AW22: Alt du må vite fra moteukene

ET HØYDEPUNKT: Valentinos rosa visning er blant moteuke-øyeblikkene vi ikke glemmer med det første.
ET HØYDEPUNKT: Valentinos rosa visning er blant moteuke-øyeblikkene vi ikke glemmer med det første.PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters

Her er alt du trenger å vite fra moteukene i Milano og Paris.

Verdens største merker har vist frem sine nyeste kolleksjoner for høsten og vinteren 2022, også kjent som AW22. Hva skilte seg ut fra moteukene i Milano og Paris? Det skal du få vite nå!

Stjernespekket catwalk

Motebransjen var i sorg da det i november ble kjent at Virgil Abloh, kjent som grunnlegger av merket Off-White og sjefdesigner for Louis Vuittons herreavdeling, hadde gått bort.

Abloh skal ha hatt en sjelden form for kreft. Stjernedesigneren skal ha fått diagnosen for to år siden, men valgte å holde den skjult for omverdenen.

EN SISTE KOLLEKSJON: Off-White-designeren Virgil Abloh gikk bort november 2021. Nylig ble hans siste kolleksjon for merket vist frem i Paris.
EN SISTE KOLLEKSJON: Off-White-designeren Virgil Abloh gikk bort november 2021. Nylig ble hans siste kolleksjon for merket vist frem i Paris.PHILIPPE LOPEZ / AFP

Bortgangen hans satt en støkk i mange, blant annet hos flere kjente modeller i bransjen som har jobbet tett med designeren. Da Off-White skulle vise frem sin nye kolleksjon i Paris, var det klart flere av dem hadde tatt turen – og noen gjorde til og med comeback.

DANSK STJERNE: Supermodellen Helena Christensen gjorde comeback på catwalken i anledning Virgil Ablohs siste Off-White-kolleksjon.
DANSK STJERNE: Supermodellen Helena Christensen gjorde comeback på catwalken i anledning Virgil Ablohs siste Off-White-kolleksjon.JULIEN DE ROSA / AFP

Tennisstjernen Serena Williams er vi ikke vant til å se på catwalken under moteuken, men denne opptredenen ble ekstra spesiell ettersom hun var en nær venn av den avdøde designeren.

– Virgil betydde så mye for meg. Jeg kunne ikke gå glipp av å gå med kolleksjon som han fortsatt var en del av. Tusen takk for muligheten. Jeg er så takknemlig for å kunne vise kjærlighet for min venn, skriver Williams på Instagram.

TENNISSTJERNE: Vi er vant til å se Serena Williams briljere på tennisbanen, men under moteuken i Paris byttet hun ut den mot en catwalk.
TENNISSTJERNE: Vi er vant til å se Serena Williams briljere på tennisbanen, men under moteuken i Paris byttet hun ut den mot en catwalk.JULIEN DE ROSA / AFP

På catwalken så vi også supermodellene Cindy Crawford, Naomi Campbell og Amber Valletta. De nye modellstjernene Kaia Gerber, Gigi Hadid, Kendall Jenner og Bella Hadid var også en del av visningen.

En hyllest til tweed

Hvis vi sier tweed, hva tenker du på da? Hvis Chanel var svaret ditt, så er det ti poeng til deg! Finnes det et merke som har hatt mer tweed i sine kolleksjoner? Antageligvis ikke. Men de gjør det godt også! Det er vel ingen som gjør det slik som Chanel?

KLASSIKER: Tweed og Chanel går hånd i hånd. Her ser vi en modell under en Chanel-visning i 1979 iført et tweed-sett.
KLASSIKER: Tweed og Chanel går hånd i hånd. Her ser vi en modell under en Chanel-visning i 1979 iført et tweed-sett.LEVY / Ap

Virginie Viards nyeste Chanel-kolleksjon er en hyllest til tweed. Ikke bare ble det understreket med en haug med tweed-antrekk på catwalken, men også gigantiske bokstaver i tweed stavet «Chanel».

TYDELIG TEMA: Chanel-modellene kom ut i tweed under et stort tweed-skilt.
TYDELIG TEMA: Chanel-modellene kom ut i tweed under et stort tweed-skilt.IAN LANGSDON / EPA

Magasinet Grazia kaller kolleksjonen «et kjærlighetsbrev til tweed». Hos moteprofiler i sosiale medier kunne vi også se at selve invitasjonen til visningen også var i tweed.

Nye tider

Da det ble kjent at Daniel Lee, som på mange måter har fått Bottega Veneta til å virkelig skinne igjen, skulle forlate motehuset, oppsto en rekke spørsmål. Hva skjer nå? Hvem tar over? Hvordan kommer det til å se ut?

Vel, svaret på alt dette har vi fått. Under moteuken i Milano fikk vi nemlig se den første Bottega Veneta-kolleksjonen med Matthieu Blazy i førersetet.

Det er ingen hemmelighet at Daniel Lee fikk spesielt mye oppmerksomhet for tilbehøret han skapte, og det kan se ut til at Matthieu Blazy også har hatt litt fokus på det. Bare legg merke til hvordan noen av modellene bærer veskene sine.

Blazy forteller til CNN at han var klar for å ta over jobben til Lee.

– Det har selvfølgelig vært mange utfordringer, men jeg følte meg virkelig klar til å ta over hans rolle. Essensen til merket passer bra med min måte å tilnærme meg design på.

KUL DETALJ: Nå er det ikke lenger håndveske som gjelder, ifølge Matthieu Blazy hos Bottega Veneta, men heller å bare slenge den over skulderen.
KUL DETALJ: Nå er det ikke lenger håndveske som gjelder, ifølge Matthieu Blazy hos Bottega Veneta, men heller å bare slenge den over skulderen./ ipa-agency.net

Rosa fest

Gjestene som deltok på sesongens Valentino-visning så nokså fargeløse ut der de satt i det sjokkrosa lokalet. Og mer rosa skulle det bli!

KONTRASTER: Antrekkene til publikum forsvant litt i Valentinos sjokkrosa lokale.
KONTRASTER: Antrekkene til publikum forsvant litt i Valentinos sjokkrosa lokale.PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters

Ned catwalken kom nemlig det ene rosa antrekk etter det andre. Det er ingen tvil om at sjefdesigner Pierpaolo Piccioli er klar for lysere og mer fargerike tider.

Ifølge franske Vogue mener Piccioli at du tydeligere ser ansiktene til de som har på seg klærne ved å gå for en palett av en og samme farge.

– Du går dypere inn i ansiktet: Hvem de er, ikke hva de representerer. Når du bare ser rosa, får du dem.

FRA TOPP TIL TÅ: Sko, vesker, plagg og tilbehør var alt i rosa.
FRA TOPP TIL TÅ: Sko, vesker, plagg og tilbehør var alt i rosa.PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters

Og når vi sier at antrekkene var rosa, så mener vi det. Til og med de små øredobbene mange av modellene hadde i ørene var rosa. Det eneste som manglet i den rosa looken var at de også hadde fått farget håret rosa, men det får være grenser, si!

For å sette prikken over i-en, hadde også mange av Valentino-modellene fått en heftig, rosa eyeliner sminket på øynene. En sminketrend vi får se mer av i år, skal vi tro ekspertene!

DET LILLE EKSTRA: Til og med sminke og de små smykkene var rosa.
DET LILLE EKSTRA: Til og med sminke og de små smykkene var rosa.PIROSCHKA VAN DE WOUW / Reuters

Selv om det så ut som at alle gjestene hadde kledd seg i mørke plagg for anledningen, var det selvfølgelig noen som hadde fått med seg Valentinos rosa tema.

Moteyndlingen Zendaya har vært å se i Valentino flere ganger – deriblant på Oscar-utdelingen i 2021 – og stjernen er selvskreven gjest på deres visninger.

BLINKSKUDD: Zendaya var kledd opp i knallrosa.
BLINKSKUDD: Zendaya var kledd opp i knallrosa.Vianney Le Caer / AP

Oppsiktsvekkende

Det har vært spesielt for designere å ha visninger, og for modeller å gå dem, mens Russland invaderer Ukraina. Noen har valgt å vise sin støtte ved å gi bort moteukelønnen sin til Ukraina.

Da gjestene ankom Balenciagas visning, hadde designer Demna Gvasalia lagt ut T-skjorter med det ukrainske flagget på, samt en lapp fra designeren selv. Den besto av et dikt av Oleksandr Oles på ukrainsk.

Disse ukene har vært ekstra spesielle for Gvasalia. 12 år gammel måtte han og 250 000 georgiere flykte fra hjemmene sine under borgerkrigen i 1993. På lappene gjestene fikk utdelt skal det også ha stått, ifølge The Guardian, en uttalelse fra designeren om hvorfor han velger å gjennomføre motevisningen til tross for det som skjer i Ukraina.

– Å avlyse showet ville betydd å overgi seg til ondskapen som allerede har såret meg så mye for 30 år siden.

I stedet valgte Gvasalia å skape et vinterhvitt landskap i snøstorm. Modellene bar hans nyeste kolleksjon, men måtte gå på en nokså utradisjonell catwalk i en kraftig motvind.

A post shared by Balenciaga 🕊 (@balenciaga)

Blant gjestene som deltok på Balenciagas uforglemmelige visning, var Kim Kardashian. Hun har båret Gvasalias design mang en gang, og denne gangen var selvfølgelig intet unntak.

Hun hadde blitt teipet inn i gul teip med svart tekst på hvor det sto «Balenciaga». Samme look så vi også i selve visningen til merket. Du kan se hele visningen i videoen over.

Uforglemmelige antrekk

For å avslutte moteuken har vi hentet frem noen antrekk som ikke kommer til å gå i glemmeboken med det første.

VERSACE: Det var en rekke korsetter å spotte i visningen til det italienske merket. Her har kjoleklassikeren «den lille sorte» fått en oppgradering med et korsett.
VERSACE: Det var en rekke korsetter å spotte i visningen til det italienske merket. Her har kjoleklassikeren «den lille sorte» fått en oppgradering med et korsett.TIZIANA FABI / AFP

Noen kolleksjoner kunne flyttet rett inn i garderoben vår, som denne du ser under fra Jil Sander, mens andre var både vågale, oppsiktsvekkende og til tider litt morsomme. Bare scroll deg nedover i saken og sjekk ut Moschinos visning, for eksempel!

GIVENCHY: Merket presenterte flere plagg med perler på, blant annet denne kjolen i front. Men vi så også et par jeans som hadde fått perler sydd på hele buksen. Kanskje et DIY-prosjekt å kaste se over denne våren?
GIVENCHY: Merket presenterte flere plagg med perler på, blant annet denne kjolen i front. Men vi så også et par jeans som hadde fått perler sydd på hele buksen. Kanskje et DIY-prosjekt å kaste se over denne våren?JULIEN DE ROSA / AFP
DIOR: Sporty møter klassisk med denne Dior-looken. Den svarte ballkjolen fikk et langt mer sporty uttrykk med disse hanskene. Hva tenker du? Blir dette neste års look til julebordssesongen?
DIOR: Sporty møter klassisk med denne Dior-looken. Den svarte ballkjolen fikk et langt mer sporty uttrykk med disse hanskene. Hva tenker du? Blir dette neste års look til julebordssesongen?STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
BALMAIN: Man skulle nesten tro det var nok en sporty look fra Diors kolleksjon vi så på, men dette er fra Balmains visning. Også de har gått for litt sporty vibber for deres høst- og vinterkolleksjon.
BALMAIN: Man skulle nesten tro det var nok en sporty look fra Diors kolleksjon vi så på, men dette er fra Balmains visning. Også de har gått for litt sporty vibber for deres høst- og vinterkolleksjon.STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
BALMAIN: Det franske merket viste også frem noen andre kjoler som sto litt i kontrast til den vi så over.
BALMAIN: Det franske merket viste også frem noen andre kjoler som sto litt i kontrast til den vi så over.STEPHANE DE SAKUTIN / AFP
GUCCI: Adidas’ logo sto i fokus da Gucci presenterte sin nye kolleksjon. Det italienske merket er ikke fremmed for å samarbeide med andre merker (du så kanskje North Face-samarbeidet de nylig hadde?), og nå var det Adidas sin tur.
GUCCI: Adidas’ logo sto i fokus da Gucci presenterte sin nye kolleksjon. Det italienske merket er ikke fremmed for å samarbeide med andre merker (du så kanskje North Face-samarbeidet de nylig hadde?), og nå var det Adidas sin tur.MIGUEL MEDINA / AFP
GUCCI: Har du sett klær fra Adidas på denne måten før?
GUCCI: Har du sett klær fra Adidas på denne måten før? NTB
MIU MIU: Forrige sesong viste Miu Miu frem skjørt som både var lave i livet og korte i lengden. En trend de gjerne vil ha tilbake og som de også satser på til neste sesong.
MIU MIU: Forrige sesong viste Miu Miu frem skjørt som både var lave i livet og korte i lengden. En trend de gjerne vil ha tilbake og som de også satser på til neste sesong.JULIEN DE ROSA / AFP
DOLCE & GABBANA: Boblejakken har fått et nytt uttrykk med den korte varianten med voluminøse ermer. Skal vi tro Dolce & Gabbana lønner det seg også å skaffe seg et bobleskjørt den kommende høsten.
DOLCE & GABBANA: Boblejakken har fått et nytt uttrykk med den korte varianten med voluminøse ermer. Skal vi tro Dolce & Gabbana lønner det seg også å skaffe seg et bobleskjørt den kommende høsten.ALESSANDRO GAROFALO / Reuters
FENDI: Bella Hadid med 2000-tallsinspirerte briller på catwalken i Milano.
FENDI: Bella Hadid med 2000-tallsinspirerte briller på catwalken i Milano.MIGUEL MEDINA / AFP
LOEWE: Iøynefallende detaljer og snitt var stikkord vi tok med oss fra visningen til Loewe. Bare legg merke til jakkene og de gule skoene fra kolleksjonen.
LOEWE: Iøynefallende detaljer og snitt var stikkord vi tok med oss fra visningen til Loewe. Bare legg merke til jakkene og de gule skoene fra kolleksjonen.Peter White/Getty Images
ROBERTO CAVALLI: Vi får Cruella-vibber av denne dyriske looken til Roberto Cavalli. Dyreprint kommer gjerne tilbake sesong etter sesong, og skal vi tro Cavalli, er dette virkelig noe å satse på for AW22.
ROBERTO CAVALLI: Vi får Cruella-vibber av denne dyriske looken til Roberto Cavalli. Dyreprint kommer gjerne tilbake sesong etter sesong, og skal vi tro Cavalli, er dette virkelig noe å satse på for AW22.Riccardo Giordano / ipa-agency.n
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Hvordan var din opplevelse i dag?