Det norske klesmerket, som moteprofil og streetstyle-dronning Celine Aagaard står bak, fokuserer på naturlige materialer og gode kvaliteter. Tanken bak merket er også at plaggene skal vare sesong etter sesong.

Filippa K

Det svenske klesmerket fokuserer på tidløse plagg som for eksempel de perfekte T-skjortene eller dressbuksene. Plaggene har høy kvalitet og vil vare lenge. Filippa K har også et økt fokus på å bruke økologiske stoffer.

KLÆR

Slik gjør du gode bruktkjøp

Veja

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert: