Slik gjør du gode bruktkjøp

KAN FINNE GULL: Leter du godt er det mulig å gjøre gode kjøp på bruktmarkedet. Det meste på disse bidlene er kjøpt enten på loppemarked eller brukt på nett. Foto: Privat.
KAN FINNE GULL: Leter du godt er det mulig å gjøre gode kjøp på bruktmarkedet. Det meste på disse bidlene er kjøpt enten på loppemarked eller brukt på nett. Foto: Privat.

Dette er tipsene du trenger for å handle brukt.

Å handle brukt er bra på mange måter. Det er bra for lommeboken og bedre for miljøet enn å handle nytt, du kan finne unike plagg eller gjenstander ikke så mange andre har.

Jeg elsker vintageshopping, og føler at jeg stadig gjør gode bruktkupp. Her er mine beste tips til hvordan du kan lykkes med å handle brukt:

Vær tålmodig. Å handle brukt er ikke like lettvint som å stikke innom en butikk eller klikke noe hjem fra nettet. Men spør du meg er det mye morsommere. Gå nøye igjennom stativene, de beste kuppene henger sannsynlig ikke ytterst.

Storfornøyd på loppemarked. Her er både antrekket og vasen kjøpt brukt:

Start forsiktig. Syns du det er uggent å handle brukt kan du begynne med å sjekke ut avdelingene for tilbehør eller ytterplagg. På denne måten kan du bli kjent med hva du liker, og få en god start på vintageshoppingen. Er du allerede dreven er loppemarkeder stedet å gå for å gjøre røverkjøp.

Sjekk nøye. Har du funnet drømmeplagget bør du sjekke om det har flekker eller hull det ikke går an å fikse. Handler du vintage eller second hand er det ikke sikkert størrelsene er slik du er vant med. Derfor er det kjekt å prøve plaggene før du handler. Handler du på nett kan du be om å få oppgitt mål i centimeter og måle på plagg du allerede har.

Bildene, sofaen, bordene og pynten er kjøpt brukt.

Gjør smarte søk. Det finnes flere måter å handle brukt på nett. Mine favoritter er norske Finn og Tise. Er det ting jeg er på jakt etter eller ønsker meg søker jeg spesifikt på disse tingene, og kan gjerne sette opp varsel. Jeg søker også opp merkene jeg liker, og lagrer ting jeg måtte komme over.

Ved å mikse ulike vaser kan du skape ditt eget uttrykk:

• Ha klare avtaler. Handler du brukt av privatpersoner er det viktig å ha klare avtaler. Om du er i tvil så spør gjerne om flere bilder, eller be om å se plagget eller tingen først. Hvem skal betale frakten? Hva om plagget ikke er som beskrevet? Med klare avtaler slipper du kjedelige konflikter.

KAN SE ROTETE UT: Å innrede med bruktgjenstander kan gi særpreg samtidig som det sparer lommeboken. Foto: Foto: Nils Bjåland / VG.
KAN SE ROTETE UT: Å innrede med bruktgjenstander kan gi særpreg samtidig som det sparer lommeboken. Foto: Foto: Nils Bjåland / VG.

Brukt først. Er det plagg eller ting jeg ønsker meg sjekker jeg alltid om det finnes brukt først. For meg finnes det få grunner til å kjøpe nytt fremfor brukt. På denne måten unngår jeg også dårlige spontankjøp.

Skinnfrakk, veske og jeans - alt kjøpt brukt:

• Prisen kan varie. Å handle brukt kan spare lommeboken, og selgere har ofte noe å gå på når det kommer til pris. Ikke prut uhemmet, det er ingen tjent med. På loppemarkeder får den som blir igjen til slutt den beste prisen, men de fineste tingene forsvinner først.

• Ha en plan. Overforbruk er ikke bra enten om du handler brukt eller nytt. Med en god plan kan du unngå å handle mer enn du trenger.

Sjekk kuppene MinMote gjorde på loppemarked:

Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.

Hvordan var din opplevelse i dag?