Ifølge ekspertene er det mange plagg som kastes på grunn av vaskefeil.
Vi vet at man helst skal unngå å få med den røde sokken i vasken med hvite klær, men er det noen andre vasketabber som kanskje ikke er så synlige med en gang, som vi helst bør unngå?
Ifølge Malin Skaar, leder i Orklas forbrukerservice, er svaret ja.
– Den største tabben vi gjør er å ikke vaske etter anvisning på plagget. Det er fristende å bare fylle maskinen og få alt unna i en fei, men det er en del hensyn å ta, forteller Skaar.
Ifølge Skaar er det viktigst å vaske lyse/hvite plagg for seg selv og mørke/svarte plagg for seg selv. Som hun selv sier: Det er veldig kjedelig om en hel vask skulle bli misfarget.
– Deretter er det viktig å velge riktig temperatur og riktig vaskemiddel. Det som også er viktig å tenke på er at man må ta hensyn til den sarteste tekstilen i plagget. Det vil si at dersom det er et plagg med for eksempel kun fem prosent ull, skal plagget likevel vaskes på ullprogram – og med Milo.
– Hvorfor er det viktig å vaske tøy på rett måte?
– Da bevarer du fasong og farge lengst mulig, og da har man glede av plagget mye lenger. Man kan også i større grad vurdere å bruke plagg noen ganger til før vask, både for miljøet og for å bevare plagget lenger. Bruk gjerne et kort oppfriskningsprogram med lav temperatur hvis plagget ikke er veldig skittent.
Slik tar du vare på ullplaggene dine
– Så sjelden som mulig
Men det er ikke alltid bare fargene som kan skape problemer i vaskingen. Det har jo seg nemlig slik at visse plagg må vaskes på en viss måte.
Thomas Welin-Larsen, med-grunnlegger av vaskeartiklene På Stell, forteller til MinMote at jeans er blant disse plaggene.
– De skal vaskes så sjelden som mulig, men når de først virkelig trenger en vask, skal de vrenges for å bevare fargen i buksene. I tillegg bør glidelåsen være igjen, ettersom taggene på en åpen glidelås sliter veldig på stoffet til jeansen og de andre klærne du eventuelt vasker sammen med dem.
Plagg laget av viskose er også noe man bør passe litt ekstra på.
– Mange vet ikke hva dette egentlig er, og det forveksles ofte med syntet. Viskose er laget av cellulose, altså stoff laget av trefiber, som bambus.
Disse plaggene føles ofte lett og behagelig på huden, men det gjør også at plaggene må behandles mer skånsomst siden naturfibrene tåler mindre enn for eksempel bomull når det er vått.
– Plagg av viskose krymper svært lett og må vaskes på maks 40 grader, bør kun ha lett sentrifugering, tåler ikke tørketrommel, ikke klorbleking og bør heller ikke vaskes i full maskin. I tillegg har viskose lite elastisitet og krøller seg veldig lett.
Han trekker også frem ullplaggene Malin Skaar var så vidt innom.
– Det er en misforstått påstand at ull bør vaskes for hånd. Mange ullplagg, som de litt finere plaggene av mohair eller alpakka, er merket med håndvask-symbolet. Nå er det slik at det er best å vaske disse på håndvask-program (ullvask-program på mange maskiner). I slike programmer får plaggene perfekt temperatur, bevegelse og sentrifugering, mens om man vasker for hånd har man lett for å dra og slite for mye og ujevnt i plagget.
Welin-Larsen mener misforståelsen ofte henger sammen med at dette ikke var tilfellet før i tiden, da vaskemaskinene ikke var like gode.
Malin Skaar i Orkla sier også at ull med feil vaskemiddel kan ha et uheldig utfall.
– Vaskemiddel som ikke er beregnet for ullvask vil slite på fiberhårene og etter hvert bidra til at plaggene blir mindre varme og det kan også føre til hull.
Hun forteller at ullplagg er også noe vi har en tendens til å vaske for ofte.
– Ull kan stort sett fint heller henges ut til lufting fremfor å vaskes. En gang iblant trengs det en vask og da bør man bruke ullprogram og Milo.
– Er det noen plagg vi vasker for sjelden, da?
– Kanskje ytterjakker. Jakker blir ofte litt skitne i kragen (av smuss, sminke og lignende), men her tenker jeg at man istedenfor å vaske hele jakken, som kan være litt tiltak, ofte gjerne kan punktvaske området istedenfor.
– Bland litt flytende Omo eller Blenda i en bøtte med lunkent vann og vaske forsiktig over området det gjelder med en klut. NB! Prøv deg forsiktig frem for å være sikker på at jakken tåler behandlingen.
Unødvendig mange plagg kastes
Også Thomas Welin-Larsen hos På Stell har noen tanker rundt dette med flekkfjerning.
– Vi møter ofte på dem som sier de har flekker på klærne som ikke går bort, og at de har forsøkt å vaske dem vekk. Det som ofte har skjedd er at man vasker på høyere temperatur i den tro at dette gjør klærne renere, i tillegg til å bruke tørketrommel.
Ifølge Welin-Larsen risikerer man da at de høye temperaturene gjør at flekkene fester seg ekstra godt i stoffet og dermed blir veldig vanskelig å få vekk i etterkant.
– Det kastes nok mange plagg unødvendig av denne grunn. Flekker bør alltid behandles i forkant av vask med en flekkfjernersåpe. Gå over flekker på plaggene med sitronsåpe før man hiver dem i maskin. Jo vanskeligere flekk, jo lenger bør såpen få ligge og virke før plagget vaskes.