New York Fashion Week: Sjekk designernes feminist-budskap

STERKT BUDSKAP: Prabal Gurung lot ikke sjansen gå fra seg til å bruke stemmen sin under moteuken i New York.

Først kom kvinnemarsjene. Så fulgte designerne opp med ulike feministgrep under moteuken i New York.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

For selv om moteuken først og fremst er kjent for glitter, glam og fantastiske klær, er det langt fra bare overfladisk mote som har blitt vist så langt i den amerikanske motemetropolen.

NYHETER

Se Paris Hilton gjøre comeback på catwalken under NYFW her!

Tvert imot har flere av designerne vist et politisk standpunkt, faktisk såpass at Washington Post kaller det hele motebransjens politiske oppvåkning.

Bakgrunn: Kjente kvinner marsjerte mot Trump

Fra t-skjorter med trykk til utradisjonelle presentasjoner - de siste dagene har New Yorks motescene ost av feminisme og protester mot den nyvalgte presidenten Donald Trump. Her er noen av eksemplene:

Prabal Gurungs t-skjorter

Foto: AFP
Foto: AFP
Foto: AFP
STATEMENT: Designeren selv møtte publikum i en av t-skjortene med slagord. Foto: AFP

Statement-t-skjorter med ulike budskap har for lengst tatt av i motebransjen, og kjendisfavoritten Prabal Gurung hadde laget mange forskjellige til sitt show i New York.

NYHETER

FEM HØYDEPUNKTER FRA DEN NORSKE MOTEUKEN

Stjernedesignerens høst/vinter 2017-kolleksjon var nemlig full av feministiske og kvinnefremmende slagord, blant annet med med et tydelig spark til president Trumps kontroversielle homo-ordre, som riktignok ble stoppet før den trådte i kraft.

Forfriskende nok brukte Gurung også modeller i ulike størrelser, et ståsted man også kunne finne igjen på t-skjortene, som blant annet hadde trykket «Our minds, our bodies, our power».

Designeren bar også selv en av t-skjortene da han kom ut på catwalken etter finalen, med påskriften «Dette er slik en feminist ser ut».

Mara Hoffmans åpningsgjester

ÅPNET SHOWET: Tamika Mallory, Linda Sarsour, Bob Bland og Carmen Perez fikk æren av å kicke i gang showet til designer Mara Hoffman (i midten) . Foto: Getty Images

Designer Mara Hoffman gikk på sin side for en noe utradisjonell åpning på sitt show. Hoffman deltok selv i kvinnemarsjen i Washington, og forteller til Washington Post at det ga henne en aha-opplevelse.

- Når man ser en så utrolig ting skje, hvordan fortsetter man på den stien? spør hun i intervjuet.

For Hoffman ble svaret å invitere ledelsesfigurene i de amerikanske kvinnemarsjene til å åpne showet. Før modellene kom ut, gikk Bob Bland, Linda Sarsour, Carmen Perez og Tamika Mallory opp på catwalken, for å snakke om sin hjertesak.

Les også: Bianco får krass kritikk for kampanjevideo som spiller på likestilling

Tracy Reeds diktopplesning

POESI OG KUNST: Tracy Reese fikk poeter til å lese dikt for modellene og gjestene. Foto: AP
SJEFEN SELV: Designer Tracy Reese i t-skjorte med politisk budskap under visningen. Foto: AP

Designer Tracy Reese har vært en profilert støttespiller av kvinnehelseorganisasjonen Planned Parenthood, og startet sitt eget klesshow med å dele ut deres rosa buttons til alle gjestene.

Les også: Undertøysmerke trykker uretusjerte bilder av «ekte kvinner»

Og gjestene fikk ikke bare se designerens nyeste kolleksjon, men også høre poetene Jenny Zhang, Aja Monet, Dorothea Lasky og Leslie Reese lese opp sine egne dikt med ulike kvinnekamp-budskap.

Public Schools «You're welcome»

Foto: AP
Foto: AP
Foto: AP

Public School-visningen bød på flere spark til den sittende presidenten, og hadde dessuten fått navnet «You're welcome». Blant annet hadde de laget en ny versjon av Trups velkjente merch-caps fra valgkampen:

Mens Trump-capsene hadde skriften «Make America Great Again», sto det «Make America New York» på capsene på catwalken. Og når modellene snudde seg, kom teksten «We need leaders» fram på flere av plaggene.

Publisert:

Finn mer innhold om: