MinStil: Ida Tolou

STOR LIDENSKAP: Artist og låtskriver Ida Tolou bruker både mote og musikk til å uttrykke seg.

– Jeg pleier ofte å brette, sy eller fikse klærne til å passe den looken jeg ønsker å oppnå.

Malin Gaden
Publisert:

I spalten MinStil snakker MinMote med velkledde og inspirerende folk om klær og stil. Vi har allerede tatt en prat med blant andre Zupermaria, Ada Martini Strøm, Nathan Kahungu og Chris Holsten.

Denne gangen er vi ekstra nysgjerrige på stilen – og hverdagen – til artist og låtskriver Ida Tolou. Hun er fra Tromsø, men har tilbrakt mye av den siste tiden i USA.

– Jeg har jobbet med å produsere mitt første album sammen med produsent Wyclef Jean. Jeg har reist mye til USA for å jobbe med plateselskapet mitt, og de siste månedene har jeg spilt konserter sammen med Wyclef i Los Angeles, Italia og Mexico. Det har vært en veldig spennende og lærerik prosess, og jeg er veldig takknemlig for at jeg kan holde på med dette.

Ida følges av 23.000 mennesker på Instagram, og i tillegg til å dele glimt fra sin musikalske hverdag, får vi også se en rekke fargerike antrekk.

– Hva er ditt forhold til klær og mote?

– Det har alltid vært en stor lidenskap for meg. Mote handler for meg om friheten til å uttrykke seg, litt på samme måte som musikken. Jeg vil si at klær og mote er en kunstform, og jeg elsker å sette sammen et antrekk og finne nye kombinasjoner mellom plagg for å danne nye kunstuttrykk. Jeg liker å la meg inspirere av trender, men følger mest min egen smak og stil.

– Det viktigste er at man føler seg komfortabel og selvsikker med det man går i. Likevel synes jeg noe av det fine og viktige med mote at det også utfordrer det vi anser som pent, når det kommer inn en helt ny mote. Med dette kan det hjelpe oss å utvikle oss og pushe oss til å gå litt utenfor komfortsonen.

– Hvordan vil du beskrive stilen din?

– Jeg vil si at jeg har en ganske variert stil, og jeg har alltid likt å gjøre min egen greie. Klærne og stilen jeg går i varierer mye ut ifra stemningen den dagen og hvordan jeg føler meg. Jeg planlegger sjelden et antrekk, og bruker heller å sette det sammen rett før jeg drar.

– Hva er «typisk Ida» i garderoben?

– Det er typisk Ida å pynte seg. Jeg digger antrekk som ser gjennomførte ut. Det forsøker jeg å oppnå ved å blant annet matche farger eller tilbehør med hverandre.

A post shared by IDA TOLOU (@ida_tolou)

– Hvilke bærekraftige valg tar du i garderoben?

– Med en så sterk interesse for mote opp igjennom årene, har jeg også utviklet en større bevissthet rundt miljøbyrden av klesproduksjon, og det ansvaret vi forbrukere har. Jeg har handlet store deler av garderoben min fra bruktbutikker, vintage og Tise.

– Og når jeg kjøper nye plagg forsøker jeg å finne de med bedre kvalitet, slik at de varer lengre. Jeg pleier også å gi bort klær jeg ikke bruker til venninner eller familiemedlemmer. Noe som jeg anbefaler andre også å gjøre! Klær som ikke passer for den ene kan være noe nytt og spennende for den andre. Prøv å ha byttekveld med venninner eller tilby å enten gi bort eller låne klær til hverandre.

– Hva er ditt forhold til brukttøy?

– Fra jeg var liten fant jeg fort ut at bruktbutikkene i Tromsø var et skattkammer for å finne de mer unike og spennende plaggene. Min favoritt av bruktbutikkene er Postludium. En butikk som donerer overskuddet til Kirkens Bymisjon.

– Det finnes klær i alle mulige teksturer, mønstre og farger fra alle slags tidsepoker og motetrender. Det er gøy å prøve å kombinere det med det man ellers finner i de mer ordinære butikkene. Det gleder meg veldig at flere ungdommer begynner å oppdage mulighetene ved gjenbruk.

– Hva er ditt beste second hand- eller vintagekjøp?

– Det må nok bli det plagget som har blitt mest brukt. En kåpe jeg kjøpte i en vintagebutikk i London i 2017. Den har jeg brukt hver vinter siden da og den holder meg varm selv i de kaldeste minusgradene i Nord-Norge. Jeg elsker plagg som både ser kule ut og er funksjonelle.

– Hvordan får du mest mulig ut av garderoben din uten å kjøpe noe nytt?

– Jeg finner ofte nye måter å kombinere plaggene jeg allerede har for å skape helt nye antrekk. Jeg kan også bruke ulike tilbehør til plaggene som også får de til å se nye og annerledes ut. Jeg pleier ofte å brette, sy eller fikse klærne til å passe den looken jeg ønsker å oppnå.

– Hva står øverst på ønskelisten din akkurat nå?

– Jeg digger den nye fargerike moten, så jeg ønsker meg noe fresht og fargerikt til å gå med denne våren. Favorittene akkurat nå er grønn, blå og rosa.

– Hvem eller hva inspirerer deg?

– Jeg legger ofte merke til folk i gaten som har veldig individuell stil. Det er svært inspirerende å se folk som tørr å uttrykke seg selv og personligheten deres i plagg med alle ulike mønstre, passformer og stiler. Digger det. Jeg tror det er en veldig sunn kultur å ha i samfunnet, da det kan være med på å skape et større rom for mangfold.

– Hvilke trender har du troen på?

– I 2022 tror jeg motebildet vil være påvirket av at folk har sittet mye inne og vært isolerte, men nå er klare for å bli sett. Derfor tror jeg farger, glitter og mer synlige tekstiler vil komme inn. Ellers så har jeg troen på at folk i større grad vil investere i en garderobe med lengre levetid, og at trender der man gjenbruker eller har alternative måter å bruke plagg på, vil slå an. Mange mennesker i dag utvikler en stadig større miljøbevissthet og jeg tror dette vi påvirke den kommende moten.

A post shared by IDA TOLOU (@ida_tolou)

– Hva er din motesvakhet, som du alltid er på jakt etter?

– Jeg har alltid vært glad i å finne kule jakker. Jeg liker å variere jakkene, da jeg som tromsøværing har måtte brukt jakke store deler av året, selv på sommeren.

– Hva ser vi deg aldri i, og hvorfor?

– Dere ser meg ikke ofte i høyhælte, ubehagelige sko. Da varer jeg ikke et sekund. Jeg slenger heller på meg et par sneakers til kjolen og rocker det.

– Ditt aller beste motetips?

– Selvtillit er det beste plagget du kan gå med. Klær er viktig, men mest av alt er det viktig å være komfortabel og å føle deg bra med det du har på deg. Så bruk kreativiteten, kjenn etter hva du føler for, og lek med stilen! Mote er gøy!

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: