MinStil: Kristiane Kvasnes Standal

Kristiane (30) har alltid elsket å gå på skattejakt i vintagebutikker. Det har både resultert i unike garderobefavoritter og kommet godt med i jobbsammenheng. 

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har tidligere tatt en prat med blant andre RIKKE SANDVOLD, JULIE THOMSEN og ODA VIKTORIA KINNERØD.

Denne gangen er det Kristiane Kvasnes Standal som står for tur.
Kristiane (30) fra Bergen har bodd i både New York og London. Hun har blant annet studert moteledelse, jobbet for Tommy Hilfiger og i vintagebutikk. Nylig fullførte 30-åringen en bachelor innen språk i Oslo, hvor hun også har studert mote. Nå jobber Kristiane for Filippa K i tillegg til at hun tar oppdrag som personlig shopper og stylist.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Jeg vil beskrive stilen som klassisk. Jeg er også glad i det romantiske. Den kan ofte være avslappet også, så vanskelig å komme med én type stil. Jeg inspireres veldig av den franske stilen og prøver å ha et personlig preg på det jeg går med.

– Hvilke nøkkelplagg finner vi i din garderobe?

Dressbukser i blå og sort, vintage Levis-jeans, Totême-jeans og tre blazere. En sort fra Helmut Lang, en vintage i eggeskall som ble kjøpt på Fretex for mange år siden, og en lys, stripet fra Sandro. Boyfriendskjorter i hvit og stripete er også en favoritt.

– Jeg vil også nevne den perfekte svarte skinnjakken som jeg kjøpte på Reformation i New York og mine Zespà sneakers som går til alt. Alt må lett kunne kombineres og føles behagelig på.

– Ditt beste second hand eller vintage-kupp?

– Den klassiske 2.55 Chanel-vesken og Celiné «Flap box bag» med gullenke, som jeg begge kjøpte brukt i London. Må også nevne drømmebrudekjolen av designeren Otilia Brailoiu som jeg kjøpte brukt av Annabel Rosendahl.

– Hva står øverst på ønskelisten akkurat nå?

Hvis jeg kan velge helt fritt uten å tenke på lommeboken, ønsker meg veldig noen ankelstøvletter i sort med lav hel fra Arket, «Mini Misu bag» i sort fra Cala Jade, en stråveske med skinndetaljer og sommerkjoler fra Zimmermann eller Cecilie Bhansen. Drømmer også om en vintage sykkel med en kurv foran.

– Planlegger du antrekk dagen i forveien?

Nei, med mindre jeg skal stå veldig tidlig opp eller skal ut på reise, planlegger jeg ikke hva jeg skal gå med dagen i forveien. Jeg kan ha en liten idé om antrekket, men jeg liker å kle meg etter humør. Derfor blir det som oftest å finne hva jeg skal gå med samme dag, for da føler jeg meg mest vel.

– Du har totalt kleskrise, hva gjør du?

Da går jeg for noe safe eller noe jeg vet jeg er komfortabel i. Som for eksempel en blå jeans eller en dressbukse med en enkel T-skjorte eller løs skjorte til, noen sneakers, en skinnjakke eller en blazer, en klassisk veske og noen solbriller. Keep it simple!

– Har du et favorittplagg i klesskapet?

Ja, jeg elsker å gå med blazer. Den kan kombineres på så mange forskjellige måter og jeg føler meg alltid vel når jeg går med den både til fint og mer til hverdags.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Åh, jeg blir inspirert av så mye og så mange. Det kan være alt fra magasiner, til reising, kunst, filmer, folk jeg ser på gaten. Har alltid likt Isabel Marant, Joseph og Sandro.

– Det å ha bodd i New York og i London har også inspirert meg klesmessig. Der lærte jeg å bli mer selvsikker på min egen stil. Som de fleste finner jeg mye av inspirasjon på Instagram og Pinterest. Håper også at jeg inspirerer andre på disse plattformene.

– Bok, film eller serie-tips?

– Jeg leser ikke så mye bøker, men samler på Vogue og leser gjerne Eurowoman og Costume. På ulike marked leter jeg gjerne etter motebøker av de kjente motehusene. Det har jeg gjort i mange år. Det gir meg så mye inspirasjon. Jeg liker også serien «The Bold Type» og filmen «Little Women».

– Gjør du noen bærekraftige valg i garderoben?

Ja, jeg har alltid elsket å handle brukt. Det er som å gå på skattejakt. Elsker Fretex, Finn og har også begynt å bruke Tise. Finner ofte mange skatter i vintage/second hand butikker rundt om i Norge og i utlandet som for eksempel velkjente Beacons closet og Black Box Consierge i New York, Retro Woman i Notting Hill og så klart Pandora Dress Agency hvor jeg jobbet.

– Må alltid innom vintage markedet i Brick Lane i London og tar gjerne turen innom Spitafields-market for å kjøpe meg en hatt hos Last Stop For The Curious. I Oslo er favorittene Ekko, Ma Vintage, Velouria Vintage, Uff og Fransk Bazar.

– Det beste jeg vet er å komme over nye vintage eller antikvitetsbutikker. Jeg er også veldig bevisst på hvilket materiale klærne eller interiøret er laget av og prøver å unngå impulskjøp og tenker mer langsiktig og nøye over hva jeg kjøper sånn at jeg vet det kan vare lenge. Kvalitet foran kvantitet.

– Hvilke trender har du troen på nå?

– Jeg tror på skaut/sjal trenden, på Bermuda-shorts med blazer, duse grønntoner og sarte pasteller og stråvesker i ulike fasonger. Elsker også lintopper til en lys jeans, beige blazer og en Panama-hatt. Så nylig Hermès sin kolleksjon fra 1999, den inspirerte meg til å kombinere lyse farger sammen.

– Har du noe du alltid er på jakt etter eller samler på?

Jeg er alltid på jakt etter den perfekte oversized/herreinspirerte skjorten eller blazeren. Jeg har også en forkjærlighet for gamle møbler, gjerne i teak som blandes med moderne interiør. Nesten alt av interiøret i mitt hjem er kjøpt brukt. Elsker også vintageservise eller søte kopper og ting til hjemmet. Stilige hatter fra markeder når jeg er utenlands er et must, og må også alltid kjøpe meg et Vogue uansett språk.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor ikke?

Jeg er ikke glad i å gå med for stramme, veldig fargerike eller mønstrete klesplagg. Det er fordi jeg er mest komfortabel i litt løsere plagg og liker aller best enkle snitt og ikke for mye farger. Jeg kan eventuelt ha litt print på en T-skjorte eller på noen sko for å ha litt kontrast.

– Du vil føle deg fresh uten å bruke for mye tid og penger, hva gjør du?

– Da tar jeg på meg en fuktighetsgivende maske til ansiktet, lakker negler selv og finner en ny kombinasjon av plagg jeg allerede har i skapet for å ikke skulle kjøpe noe nytt. Eventuelt kjøper jeg noen stilige øredobber, et silkeskjerf eller går med en hatt for å føle seg fresh, og samtidig kan skjule en dårlig hårdag.

– Ditt aller beste motetips?

– Mitt beste motetips er å tørre å være litt annerledes eller forsøke noe nytt. Selvfølgelig så lenge man føler seg vel og komfortabel. Bruk god tid på å finne riktig plagg til din fasong og farger som kler deg. Det er enklere sagt enn gjort, men resultatet blir så veldig mye bedre. Du føler deg bedre og ser bedre ut. Det er dette jeg er opptatt av, når jeg hjelper andre. Det å finne eller beholde sin identitet med de riktige klærne.

Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge

Hvordan var din opplevelse i dag?