5 moteprofiler: Slik får du orden i klesskapet

RYDDE I KLESSKAPET: Vi har blant annet spurt modellen Helene Hammer (bildet) om hennes beste tips til hvordan man renser garderoben på en smart måte.

Vi har spurt fem stilige damer om deres beste tips til din neste garderoberensing.

Malin Gaden
Publisert:

Det samme skjer hvert år. Det nye året kommer og vi blir umiddelbart klare for å starte et nytt og bedre liv. Ikke bare er det snakk om sunne, hjemmelagde måltider og 10.000 skritt om dagen – vi skal også starte det nye året med et renset og fresht klesskap.

Er dette året hvor vi endelig skal gi slipp på skoleballkjolen vi har hatt siden vi var 15 år, men ikke brukt en eneste gang siden? Eller er det nå de supertrendy skoene du kjøpte for to år siden, som egentlig ikke var noe for deg, kanskje kan få et bedre liv hos noen andre?

Heldigvis har vi fått litt hjelp på rydde-veien! Vi har nemlig spurt fem moteprofiler om deres beste tips til garderoberensing:

Ingrid Bergtun

Sybok-forfatter, gjenbruksprofil og en av de fire Fæbrik-jentene

I klesskapet til Ingrid Bergtun finner vi en rekke vintage dressjakker, Y2K-topper, vide jeans og kjoler hun har sydd til forskjellige anledninger.

– Jeg tror nesten halve klesskapet mitt består av hjemmesydde ting nå. Resten er plagg jeg har arvet, kjøpt brukt eller gamle ting jeg ikke klarer å kvitte meg med. Jeg tror ikke jeg kjøpte et eneste nytt plagg i 2021, men garderoben ble fullere likevel.

Hun prøver å rydde garderoben sin med jevne mellomrom.

– Jeg har funnet ut at jeg elsker å ha system i klesskapet. Jeg blir så mye mer inspirert om morgenen når jeg skal kle på meg hvis plaggene er dampet og henger fint. Og så kan jeg bytte plass på ting og se hva jeg har, og deretter style ting på ulike måter.

Ingrid Bergtun

– Har du satt deg noen nyttårsforsetter dette året når det gjelder klær?

– Jeg har lyst til at alle plaggene jeg skaffer meg i 2022 skal være i 100 prosent naturmaterialer som bomull, lin, silke eller ull. Jeg synes polyesterplagg ofte lukter så rart selv etter at de er vasket, og blandingsplaggene loer og blir fortere slitt. Plaggene jeg har i naturmaterialer trenger ofte mindre vedlikehold og holder seg finere. I tillegg til at de er nedbrytbare og ikke slipper ut mikroplast, sier Bergtun og fortsetter:

– I tillegg har jeg lyst til å bli enda flinkere til å reparere hvis noe blir ødelagt. Jeg har en liten haug nå med klær som trenger litt kjærlighet.

Bergtun er blant moteprofilene som engasjerer seg stort i klesindustrien og dets forbruk. Hun tenker at garderoberens kan være en super måte å få litt oversikt over hva man faktisk eier.

– Kanskje ser du klærne dine med litt nye øyne? Eller så kan du selge eller gi bort det som aldri blir brukt, og reparere det som er ødelagt. Jeg pleier å ta ut absolutt alt og lage fire hauger på sengen: Én med klær du skal beholde, én med klær som trenger en reparasjon, én med klær som skal selges, og én med klær som skal doneres.

I fjor ga moteprofilen ut en bok sammen med kollegaen Ingrid Vik Lysne, kalt gjenbruk med Ingrid & Ingrid. Der har de et eget kapittel om reparasjoner.

– Mange har litt høy terskel for å reparere klær, men ofte trenger man ikke så mye sy-skills. Alle klarer å sy igjen et lite hull eller en knapp. Du kan gjøre det mens du binger en serie.

Sonia Uppal

Mote- og skjønnhetsredaktør i Costume

Sonia Uppal har som regel å rydde i klesskapet to ganger i uken.

– Tre eller fire hvis det blir for mange «jeg har ingenting å ha på meg»-sammenbrudd. Jeg liker å ha det ryddig rundt meg, og får samtidig dårlig samvittighet når klærne ligger krøllet i hauger på rommet.

Selv om jeans, koseklær, treningstøy og tilbehør som belter sko og tilbehør får plass i hver sin skuff, foretrekker hun å henge klærne sine fremfor å brette dem.

– Det gir bedre oversikt og jeg finner lettere frem. Her henger alt på rekke og rad på tynne hengere. Dropp hengere i tre, de tar altfor mye plass. Alt er plassert etter kategorier og har sin faste plass. Jeg har også lært meg å tenke høyde siden jeg har tre meter under taket. Klær, sko og annet dilldall oppbevares i gjennomsiktige bokser over skapet slik at innholdet alltid er synlig, men likevel ikke i veien.

Sonia Uppal

Da Uppal gikk inn i det nye året, ble det også lagt noen nyttårsforsetter. Blant dem er å ikke kjøpe noe nytt før noe annet i garderoben til samme verdi er solgt.

– Jeg skal også slutte å impulsshoppe og besøke billigkjeder som Zara og H&M på fredager. Det er så lett å rive med seg noe nytt til helgeavtalene. Jeg har også sluttet å kjøpe alt som er beskrevet med polyester på vaskelappen. Polyester er hverken miljøvennlig eller bærekraftig.

– Hvis du skulle ryddet i klesskapet ditt i morgen, hva hadde du kvittet deg med?

– Det jeg ikke har brukt på over ett år. Jeg har lært at 80 prosent av ryddeprosessen bør handle om å kvitte seg med ting. Det er bortkastet å spare på ting du knapt vet at du har eller kommer til å bruke.

– Hvilke råd har du til dem som skal starte det nye året med en garderoberens?

– Tenk først og fremst på varighet og bruk. Hold på plagg av gode kvaliteter som ull, bomull, kasjmir, silke, og det samme med klær som du bruker mye. Klærne har faktisk ingen verdi hvis de ikke blir brukt. Du kan fint bruke sommerkjolene dine på vinteren med tette strømpebukser og dressjakke over. Har du ting i garderoben som er fra forbigående trender, kan du prøve å tenke ut nye måter å kombinere det med det du allerede har i garderoben.

Cathrine Børter

Designer bak Pearl Octopuss.y

Klesskapet til Cathrine Børter er en fargeeksplosjon med fjær, fløyel og frynser. Hun elsker å pynte seg, og faller ofte for fristelsen ved å kjøpe kjoler og høyhælte sko. Likevel er det dresser, blazere, baseplagg og store T-skjorter i nøytrale farger som er blant det som dominerer garderoben hennes.

– Hvordan ser det ut når du rydder i ditt klesskap? Har du et system?

– Når jeg rydder, liker jeg å style klesskapet. Jeg henger det som om jeg skulle gjort plaggene klare til en fotoshoot. Høres litt fjernt ut, men jeg henger opp i «stories» og antrekk. Gjerne med sko under slik at jeg går med de også. Det er viktig for meg at det skal føles inspirerende å gå inn i skapet hver morgen. Spesielt nå som det har blitt så mye mindre pynting og sosialisering de siste årene, synes jeg det er ekstra viktig at man får «brukt» garderoben sin.

Cathrine Børter
MOTE

Effekten av en svart turtleneck

I år har Børter bestemt seg for at årets nyttårsforsett ble å kun kjøpe ting hun elsker. Ting hun kan ha i årevis, som er flatterende til kroppen og som har en brukervennlighet. Forrige uke ryddet hun også ut 80 prosent av klesskapet sitt.

– Det var helt fantastisk. Det var som fire timer i terapi. Jeg inviterte søstrene mine etter ryddingen, som kunne plukke ut alt de ville ha, resten ga jeg bort til Fretex.

– Hvilke råd har du til dem som skal starte det nye året med en garderoberens?

– Har man for mye klær og valgmuligheter, blir det bare stress og rot, og man ser ikke hva man faktisk har i skapet sitt. Kjøp heller én digg ullgenser i god kvalitet enn fire i akryl. Jeg vet det er vanskelig når man er student og ung, men jeg skulle virkelig ønske jeg hadde skjønt hvor smart dette er tidligere. Og passform er viktig. Nå snakker jeg ikke om at andre skal synes du er fin, men at du selv synes du er fin og føler deg bra.

– Alle plagg man kan bruke til flere ting, er også en veldig fin greie. En stor skjorte kan bli til sommerkjole, sjal kan bli til sarong, en stor blazer kan være nice på jobb med bukser, men med strømper og heels kan du gå rett ut på byen etterpå. Det er også mye lettere å lage sin egen stil hvis man har plagg som kan brukes igjen.

Helene Hammer

Modell

Garderoben til modellen Helene Hammer består av en sommergarderobe og en vintergarderobe som hentes frem etter hvilken sesong vi befinner oss i.

– Hver sesong føler jeg at jeg har en ny og spennende garderobe. Det hjelper faktisk litt å ikke se på de samme tingene hver eneste dag.

Dette året har Hammer planer om å kutte ned på den unødvendige shoppingen – samt Internett-shopping.

– Selv etter ti år som modell, blir jeg selv lurt av poseringer og vinkler av et plagg. Nå har jeg laget en liste som jeg kaller «ønskelisten» med ting jeg føler jeg mangler i garderoben og som jeg skal investere i i år. Jeg skal prøve å holde meg til den for å unngå impulskjøp og ting jeg faktisk ikke trenger.

Helene Hammer

Skulle hun ha ryddet garderoben i morgen, skal du ikke se bort ifra at corona-uniformen hennes ryker.

– En grå ullgenser og en svart ullbukse er blitt brukt spesielt mye det siste året. Kjæresten min kaller det «uniformen». Den går på så fort jeg trår over dørstokken hjemme. Jeg har rett og slett glemt litt hvordan man pynter seg til hverdags. Alt som minner meg om corona eller denne tiden, skal få gå. Nå vil jeg kun gå i ting som inspirere meg og gir meg en god følelse.

– Hvilke råd har du til dem som skal starte det nye året med en garderoberens?

– Behold ting som gir deg en god følelse og som får deg til å føle deg FAB. Den kjolen som du har prøvd å bruke fire ganger før, men aldri har føltes rett, kan kanskje få noen andre til å føle seg fin? Jeg har en del plagg som gir en dårlig følelse og de skal få gå – nettopp fordi jeg unngår å bruke dem. Gå en liten Marie Kondo-runde med deg selv, og behold de tingene du virkelig elsker.

Elise Sandvik

New York-basert stylist

– Mange tror at jeg har skapet fullt av klær fordi jeg jobber som stylist, men det kunne ikke vært fjernere fra virkeligheten, forteller stylisten Elise Sandvik til MinMote.

Klesskapet hennes består at noen utvalgte T-skjorter, herreskjorter hun har stjålet fra faren sin, high necks, strikkegenseren moren hennes har laget, en genser fra Acne Studios fra 2013, jeans i ulike fargenyanser, en dress, et silkesett, Prada-boots, en gigantisk herrekåpe fra Vince som hun fikk av en kompis, sneakers fra Asics, og en vintage Chanel-flap bag som har hvilt seg en stund.

– That’s it.

Elise Sandvik

Det gjør også at stylisten sjelden trenger å rydde i klesskapet sitt, men sørger for at alt er organisert etter farge og type plagg. Det gjør selvfølgelig at hun sitter på noen gode ryddetips til de som måtte trenge det.

– Start med å utforske nye kombinasjoner og bruksmåter for det man har fra før. Få oversikt over hva du har som fungerer og hva du ønsker å legge til, og prøv å kjøpe plagg som kan kombineres med mye forskjellig. Videre kan det være hjelpsomt å tenke over hvorfor man kjøpte de plaggene man ikke vil bruke mer, slik at man kan bli mer bevisst på hva man bør unngå i fremtiden. Min bottom line er å kjøpe sjeldnere og bedre, og å ikke hoppe på enhver trend.

A post shared by Elise Sandvik (@elise_sandvik)
Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: