Slik vasker du bunadsskjorten i siste liten

LETT Å GLEMME: Bunadsskjorten din var ikke vasket likevel, nei? Ikke få panikk, men følg disse enkle stegene. Foto: Marie Moen Kingsrød/VG

Oppdaget du nå at du glemte å vaske bunadsskjorten i fjor? Her er tipsene som redder den.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

De fleste bunadseiere har vært der. Man henter ut bunaden fra boden, tenker at det ser bra ut - før man ser den krøllete, flekkete skjorten henge lenger bak. Ikke like fin. Med andre ord er det bare en real vask og strykerunde som kan gjøre susen.

VÆR FORSIKTIG: Følg tipsene nøye så ikke skjorten blir ødelagt. Foto: Produsenten/Norsk Husflid

Og fortvil ikke - dette er triksene som redder enhver bunadskrise:

1. De fleste bunadskjorter uten broderier kan vaskes i maskin på finvaskprogram på 30-40 grader, ifølge Den Norske Husfliden. Er skjorten din laget av naturmaterialet lin er det ikke noe i veien for å vaske den på 50 grader, selv om det er mange som også skyller den opp for hånd. Linskjorter bør ikke klores da vevingen i stoffet kan bli ødelagt. Dropp sentrifugeringen.

2. Har du skjorten din broderier bør du styre unna maskinvasken. Bruk en mild og skånsom såpe, for eksempel Milo, og la skjorten ligge til bløt i vasken i en liten halvtime. Spray Vanish på vanskelige flekker og vask av med en gang.

TILBEHØR

Slik pusser du bunadssølv

Se bunadstrenden som tar Oslo med storm her:

3. Uansett om du har maskinvasket eller vasken skjorten for hånd - heng den dryppvåt på en kleshenger og dra godt i både lengden og i ermene, for å gjøre det lettere å stryke den.

4. Så ruller du den våt sammen i en plastikkpose. La den ligger der i minst en time, eller over natten.

Se tre perfekte frisyrer til 17. mai her:

5. Stryk skjorten på middels varme og med masse damp. Pass på at jernet ikke er for varm så skjorten blir misfarget. Heng skjorten opp til luftig og eventuell tørking ca. én time før bruk. Siste finish kan være en god runde med stivelsesspray for skjorter, for eksempel Stiff. Husk å vaske skjorten før du legger den i bunadsposen igjen da, men ikke stryk den for da kan den bli gul.

Kilder: Den Norske Husfliden og Bunadsrosen

Få flere bunadstips i Trendguiden:

Publisert: