MinMote har samlet seks gode tips for å få ulltøyet til å vare lengst mulig.
Tar du godt vare på ullplaggene dine, kan du bruke dem i flere år fremover. Vi har spurt strikke-influencer Hege Melkevig og ull-entusiast og designer Iben Bergstrøm om råd.
– Min mor er tekstilkunstner, så da jeg vokste opp og skulle handle klær fikk jeg tre valg: ull, bomull eller viskose. Kun naturfiber kom innenfor døren hos oss. Så jeg tror interessen rett og slett kom med morsmelken, sier Bergstrøm og fortsetter:
– Jeg er også interessert i ull fordi det har så lang historie i Norge, og den liker jeg å dykke ned i. Pluss, det er ingenting som er bedre en kvalitetsull på huden en kald vinterdag.
1. Velg kvalitetsull
Det kan være lurt å titte på lappen før du går til innkjøp av ullplagg om du vil ha de lenge. Bergstrøm anbefaler å gå for en tilnærmet ren materialprosent, altså 100 prosent ull.
– Står det akryl på lappen og prosenten er høy, er det som å ha på seg en plastpose. Det skygger jeg unna. Jeg hater også å få støt, som ofte skjer i syntetiske plagg. Likevel er det ofte bra å ha litt elastan eller polyamid i miksen for å hindre nupping over tid. Selv om materialblandinger er nesten umulig å resirkulere, bidrar det til at plagget varer lenger.
Når man skal strikke selv er det også kvalitet som gjelder. Her påpeker Hege Melkevig at man har en unik mulighet til å handle kortreist, undersøke hvor ullen er fra og hvordan dyrene blir behandlet.
– På strikkefestival i Bergen for noen år tilbake kom jeg over håndspunnet angoraull. Jeg kom i kontakt med damen bak den lille bedriften, hun fortalte at dyrevelferd sto i sentrum og at kaninene bor og klippes på gården. Det koster litt ekstra, men wow så mykt!
2. Vask sjeldent
Du trenger ikke skru på vaskemaskinen hver gang du får en flekk. Bergstrøm er glad i SIFOs råd om å forsøke å fjerne flekker så godt det lar seg gjøre, uten å vaske plagget. Hun bruker en gammel tannbørste dyppet i Milo, samt vann til å forsiktig skrubbe bort flekken.
– Ofte kan det være bra nok å legge plagget i fryseren noen dager eller henge det ut en kald vinternatt. Jeg gjør det ofte når jeg kjøper vintage som lukter nettopp det.
– Hver gang du vasker slites fibrene, og du vil bli overrasket over hvor lenge ull kan brukes uten å lukte. Men, det kommer igjen an på hva slags plagg det er. Ullsokkene du løper på fjellet med må vaskes oftere enn en gallakjole, presiserer Bergstrøm.
Hege Melkevig har strikket utallige plagg siden hun begynte å strikke i 2013. Men det er ett plagg hun får ekstra vondt i hjertet av å tenke på.
– Jeg, eller min ektefelle, har også hatt noen uhell med ullvasken. Det verste var vel da favorittgenseren min endte opp på 40 grader hurtigvask, og kom ut i størrelse 7 år. Jeg vurderer å gjøre den om til et sitteunderlag, men jeg får fortsatt kjærlighetssorg når jeg tar den frem.
Med det ferskt i minne er Melkevig veldig nøye på å vaske strikkeplaggene minst mulig og veldig skånsomt. Hun lufter heller plaggene etter at de er brukt, så er de klare til de skal brukes neste gang.
Historien om mariusgenseren
3. Vask skånsomt
Vasker man på feil temperatur eller med feil vaskemiddel, blir ullfibrene og spensten i tøyet ødelagt slik som Melkevig opplevde. Derfor er det viktig å være nøye med klesvasken. Vask bare hvis du absolutt må. Melkevig har et triks som er verdt å prøve om du er uheldig og har fått en flekk på yndlingsgenseren.
– Har jeg fått flekker på plaggene sverger jeg til sitronsåpen fra På Stell.
Men om flekken ikke vil rikke seg og du må ty til vaskemaskinen, er dette designer Iben Bergstrøms beste råd:
– Må du vaske, hold deg til vaskemiddel beregnet på ull og maks 30 grader håndvask. Forsøk også å ha lavere sentrifugering (eks. 800) slik at plagget ikke blir klasket rundt i maskinen og blir tovet. Da kan du risikere at det krymper. Har du derimot ullplagg som er Superwash-behandlet (en tynn plasthinne utenpå ullen) kan du vaske plagget på høyere temperatur (40 grader) og med vanlig sentrifugering (1200), sier hun og fortsetter:
– Delikate ulljakker er nok best å levere på renseri, hvor vann ikke brukes i renseprosessen.
4. Brett
Plagg i rent ull er ofte svært tunge. Henges det opp kan det miste formen sin og strekkes. Det er derfor viktig å ha tøyet liggende, både når det tørkes etter vask og skal legges bort.
– Ull til daglig har det fint brettet i klesskapet. Når du rydder bort for sesongen bør du oppbevare ulltøyet i en tøypose for å unngå møll. De spiser av klærne slik at det blir stygge hull, råder Bergstrøm.
5. Invester i en nuppefjerner
Det er nesten unngåelig å få nupper. Men om du kjøper ull av god kvalitet og går for langfibret ull, er du godt på vei. Det er ofte der plagget utsettes for mest friksjon du får nupper, ifølge Melkevig.
– Nupper oppstår jo gjerne der det er mye gjentagende bevegelse. For eksempel på innsiden av erme på genseren og på siden av genseren. Det kan være fint å ha i bakhodet at ull kan nuppe litt i starten, men avtar ofte etter hvert.
Når du først har fått nupper er både Bergstrøm og Melkevig begge enig i at det kun er en ting som hjelper.
– Bruk nuppefjerner!
6. Hull kan alltid repareres
Tar du godt vare på tøyet ditt kan strikkegenseren din gå i arv og brukes av barn, nieser og nevøer i lang tid fremover. Vask og pleie av ull kan du kontrollere, men en hissig spiker som hekter seg er det vanskeligere med. Men ikke kast plagget ditt om du får hull – ull kan repareres.
Gjør et raskt søk på sokkestopping om du får et hull i sokken. Om det er et strikket plagg, kan du enkelt strikke over hullet med samme garn.